Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Zelf perspotten maken wordt leuker met deze DIY gids!

Ben jij dol op moestuintjes? Dan heb je vast al eens gehoord van perspotjes of soil blocks. Deze potjes bestaan geheel uit grond en zijn ideaal om zaden in te zaaien. In de perspotjes zitten namelijk kuiltjes, waar de zaden perfect in geperst kunnen worden. Steeds meer hobbyisten met groene vingers maken daarom hun eigen perspotjes, maar hoe maak je perspotjes? 

Ook benieuwd naar de grappigste Rotterdamse uitspraken? Wij vertellen het je.

Hoe kun je perspotten maken?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een kant-en-klaar pers mengsel te kopen voor het persen van je eigen potjes. Toch is pottenpers zelf maken nog een stuk leuker om te doen. Gelukkig is je eigen perspotten maken helemaal niet zo lastig. Om zelf je eigen perspotten te maken heb je de volgende benodigdheden nodig: 

  • ⅕ deel perliet
  • ⅖ deel zaai- en stekgrond
  • ⅖ deel gezeefde compost

 

  1. Als je alles bij elkaar verzameld hebt, dan kun je het beste gebruikmaken van een grote speciekuip. Voor je start is het van belang om alle ingrediënten goed af te meten. Verdeel de benodigdheden in verschillende emmers. Verdeel de gezeefde compost over twee emmers, de zaai en stekgrond over twee emmers en de perliet over één emmer. 
  2. In de speciekuip kun je alles goed door elkaar mengen. Na het mengen van de benodigdheden is het van belang dat je het mengsel goed nat maakt. Als het niet nat genoeg is, dan kun je namelijk geen stevige potjes in elkaar persen. Toch mag het zeker niet te nat zijn, want dan wordt het mengsel te modderig. Geef het mengsel daarom voorzichtig water met de gieter of een tuinslang. Blijf tijdens het toevoegen van het water goed mengen. 
  3. Op het moment dat je van het mengsel een stevige bal kan maken, dan is het mengsel van goede kwaliteit. Het mengsel mag namelijk zeker niet uit elkaar vallen. Op het moment dat je de potjes wil gaan persen, is het van belang dat de pottenpers goed vol zitten met aarde. Er mogen namelijk geen grote gaten in de potjes zitten. 

 

Fan van reizen? Ontdek welk land het rijkste van Europa is!

 

 
 
 
 
 
यो पोस्ट Instagram मा हेर्नुहोस्
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

De moestuinman (@demoestuinman) ले साझा गरेको पोस्ट

Een pottenpers voor het makkelijk maken van je eigen perspotjes

Voor het maken van je eigen perspotten heb je dus een pottenpers nodig. Gelukkig zijn er genoeg plekken waar je jouw eigen pottenpersen kunt kopen. Pottenpersen worden gemaakt in allerlei soorten en maten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor kleine tafelmodellen, die je handig op een tuintafel kan installeren, maar ook voor staande modellen met een lange steel. De staande modellen hebben een ideale lengte, waardoor je geen tafel nodig hebt. De staande modellen zijn natuurlijk wel een stukje duurder dan de tafelmodel pottenpersen. 

Wil je weten hoe kleurenpsychologie jouw interieur kan transformeren? Hier kun je het lezen.

Niet alleen in de grootte van de pottenpersen is een ruime keus, maar ook in de keuze in de hoeveelheid en de grootte van blokjes. Elke pers heeft namelijk een eigen hoeveelheid blokjes die er geperst kunnen worden. Je hebt bijvoorbeeld persen waar je 20 kleine blokjes van 15 mm kan persen, maar ook persen voor 5 blokjes van bijvoorbeeld 38 mm. Hierdoor heb je dus zelf de keuze in welke grootschaligheid je jouw eigen perspotten wil maken.

Picture of Denise
Denise

Auteur Woonstyletips.nl

Denise is een ervaren schrijfster en een enthousiaste liefhebber van interieurdecoratie, die haar expertise deelt op onze website Woonstyletips.nl. Denise heeft een achtergrond in interieurontwerp en een passie voor het creëren van prachtige leefruimtes.

Wanneer ze niet druk bezig is met het schrijven van boeiende inhoud voor Woonstyletips.nl, kun je Denise vinden terwijl ze antiekmarkten en vintagewinkels verkent, op zoek naar unieke decoratiestukken om aan haar eigen huis toe te voegen. Haar liefde voor interieurontwerp is niet alleen een beroep.

Ze streeft ernaar om lezers te inspireren met haar inzichtelijke artikelen over de laatste trends, doe-het-zelfprojecten en tips om stijlvolle en functionele leefruimtes te creëren.

 

Inhoud
Nieuwe blogs