Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wat mag er wel en niet in de gft-bak? Een handige gids

Het is heel goed dat we tegenwoordig ons afval scheiden, maar af en toe sta je toch met het handen in het haar. Want waar moet nou wat in. Wat mag er wel en niet in de gft-bak? En wat gebeurt er als ik per ongeluk toch iets in de groenbak gooi dat er niet thuis hoort? Een paar handige tips en informatie.

Je zult versteld staan van wat er in de GFT-bak mag!

Wat mag er wel en niet in de gft-bak?

De belangrijkste stelregel voor wat er wel en niet in de gft-bak mag is dat alles wat organisch is er wel in mag en overige zaken niet. Gft staat niet voor niets voor groente-, fruit- en tuinafval. Al het afval dat onder deze groep valt, mag in principe in de gft-bak. Laten we per categorie afval eens kijken wat wel en niet in de gft-bak mag.

Ontdek wat er wel en niet in de GFT-bak mag!

Keukenafval dat wel in de gft-bak mag

Groente, fruit, brood, pasta, etensresten, eieren, vis, vlees, koffie, thee, zuivel, schelpen, kaas en noten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken mag (gestold) bakvet ook in de gft-bak gegooid worden. Dat geldt overigens niet voor frituurvet en olie.

Dit wist je niet over de GFT-bak!

Keukenafval dat niet in de gft-bak mag

Tasjes, verpakkingen, koffiecups, olie, de korst van kaas, stickers van fruit, kurk en kauwgom.

Tuinafval en dierenafval dat wel in de gft-bak mag

Bloemen, planten, gras, bladeren, potgrond, takken, stronken, hooi, zaagsel, dierenpoep van kleine dieren, dierenvoer en klein snoeiafval mogen wel in de gft-bak

Tuinafval en dierenafval dat niet in de gft-bak mag

potten, steen, zand, klei, grint, kunstmest, hydrokorrels, worteldoek, balken, hout, metaal, kattenbakvulling, oase, vogelkooizand, dode dieren, haren, pluizen, mest en poep van grote dieren mogen niet in de gft-bak

Overig afval dat wel in de gft-bak mag

Speciale gft-inzamelzaken en papier waarmee organisch afval wordt opgeruimd zoals servetten, wc-papier en keukenpapier mogen wel in de gft-bak.

Overig afval dat niet in de in de gft-bak mag

Plastic, metaal, as, kool, tabak, sigaretten, pleisters, tampons, bekers en wegwerpverpakkingen mogen niet in de gft-bak. Ook wegwerpverpakkingen gemaakt van materialen zoals gerecycled papier of bamboe mogen niet in de gft-bak.

Tips voor je gft-bak

Je weet nu wat er wel en niet in de in de gft-bak mag. We hebben daarnaast nog een aantal handige tips die je kunnen helpen om je gft-bak schoon en netjes te houden.

Tip 1. Verzamel organisch keukenafval in een klein bakje

Je wil niet elke keer naar de gft-bak lopen om je organische keukenafval weg te gooien. Het is dan ook aan te raden om een klein bakje in de keuken te zetten om de resten van die dag in te bewaren. Die kun je aan het einde van de dag legen in de gft-bak.

Tip 2. Let goed op biologisch afbreekbare producten

Er worden steeds meer producten verkocht waarop staat dat ze biologisch afbreekbaar zijn. Denk hierbij aan bordjes en bestek van bamboe. Deze producten mogen niet in de gft-bak. Alleen als deze artikelen een OK-compostlogo hebben of een Kiemplantlogo dan mogen ze in de gft-bak.

Tip 3. Zet je gft-bak niet in de volle zon

Zeker in de zomer zal je gft-bak niet fris gaan ruiken als die in de volle zon staat. Zet de gft-bak altijd aan straat als het ophaaldag is, ook als die nog niet helemaal vol is. Zo voorkom je vieze geurtjes.

Tip 4. Leg een laag stro onderin de gft-bak

Bij het legen van de gft-bak kan het voorkomen dat er restjes onderin de groenbak blijven zitten. Om dit te voorkomen kun je een laagje stro of eventueel een oude krant onderin leggen.

Tip 5. Maak de gft-bak af en toe schoon met groene zeep

Als de gft-bak toch gaat stinken kun je hem schoonmaken met groene zeep. Je wil misschien een middel gebruiken dat iets heftiger is, maar dat raden we niet aan. Dat kan er namelijk voor zorgen dat het afval later niet meer goed composteert.

Wat gebeurt er met afval uit de gft-bak?

Je weet nu wat er wel en niet in de gft-bak mag, maar wat gebeurt er als de gft-bak eenmaal geleegd is? Na het ophalen van het gft-afval gaat het naar een plek waar er compost van gemaakt wordt. Afhankelijk van de gemeente waar je woont, wordt er soms ook biogas van gemaakt.

Wat als ik mijn gft-afval niet goed scheidt?

Als afval niet goed gescheiden wordt dan loop je het risico dat je een boete krijgt. Hoe hoog die boete is, ligt aan de gemeente waar je woont.

Picture of Denise
Denise

Auteur Woonstyletips.nl

Denise is een ervaren schrijfster en een enthousiaste liefhebber van interieurdecoratie, die haar expertise deelt op onze website Woonstyletips.nl. Denise heeft een achtergrond in interieurontwerp en een passie voor het creëren van prachtige leefruimtes.

Wanneer ze niet druk bezig is met het schrijven van boeiende inhoud voor Woonstyletips.nl, kun je Denise vinden terwijl ze antiekmarkten en vintagewinkels verkent, op zoek naar unieke decoratiestukken om aan haar eigen huis toe te voegen. Haar liefde voor interieurontwerp is niet alleen een beroep.

Ze streeft ernaar om lezers te inspireren met haar inzichtelijke artikelen over de laatste trends, doe-het-zelfprojecten en tips om stijlvolle en functionele leefruimtes te creëren.

 

Inhoud
Nieuwe blogs