Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ben je van plan om binnenkort een dakkapel te laten plaatsen? Een goed idee. Met een dakkapel zorg je voor meer beloopbare vierkante meters op zolder, meer licht en zorg je voor een waardeverhoging van het huis. Kortom: genoeg reden om voor een dakkapel te kiezen. Hier komt echter wel heel veel bij kijken.  Want voor wat voor soort dakkapel kies je? Kan je überhaupt zomaar wel een dakkapel plaatsen of heb je een vergunning nodig? En door welk bedrijf laat je deze plaatsen? In dit artikel zetten we de belangrijkste drie aandachtspunten bij het laten plaatsen van een dakkapel op een rij en geven we antwoord op al jouw brandende vragen. 

1. Dakkapel kiezen 

Ten eerste is het belangrijk om de juiste dakkapel te kiezen. Hierbij moet je vooral denken aan het kiezen van het juiste materiaal. De meest gangbare materialen zijn hout en kunststof. Als je weinig tot geen onderhoud aan het dakkapel wilt hebben, is een kunststof dakkapel de beste optie. De levensduur van een kunststof dakkapel is erg lang en je hebt hier verder weinig omkijken naar. Soms is het ook mogelijk om een onderhoudscontract bij de fabrikant af te sluiten, zodat je zeker weet dat het dakkapel in optimale conditie blijft en dat je hier zelf geen werk aan hebt. 


Weet je niet goed welk materiaal voor jou de beste keuze is of hoe je het dakkapel perfect kunt laten aansluiten op de stijl van jouw woning? Vraag dan gerust om advies aan de leverancier van de dakkapellen. Zij kunnen je aan de hand van jouw specifieke wensen precies uitleggen wat je nodig hebt en waar je verder nog op kunt letten. 

2. Vergunningsvrij bouwen? 

Het is niet altijd zomaar toegestaan om een dakkapel te plaatsen. In sommige gevallen ben je vergunningsplichtig. Of je een vergunning aan moet vragen, hangt van verschillende factoren af. 


In de eerste plaats is het belangrijk om te bepalen of de dakkapel op de voor- of achterzijde van de woning komt. Bouw je aan de achterzijde? Dan kan je de dakkapel normaal gesproken geheel vergunningsvrij plaatsen. Deze is immers niet in zicht van een openbare weg. Bouw je de dakkapel aan de voorkant van de woning? Dan doe je dit op openbaar gebied en heb je in principe een vergunning nodig. In dit geval is het slim om de gemeente te raadplegen. 


Woon je in een monumentaal pand? Dan is het bijna altijd nodig om een vergunning aan te vragen als je grootschalige veranderingen aanbrengt. 

3. Hoe kies je een dakkapelbedrijf? 

Als je weet welke dakkapel de voorkeur heeft en of dit überhaupt is toegestaan, is het ook tijd om een dakkapelbedrijf te kiezen. Het is belangrijk om goed marktonderzoek te doen. Vraag in elk geval bij minimaal drie verschillende bedrijven vrijblijvend een offerte op. Zo ontdek je al snel de verschillen op het gebied van prijs, kwaliteit en service. Let hierbij ook op de garantieperiode die zij bieden. Een bedrijf dat kwalitatieve producten levert, zal er meestal geen moeite mee hebben om een langer garantietermijn te bieden. Dit geeft dus direct waardevolle informatie.