Zoek
Sluit dit zoekvak.

POV-afkorting en definitie

De afkorting “p.o.v.” wordt veel gebruikt in correspondentie tussen mensen en op sociale media. Maar wat betekent POV eigenlijk? Bovendien, voor welke reden is het nuttig om het te begrijpen?

Deze blog gaat over POV, van de betekenis tot de manieren waarop het wordt gebruikt in verschillende contexten. Lees daarom verder en ontdek de wonderlijke wereld van afkortingen, of in dit geval de afkorting POV.

Betekenis P.O.V

POV is een afkorting voor “point of view”. Dit wordt vertaald naar “standpunt” of “zienswijze”. Hoewel de term voornamelijk wordt gebruikt in online gesprekken, komt het ook nog weleens voor in andere gebieden, zoals literatuur en film.

POV in de literatuur

In literatuur wordt “point of view” gedefinieerd als het standpunt van een auteur. De hele insteek van een verhaal verandert als de schrijver een bepaald standpunt kiest. Zo kunt u niet alleen vanuit een persoonlijke perspectief lezen, maar ook vanuit een afstand perspectief.

Sudocreme tegen spataderen: helpt het of niet?

Eerste persoon

Wanneer het verhaal wordt verteld vanuit de eerste persoon, spreek je vanuit het perspectief van een van de personages. De verteller gebruikt het woord “ik” om zijn of haar ervaringen te beschrijven. Je krijgt als lezer toegang tot hun gedachten en gevoelens. Deze vertelstijl wordt ook vaak teruggebracht in persoonlijke essays of autobiografieën.

Tweede persoon

De meeste verhalen gebruiken een tweede persoons verhaal. De verteller spreekt meestal rechtstreeks met de lezer. Het kan nog steeds zeer effectief zijn in bepaalde genres. Denk aan een thriller.

Derde persoon

Vertel het verhaal vanuit een hij/zij perspectief. Lezers krijgen in principe dezelfde kennis als bij een verhaal in de eerste persoon, maar ze worden wat afstandelijker. Echte gedachten en gevoelens worden verwaarloosd. Dat hoeft de lezer echter niet te weerhouden zichzelf te identificeren.

Alwetend

Een god die alles weet, moet worden beschouwd vanuit een alwetende kijk. Hij kent alle personages en hun acties en gedachten. Persoonsgegevens worden niet opgeslagen. Daarmee kun je de lezer misleiden en spanning in het verhaal opbouwen. Het is een eeuwenoude schrijfstijl die nog steeds wordt gebruikt.

Moet je nieuwe handdoeken wassen? Wij hebben het antwoord.

POV en sociale media

Standpunten (ofwel point of view) komen echter niet alleen voor in traditionele communicatievormen zoals schrift, maar ook op sociale media. Denk aan het opkomende platform TikTok.

POV’s worden in TikTok-video’s gebruikt om een verhaal te vertellen vanuit het perspectief van een specifiek personage. Als voorbeeld: Een meisje heeft net haar huwelijk beëindigd. Je ziet een tekst met “pov” in het filmpje: you ended your relationship with your spouse. Met tranen in haar ogen eet een meisje snacks om haar heen.

Een bijkomend voorbeeld: Iemand reist door de tijd. Je ziet een tekst in het filmpje met: ‘pov: je gaat TikTok downloaden in 2021. Gezien het feit dat de meeste inhoud in dat jaar werd geplaatst, bevat het filmpje een foto van een jongen die een TikTok dansje aan het doen is.

Hoe gebruik je je pov in verschillende situaties?

Als je een gezichtspunt (POV) wilt gebruiken, kun je het beste beginnen met een korte introductie waarin je aangeeft dat je je persoonlijke mening gaat geven. Als voorbeeld: “Vanuit mijn perspectief denk ik dat…” Gebruik vervolgens argumenten of feiten om je standpunt te ondersteunen.

Bovendien is het van cruciaal belang om rekening te houden met de context waarin u uw perspectief gebruikt. Bijvoorbeeld, als je deelneemt aan een discussie op een forum, kan het nuttig zijn om aan te geven dat je standpunt slechts één van de vele meningen is en dat je openstaat voor andere standpunten. TikTok gerelateerde media kunnen humor bevatten. Degenen die het filmpje bekijken, kunnen het herkennen en glimlachen.

Hoeveel dagen heeft een jaar? Je leest het hier.

Pov van een persoon in verschillende contexten

We geven kort enkele voorbeelden van standpunten in verschillende contexten.

  • Politiek”pov: de regering heeft weer iets bedacht om klimaatverandering tegen te gaan.”
  • Sport: “POV: Messi is de beste voetballer ter wereld”
  • Entertainment: “POV: Marvel heeft de beste films ooit gemaakt en alle nieuwe films horen hierbij.”

Wees ervan bewust dat dit uw mening is en dat u negatieve reacties kunt verwachten. Sta open voor discussies en bekijk niet alleen hoe je iemands mening kunt veranderen, maar ook hoe je je eigen mening kunt veranderen.

Conclusie

POV (point of view) is een term die wordt gebruikt om te zeggen dat een post of reactie de mening of het perspectief van de schrijver weergeeft. Het kan in veel verschillende situaties worden gebruikt. In ieder geval weet je nu wat de afkorting betekent als je deze ziet. We laten je beslissen wat je ermee doet en of je het gaat gebruiken.

Picture of Denise
Denise

Auteur Woonstyletips.nl

Denise is een ervaren schrijfster en een enthousiaste liefhebber van interieurdecoratie, die haar expertise deelt op onze website Woonstyletips.nl. Denise heeft een achtergrond in interieurontwerp en een passie voor het creëren van prachtige leefruimtes.

Wanneer ze niet druk bezig is met het schrijven van boeiende inhoud voor Woonstyletips.nl, kun je Denise vinden terwijl ze antiekmarkten en vintagewinkels verkent, op zoek naar unieke decoratiestukken om aan haar eigen huis toe te voegen. Haar liefde voor interieurontwerp is niet alleen een beroep.

Ze streeft ernaar om lezers te inspireren met haar inzichtelijke artikelen over de laatste trends, doe-het-zelfprojecten en tips om stijlvolle en functionele leefruimtes te creëren.

 

Inhoud
Nieuwe blogs