Zoek
Sluit dit zoekvak.

De 10 beste opvouwbare matrassen

Laatst bijgewerkt:

Veel mensen waarderen een goede nachtrust enorm. Slapen speelt een grote en belangrijke rol in het herstel van ons lichaam en het verwerken van ervaringen en prikkels van de vorige dag. Een comfortabel bed en een matras zijn hierbij enorm belangrijk.

De kans is groot dat je thuis een lekker bed hebt waar je aan het eind van de dag op kan ploffen, maar het is ook belangrijk om je logees een fijn bed aan te kunnen bieden. Ook wanneer je op vakantie gaat is het belangrijk dat je je focust op de kwaliteit van je slaap. Gelukkig kunnen opvouwbare matrassen hier een oplossing bieden. Deze matrassen zijn niet alleen praktisch vanwege hun flexibiliteit, maar ze dragen ook bij aan ons algehele welzijn.

Maar hoe kies je het juiste opvouwbare matras? De markt biedt een breed scala aan opties, waardoor het soms moeilijk is om een keuze te maken.Gelukkig hebben wij een reeks opvouwbare matrassen getest en een top 10 samengesteld. In dit artikel geven  we antwoord op de volgende vraag: ‘Wat is het beste opvouwbare matras?’.

Onze lijst bevat verschillende soorten opvouwbare matrassen. Of je nu op zoek bent naar een extra breed matras, een matras met extra ondersteuning of een kindermatras, wij hebben ze allemaal grondig beoordeeld. Ben je benieuwd naar onze ervaringen met deze opvouwbare matrassen? Lees dan snel verder om te ontdekken welk opvouwbaar matras het beste bij jou past.

Waar moet je op letten bij het kopen van een opvouwbare matras?

Het is erg belangrijk dat je een weloverwogen beslissing maakt wanneer je een opvouwbare matras aanschaft. Het is namelijk een ware investering, waar je meerdere jaren gebruik van kunt maken. Het is daarom van cruciaal belang om op een aantal factoren te letten, denk hierbij aan de volgende punten:

De kwaliteit van het materiaal

De materiaalkwaliteit is erg belangrijk voor zowel comfort als duurzaamheid. Een goede vouwmatras is vaak gemaakt van hoogwaardig schuim, zoals traagschuim of latex, dat een goede ondersteuning biedt en zijn vorm behoudt. De buitenstof moet sterk en slijtvast zijn, idealiter met een hoes die gemakkelijk te reinigen is. Kies voor materialen die hypoallergeen zijn, vooral als je gevoelig bent voor allergieën.

De afmetingen

De afmetingen van een opvouwbare matras zijn belangrijk voor zowel comfort als praktisch gebruik. Een te kleine matras biedt onvoldoende ruimte om comfortabel te slapen, terwijl een te grote matras moeilijk te hanteren en op te bergen kan zijn. Meet de ruimte waar je het matras wilt gebruiken en overweeg de grootte zowel wanneer deze is opgevouwen als is uitgeklapt, om er zeker van te zijn dat hij past.

De opvouwbaarheid en draagbaarheid

Een goed opvouwbare matras moet gemakkelijk te vouwen en te verplaatsen zijn, vooral als je van plan bent deze regelmatig van de ene naar de andere ruimte te dragen. Controleer daarom goed het vouwmechanisme, deze moet soepel en moeiteloos werken. De draagbaarheid hangt ook af van het gewicht van de matras. Lichtere modellen zijn gemakkelijker te vervoeren, wat vooral belangrijk is voor activiteiten zoals kamperen.

De dikte en stevigheid

De dikte en stevigheid van een opvouw matras bepalen het comfortniveau van de matras. Een dikker matras biedt doorgaans meer lichamelijke ondersteuning en comfort, maar kan lastiger op te vouwen en te verplaatsen zijn. De stevigheid tussen de verschillende matrassen kan variëren. Gelukkig maar, zo is er voor ieder wat wils. Sommige mensen geven de voorkeur aan een zachte matras voor extra comfort, terwijl anderen een stevige ondersteuning nodig hebben voor rugklachten. Overweeg je persoonlijke voorkeur en eventuele gezondheidsbehoeften.

Het gebruiksdoel

Het beoogde gebruik van de opklapmatras speelt een grote rol in je keuze. Ga je kamperen? Dan is het belangrijk om een waterbestendig matras aan te schaffen wat makkelijk te verplaatsen is. Wil je een matras kopen voor je logees? Dan is comfort van groot belang. Ga je het matras gebruiken voor yoga of meditatie? Dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar een oprolmatras die stevig en comfortabel is.

Inhoudsopgave

Opvouwbare matrassen: een top 10

1. Opvouwbaar logeermatras met schuimstof vulling van Beautissu Comfort

Prijs: €77,99
Hoogte: 7 centimeter
Breedte: 120 centimeter
Lengte: 195 centimeter
Materiaal: Polyester

Ben je op zoek naar het perfecte gastenbed, camping matras of reismatras? Dan is het inklapbare matras van Beautissu Comfort de perfecte optie voor jou. Het matras is gemakkelijk in- en uit te klappen. Daarnaast is het matras voorzien van een draagbeugel. Hiermee wordt het verplaatsen van het matras erg gemakkelijk gemaakt.

Het matras van Beautissu Comfort is 7 centimeter dik en kent een gemiddelde hardheidsgraad. Deze zorgt ervoor dat je makkelijk een comfortabele positie kan innemen. Door de schuimstof vulling vindt er constant een uitwisseling plaats van lucht en vocht. Je zult dus niet zwetend wakker worden op dit matras. 

Voordelen:

 • Je kunt de hoes van het matras gemakkelijk verwijderen en wassen in de wasmachine.
 • Gemakkelijk te verplaatsen vanwege het handvat.

Nadelen:

 • Vergeleken met de andere matrassen in onze top 10 is het matras van Beautissu Comfort redelijk dun.

2. Wicotex inklapbaar matras

Prijs: – 
Hoogte: 10 centimeter
Breedte: 85 centimeter
Lengte: 195 centimeter
Materiaal: Polyester en traagschuim.

Op zoek naar een wat dikker matras? Dan is het opvouwbaar matras van Wicotex een mooie optie. Het luxe matras is perfect om te gebruiken als een eenpersoonsbed tijdens een verhuizing. Ook kun je het matras goed inzetten wanneer vrienden of familieleden de nacht bij jou thuis doorbrengen. Ga je naar de camping of overnacht je op een festivalterrein? Neem dan je Wicotex mee! 

Het stevige en dikke matras is perfect om in je eentje op te liggen. De matras is 85 centimeter breed, waardoor je alle ruimte hebt. Moeten er twee mensen op het matras liggen, dan is de ruimte nogal beperkt. 

Voordelen:

 • Je kunt de hoes van het matras gemakkelijk verwijderen en wassen in de wasmachine.
 • Gemakkelijk te verplaatsen vanwege het handvat.

Nadelen:

 • Wanneer het matras opgevouwen is, neemt deze best veel plek in.
 • Niet geschikt voor twee personen.

3. Roze opvouwbaar eenpersoons logeerbed van Loft 25

Prijs: €79,97
Hoogte: 14 centimeter
Breedte: 66 centimeter
Lengte: 198 centimeter
Materiaal: Polyester

Het is altijd handig om een extra slaapplek te kunnen bieden aan vrienden of familie. Het knalroze bed van dient als handige oplossing! Je kunt het bed kwijt in een voorraadkast of in de ruimte laten staan als stoel of kruk. Wanneer de gasten blijven slapen, klap je het matras gemakkelijk uit.

Het Loft 25 bed is gemaakt van duurzame materialen die stuk voor stuk uit Nederland komen. Het kopen van het matras draagt dus niet enkel bij aan een heerlijke nachtrust voor iedereen die erop slaapt, maar ook aan het milieu!

Het opvouw matras is heerlijk stevig en ondersteund het lichaam goed. Een nadeel is dat het matras redelijk smal is vergeleken met de overige matrassen in onze top 10.

Voordelen:

 • Het matras is hypoallergeen.
 • Je kunt de hoes van het matras gemakkelijk verwijderen en wassen in de wasmachine.
 • Gemakkelijk te verplaatsen vanwege het handvat.

Nadelen:

 • Wanneer het matras opgevouwen is, neemt deze best veel plek in.
 • Het matras is relatief smal.
 • Niet geschikt voor mensen die geen groot fan zijn van de kleur roze.

4. Loft 25 opvouwbaar matras voor op reis

Prijs: €69,97
Hoogte: 10 centimeter
Breedte: 60 centimeter
Lengte: 180 meter
Materiaal: Polyester en linnen

We presenteren je het tweede opvouwbare matras van Loft 25 in deze lijst. Er zijn aanzienlijke verschillen te vinden tussen de twee matrassen. Ten eerste natuurlijk de kleur. Wanneer je voorkeur uitgaat naar een matras met een minder opvallende kleur, is dit model een goede optie voor jou. 

Een ander verschil is de afmetingen van beide matrassen. Dit matras is zes centimeter smaller en bijna twintig centimeter korter. Hierdoor is het opvouw matras dus voornamelijk geschikt voor kinderen en hun logees.

Het opbouw matras kan prima in hun kamer worden geplaatst en dienen als stoel tot er een vriendje of vriendinnetje blijft slapen. Dit matras is ook ideaal om mee te nemen op vakantie. Je kunt het matras compact opvouwen en het weegt slechts drie kilo. Prima mee te nemen, dus!

Voordelen:

 • Het matras is hypoallergeen.
 • Je kunt de hoes van het matras gemakkelijk verwijderen en wassen in de wasmachine.
 • Gemakkelijk te verplaatsen vanwege het handvat.

Nadelen:

 • Het matras is relatief smal en daardoor voornamelijk geschikt voor kinderen.

5. Vouwmatras van Beautissu Comfort

Prijs: €77,99
Hoogte: 7 centimeter
Breedte: 120 centimeter
Lengte: 195 centimeter
Materiaal: Polyester

Het logeermatras van Beautissu Comfort kan perfect dienen als matras voor op reis, als logeerbed en als matras om yoga- of meditatie oefeningen op te doen. Het matras is groot genoeg voor twee personen en is redelijk stevig. Wel is het zo eerlijk om te vermelden dat de overige matrassen op de lijst aanzienlijk steviger zijn omdat deze overige producten een stuk hoger zijn. 

Het opklapmatras is gemakkelijk in- en uit te klappen en kan makkelijk worden opgeborgen in de achterbak van een auto, onder het bed of in de voorraadkamer.

Na de vakantie kun je het matras gemakkelijk schoon krijgen. De hoes kun je namelijk gewoon op 40 graden wassen in de wasmachine! Erg handig!

Voordelen:

 • Je kunt de hoes van het matras gemakkelijk verwijderen en wassen in de wasmachine.
 • Gemakkelijk te verplaatsen vanwege het handvat.
 • Er kunnen twee personen op dit matras slapen.

Nadelen:

 • Het matras is minder stevig dan de andere matrassen op deze lijst. Dit is te verklaren door de hoogte van slechts enkele centimeters.

6. Inklapmatras voor één persoon

Prijs: €69,95
Hoogte: 10 centimeter
Breedte: 65 centimeter
Lengte: 95 centimeter
Materiaal: Polyester

Heeft jouw zoon of dochter vaak vriendjes en vriendinnetjes over de vloer en krijg je regelmatig de vraag of zij mogen blijven slapen? Dan is het handig om te investeren in een opvouwbaar matras. Dit inklapmatras is met een breedte van 65 centimeter en een lengte van 95 centimeter perfect voor jonge kinderen.

Wanneer jouw kleine geen logees over heeft, kun je alsnog goed gebruik maken van het matras. Zo kan het gebruikt worden als speelmat, als kruk en als comfortabel bed om in de woonkamer te leggen tijdens een gezellige movie night.

Drinken gemorst? Geen probleem. Het is erg makkelijk om dit matras schoon te krijgen. De hoes kan namelijk gewoon meegenomen worden in de wasmachine!

Voordelen:

 • Het matras is voorzien van een hoes, speciaal gemaakt om het matras te verplaatsen. 
 • Je kunt de hoes van het matras gemakkelijk verwijderen en wassen in de wasmachine.

Nadelen:

 • Door het formaat niet geschikt voor volwassenen.

7. Luxe logeermatras van Viking Choice

Prijs: €112,02
Hoogte: 15 centimeter
Breedte: 70 centimeter
Lengte: 200 centimeter
Materiaal: Polyester en katoen

Ben je bereid om wat meer geld uit te geven aan een luxe opvouwbare matras? Dan is het matras van Viking Choice het perfecte model voor jou. Het opvouwbaar matras is 15 cm dik waardoor je kunt profiteren van de perfecte ondersteuning van je lichaam. Geniet dus van een heerlijke nachtrust!

Op de momenten dat je het matras niet als bed gebruikt kun je deze erg simpel weer inklappen. Het matras zal nu fungeren als stoel, met rugleuning en al. Erg praktisch! Je kunt de stoel dus gewoon kwijt in je eigen slaapkamer, de gastenkamer of de woonkamer. 

Voordelen:

 • Wanneer je het matras niet gebruikt als bed kun je deze perfect gebruiken als stoel.
 • Je kunt de hoes van het matras gemakkelijk verwijderen en wassen in de wasmachine.

Nadelen:

 • Ingeklapt is het matras erg groot. Hierdoor is het moeilijk om deze mee te nemen op vakantie.
 • Door het grote formaat van het matras is deze een stuk zwaarder dan de overige matrassen in de top 10. Hierdoor wordt het verplaatsen ervan wat lastiger.

8. 3-delig tweepersoons vouwmatras voor volwassenen

Prijs: €375
Hoogte: 8 centimeter
Breedte: 140 centimeter
Lengte: 195 centimeter
Materiaal: Polyester

Dit driedelige matras is het breedste matras in onze top 10 opvouwbare matrassen. Hierdoor is deze perfect om te gebruiken wanneer er twee mensen blijven slapen. Ook kun je het matras goed gebruiken als speelmat of voor het uitvoeren van ontspannende yoga- en meditatie oefeningen.

Een nadeel is wel dat het matras wat minder lichamelijke ondersteuning biedt dan het merendeel van de matrassen in onze lijst. Dit kan worden verklaard door de hoogte van slechts acht centimeter. 

Voordelen:

 • Het matras is enorm breed, waardoor je er gemakkelijk met twee mensen op kunt slapen.
 • Ingeklapt neemt het matras erg weinig ruimte in, waardoor je deze makkelijk kunt opbergen. 

Nadelen:

 • De hoes van het matras kun je enkel met de hand wassen.

9. Reismatras met kussen

Prijs: €108,08
Hoogte: 15 centimeter
Breedte: 70 centimeter
Lengte: 200 centimeter
Materiaal: Polyester en katoen

Een opvouw matras met een hoogte van 15 cm slaapt gegarandeerd lekker. Zo ook dit dikke matras. Een extra voordeel van dit matras is dat deze is voorzien van een kussen! Wanneer je op reis gaat hoef je dus geen extra tas vol kussens mee te nemen, dit scheelt heel wat ruimte in de laadbak van de auto.  

Ingeklapt fungeert het matras als een perfecte sofa. Door de mooie stof en kleur past het meubel perfect in de woon- of slaapkamer.

Het bed is perfect voor een enkele gast. Hij of zij zal een comfortabele nachtrust hebben door de ruime afmetingen van het bed. Niet enkel wordt het lichaam goed ondersteund, ook zullen de voeten van je gast niet van het bed af bungelen. 

Voordelen:

 • Wanneer je het matras niet gebruikt als bed kun je deze perfect gebruiken als stoel.
 • Het opvouwbare matras is huisstofmijtwerend. Perfect voor iedereen met een allergie.

Nadelen:

 • Je kunt de hoes van het matras niet in de wasmachine stoppen. 
 • Door het grote formaat van het matras is deze een stuk zwaarder dan de overige matrassen in de top 10. Hierdoor wordt het verplaatsen ervan wat lastiger.

10. Japanse oprolbare bed van Your World

Prijs: €358
Hoogte: 10 centimeter
Breedte: 135 centimeter
Lengte: 190 centimeter
Materiaal: Polyester en memory foam

Dit Japanse bed van Your World is geen opvouwbaar matras, maar een oprolbaar matras. Het ruime bed kan perfect worden gebruikt voor logees, maar je kunt er ook voor kiezen om matras mee te nemen op vakantie. Ook kun je het tijdens een gezellige movie night in de woonkamer plaatsen en hier met het gezin gezellig en comfortabel op zitten.

Het matras is verrassend makkelijk op te bergen en te verplaatsen. Het opbergen van het matras is te vergelijken met het opbergen van een slaapzak. Rol simpelweg het matras op en plaats deze in de bijgeleverde opbergtas. 

Voordelen:

 • Het matras kan makkelijk worden opgeborgen in de bijgeleverde tas.
 • Het formaat van het matras biedt ruimte aan meerdere personen.

Nadelen:

 • Het matras is relatief dun, wat de lichamelijke ondersteuning negatief kan beïnvloeden.
 • Het matras moet met de hand gewassen worden.

F.A.Q. over de top 10 opvouwbare matrassen

Een aantal veelgestelde vragen over het opvouwbare matras.

De levensduur van een opvouwbare matras varieert. Dit is namelijk afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal, het onderhoud en de frequentie van gebruik. Doorgaans kan een opvouw matras zo’n vijf tot tien jaar meegaan.

Of opvouwbare matrassen goed voor de rug zijn, is afhankelijk van de kwaliteit en het ontwerp van het matras. Ben je op zoek naar een matras dat je rug op de juiste manier ondersteunt, ga dan op zoek naar een stevig matras met een hogere dichtheid. Hierbij is het belangrijk om verschillende matrassen uit te proberen en er één aan te schaffen die perfect past bij jouw specifieke rug behoeften.

Regelmatig luchten en stofzuigen helpt om je opvouwbare matras schoon en hygiënisch te houden. Gebruik een milde zeepoplossing voor vlekken en laat de matras volledig drogen voor gebruik. Sommige matrassen kun je ook in de wasmachine gooien. Vermijd zowel bij handmatig wassen als het gebruik van de wasmachine het gebruik van agressieve chemische reinigingsmiddelen. Berg de matras op in een droge omgeving om schimmel en vochtigheid te voorkomen.

Er zijn een aantal opvouwbare matrassen die geschikt zijn voor buitengebruik. Deze zijn veelal gemaakt van waterbestendige en duurzame materialen. Bescherm de matras tegen direct zonlicht en vocht om slijtage te beperken. Zorg na gebruik buiten altijd voor een grondige reiniging. Het gebruiken van ‘normale’ opklap matrassen die normaal gesproken voor binnen worden gebruikt, af.

Het is belangrijk om te weten dat opvouwbare matrassen in de eerste plaats ontworpen zijn voor tijdelijk of occasioneel gebruik. Sommige modellen zijn door hun hoge kwaliteit echter wel geschikt voor dagelijks gebruik. Kies in dit geval voor een matras met een comfortabele dikte en stevigheid.

Conclusie: het best geteste opvouwbare matras

Een goede nachtrust en een comfortabele slaapomgeving zijn essentieel voor ons welzijn. Hier spelen opvouwbare matrassen een belangrijke rol. Of je nu kiest voor een model met extra ondersteuning of een basisvariant, de mogelijkheden zijn eindeloos. Het is van belang om zorgvuldig onderzoek te doen en een matras te selecteren dat aansluit bij jouw persoonlijke slaapbehoeften en voorkeuren. Onze top 10 van beste opvouwbare matrassen biedt een uitstekend startpunt.

Een zorgvuldig gekozen opvouwbaar matras kan de kwaliteit van je nachtrust aanzienlijk verbeteren en bijdragen aan een gezondere leefstijl. Investeer daarom in het juiste opvouwbare matras en ervaar het positieve effect dat het kan hebben op jouw gezondheid en welzijn. Begin dus vandaag nog met het vergelijken van de beste opvouwbare matrassen!

Dus, wat is de beste opvouwbare matras? Wij raden het opvouwbare logeermatras van Beautissu Comfort aan. Dit is naar onze mening de best geteste opvouwbare matras. Geniet van de lichamelijke ondersteuning, het mooie afgewerkte ontwerp en een heerlijke nachtrust. Ben je op zoek naar een opvouwbare matras voor je kinderen? Ga dan voor het matras van Loft 25. Voor een relatief lage prijs kunnen je kids hun vriendjes en vriendinnetjes uitnodigen voor een nacht vol belevenissen. Een andere favoriet is het luxe matras van Vikings Choice. Deze ziet er niet enkel chique uit, maar biedt ook een fantastische nachtrust. Voor welk opvouwbaar matras ga jij?