Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dít zijn de nadelen van pampasgras

Pampasgras

Pampasgras, ook bekend als Cortaderia selloana, onderscheidt zich sterk van het gangbare groene gazon in tuinen. Dit siergras valt op door zijn lange stengels en prachtige, bijna zilverachtige pluimen, waardoor het eerder een decoratief element is dan een speelveld voor voetbal, om het zo te zeggen.

De pluimen verschijnen tussen augustus en oktober en bereiken hun hoogtepunt in de vroege wintermaanden. Pampasgras voegt een fraai accent toe aan zowel wilde tuinen als tuinen die een meer dynamische en levendige uitstraling nodig hebben. Bovendien is het gedroogde gras vaak terug te vinden in interieurs. Ondanks de vele voordelen zijn er echter enkele nadelen en overwegingen die moeten worden overwogen voordat je het in je tuin plant. Hieronder vind je enkele van deze aandachtspunten.

Ooit afgevraagd wat een omniseksueel is? Wij leggen het uit.

#1 Grote omvang

Onder gunstige omstandigheden kan pampasgras indrukwekkend groot groeien. Hoewel het niet woekerend is, kan het een hoogte van wel drie meter bereiken en een vergelijkbare spreiding hebben. Verwacht dus geen decoratief element tussen veranda en zitje; het kan het uitzicht vanaf beide plaatsen behoorlijk belemmeren.

#2 Onderhoudsintensief

Om pampasgras mooi te houden, is regelmatig onderhoud vereist. Snoei de pluimen in het voorjaar en geef de plant tijdens droogte in de zomer regelmatig water. Gezien het een laatbloeier is, moet je ook in de winter voorzorgsmaatregelen nemen, zoals het bundelen van de voet en het isoleren van de kluit. Bescherm het gras tegen sterke wind om schade aan de bladeren te voorkomen.

#3 Aantrekken van dieren

In de winter bieden de gele bladeren een schuilplaats voor tuindieren. Hoewel dit meestal geen probleem is, kan het overlast veroorzaken of schade aan andere planten veroorzaken. Het kan ook bijdragen aan een verergering van ongedierte in de tuin.

#4 Beperkt kleurenpallet

Ondanks de prachtige zilverachtige pluimen heeft pampasgras een beperkt kleurenpalet. Als je op zoek bent naar meer kleurvariatie, zijn er andere plantensoorten die beter aan je wensen voldoen. Een hele tuin versierd met dit gras kan mogelijk saai ogen.

Niet tevreden met je Boohoo bestelling? Retourneren doe je zo.

#5 Scherp

De Latijnse benaming Cortaderia selloana geeft aan dat het blad van pampasgras scherp is. Het wordt sterk aanbevolen handschoenen te dragen bij het snoeien en voorzichtig te zijn wanneer kinderen in de buurt van de bladeren komen, omdat deze verwondingen kunnen veroorzaken.

#6 Gevoelig

Pampasgras is gevoelig; te veel water kan leiden tot rotte wortels en onjuiste behandeling kan ervoor zorgen dat de plant er onverzorgd uitziet. De pluimen vangen veel stof op en blijven mogelijk niet zo schoon als op internetfoto’s te zien is.

#7 Bloeitijd

Pampasgras heeft een korte bloeitijd van augustus tot oktober, wat kan afwijken van de bloeiperiode van de rest van de tuin. Dit kan een onevenwichtig beeld in de tuin creëren, en de gele bladeren in de winter dragen bij aan een troosteloze uitstraling.

Conclusie

In conclusie kunnen de genoemde nadelen pampasgras minder geschikt maken voor iedereen. Het heeft een korte bloeitijd, ziet er in de winter minder aantrekkelijk uit, vereist redelijk veel onderhoud, heeft scherpe bladeren en is gevoelig. Niettemin, voor liefhebbers van dit decoratieve element in de tuin, kan de juiste zorg een plezierige ervaring opleveren.

Benieuwd waar Will Poulter allemaal in speelt? Dit zijn alle films en programma’s.

Picture of Denise
Denise

Auteur Woonstyletips.nl

Denise is een ervaren schrijfster en een enthousiaste liefhebber van interieurdecoratie, die haar expertise deelt op onze website Woonstyletips.nl. Denise heeft een achtergrond in interieurontwerp en een passie voor het creëren van prachtige leefruimtes.

Wanneer ze niet druk bezig is met het schrijven van boeiende inhoud voor Woonstyletips.nl, kun je Denise vinden terwijl ze antiekmarkten en vintagewinkels verkent, op zoek naar unieke decoratiestukken om aan haar eigen huis toe te voegen. Haar liefde voor interieurontwerp is niet alleen een beroep.

Ze streeft ernaar om lezers te inspireren met haar inzichtelijke artikelen over de laatste trends, doe-het-zelfprojecten en tips om stijlvolle en functionele leefruimtes te creëren.

 

Inhoud
Nieuwe blogs