Search
Close this search box.

XOXOXO is een symbool van genegenheid, en het heeft een bijzondere betekenis. De X’en symboliseren tedere kussen, terwijl de O’s een omhelzing voorstellen. Deze uitdrukking, XOXO of XOXOXO, wordt vaak gebruikt in tekstberichten en op sociale media als een hartelijke afsluiting, vergelijkbaar met de woorden “veel liefs en een dikke kus!”

De oorsprong van het gebruik van de X en de O in deze context is niet helemaal duidelijk. Het gebruik van de combinatie van X en O als een liefdevolle afsluiting begon in de jaren zestig in de Verenigde Staten en heeft zich vooral sinds de opkomst van smartphones wijdverspreid.

Herkomst X

De oorsprong van de X in XOXOXO gaat wellicht terug naar de middeleeuwen. In die tijd werd de X al gebruikt wanneer analfabeten documenten moesten ondertekenen; ze zetten simpelweg een X als handtekening. Deze X zou mogelijk kunnen verwijzen naar het kruisteken of de naam van Jezus Christus symboliseren. Af en toe drukten de ondertekenaars hun oprechtheid uit door de X te kussen, wat wellicht heeft bijgedragen aan de associatie met een kus.

Het feit dat de X werd geassocieerd met een religieuze betekenis, kan wellicht worden verklaard door de Griekse naam voor Christus: Χριστος. De aanvangsletter is de Griekse chi, die er voor de meeste mensen uitziet als een X. Bovendien vormen de eerste twee letters, chi en rho (ΧΡ), het Christusmonogram. Dit symbool, het chi-rho-teken, blijft nog steeds een herkenbaar symbool binnen het christendom.

Een andere verklaring, die eenvoudiger van aard is, draait om de X die een kus symboliseert. Met enige verbeeldingskracht lijkt dit symbool namelijk op twee paar tuitende lippen die elkaar raken. Een aanvullende uitleg: de uitspraak van de letter X lijkt op het Engelse woord ‘kiss’, en daarom is de X ook geassocieerd geraakt met het begrip ‘kus’.

Herkomst O

De oorsprong van het gebruik van de letter O als symbool voor een omhelzing blijft gehuld in mysterie. Er zijn enkele suggesties over hoe dit gebruik is ontstaan, maar er is weinig concrete informatie beschikbaar. Eén theorie is dat Joodse immigranten die naar Amerika emigreerden en niet konden lezen of schrijven, de letter O gebruikten als handtekening in plaats van de ‘christelijke’ X. Het vermijden van de X kan verband houden met religieuze overwegingen. Toch blijft het onduidelijk hoe precies de O evolueerde tot een symbool dat staat voor ‘ik omhels je’.

Een andere mogelijkheid is dat de associatie tussen de O en een omhelzing ontstond vanwege de vorm van de letter zelf, die lijkt op de armen van iemand die iemand anders omhelst.

Het spelletje boter-kaas-en-eieren

Een alternatieve verklaring verwijst naar de nullen en kruisjes in het spel boter-kaas-en-eieren, dat in Vlaanderen vaak oxo wordt genoemd. De oude Romeinen speelden al een vergelijkbaar spel. Vermoedelijk koos men voor de X en de O omdat deze letters in elk handschrift direct herkenbaar zijn en duidelijk van elkaar verschillen. Het blijft echter onduidelijk waarom de X en de O later werden geassocieerd met kussen en omhelzingen.

De ontstaansgeschiedenis van de afkorting

Xoxo is een afkorting die zich voordoet in verschillende talen, waaronder het Engels, Spaans, Italiaans, Turks, Frans en Afrikaans. Deze afkorting fungeert als een manier om “knuffel en kus” over te brengen in geschreven berichten. De oorsprong van het gebruik van deze afkorting kan worden getraceerd naar de jaren negentig. Gedurende die periode was het in de mode om xoxo te gebruiken in brieven als een intieme manier om je gevoelens te uiten naar iemand van wie je hield.

Wat betekent xoxo bij sms en Whatsapp?

Tegenwoordig heeft “Xoxo” diverse betekenissen. Het is een uitdrukking om genegenheid of liefde voor iemand te tonen, of om te laten merken dat je om die persoon geeft. Tevens dient het als een manier om blijheid te uiten over het feit dat iemand een speciale plek in je leven inneemt. Deze afkorting is veelvuldig in sms- en WhatsApp-berichten te vinden en biedt een eenvoudige manier om je genegenheid voor iemand over te brengen, zonder dat je dit met woorden expliciet hoeft te vermelden.

Creatieve toepassingen voor xoxo

Xoxo wordt al met al frequent ingezet als een innige uitdrukking om liefde voor iemand te tonen. Niettemin bestaan er ook andere contexten waarin deze afkorting haar toepassing vindt. Bijvoorbeeld, xoxo kan dienen om blijdschap over het ontmoeten van iemand te uiten. Tevens kan het tot slot fungeren als een manier om begrip te betuigen voor de situatie die iemand doormaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *