Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zo kun je het epc lampje resetten

EPC lampje

EPC, oftewel de Electronic Power Control, klinkt wellicht als iets waar je mogelijk geen idee van hebt. We kunnen je in elk geval vertellen dat je het lampje in de auto zelf kunt resetten, maar dat het wel aangeeft dat er daadwerkelijk een probleem is.

Het kan zo zijn dat jouw auto niet eens is uitgerust met een EPC-lampje, maar mocht dat wel het geval zijn, dan is het handig dat je begrijpt wat het inhoudt. In deze blog lees je alles wat je moet weten over de EPC en het bijbehorende lampje.

Kun je blauwe plekken krijgen door stress? Dit is de waarheid.

Wat is EPC?

De ‘computer’ van jouw auto is de EPC. Deze staat in verbinding met de versnellingsbak, het gaspedaal, maar ook met zaken als tractiecontrole en cruisecontrol. In sommige auto’s, vooral die van de Volkswagen Group, bevindt zich een EPC-lampje. Dit lampje gaat branden als er een probleem is opgetreden bij een van de eerder genoemde functies.

Help, het lampje brandt

Geen paniek, het betekent niet meteen dat je auto het opgeeft. Maar, zoals je hebt geleerd tijdens jouw rijlessen, is het in veel gevallen niet veilig om door te rijden met brandende lampjes. Het is dan noodzakelijk om snel aan de kant te gaan staan en professionele hulp in te schakelen.

Voorbeelden van mogelijke problemen zijn:

 • een storing of defecte sensor (relatief onschuldig)
 • een probleem met tractiecontrole
 • een probleem met de cruisecontrol

een probleem met het gaspedaal

 • Wanneer naast het EPC-lampje ook het motorstoringslampje brandt, dan heb je een groter probleem. Je kunt wellicht nog rijden, maar het wordt niet aangeraden. Zeker snelwegen vermijden we in dit geval. Zoek direct een garage op die het probleem voor je kan verhelpen.

EPC-lampje resetten

Als na een garagebezoek blijkt dat er niets aan de hand is, kun je het lampje waarschijnlijk zelf resetten. In het instructieboekje van de auto staat hier een handleiding voor, maar meestal werkt het als volgt:

 • Start de motor van je auto
 • Laat de motor ongeveer 10 seconden draaien
 • Zet de auto weer uit

Herstart de motor terwijl je het gaspedaal ingedrukt houdt

 • Als alles goed gaat, zal het lampje nu niet meer branden. Blijft het lampje branden? Vraag dan aan de garage of zij het voor je kunnen resetten of raadpleeg de handleiding van de auto.

Andere waarschuwingslampjes

Ook al ken je waarschijnlijk de betekenis van alle lampjes, het kan zijn dat je vergeet wat wat is. Hier zijn nog wat regels, zodat je veilig de weg op kunt.

Over het algemeen kun je bij een oranje lampje nog wel doorrijden. De ANWB adviseert in dat geval bijvoorbeeld om je snelheid aan te passen en zo snel mogelijk een garage te bezoeken. Bij rood licht moet je altijd onmiddellijk stoppen! Bel dan de wegenwacht om het probleem op te lossen.

Een leuke gebruikersnaam verzinnen? Dat doe je zo!

Voorbeelden van waarschuwingslampjes

 • Airbag (oranje): Als deze brandt, is er waarschijnlijk een storing in het airbagsysteem. Hoewel je nog kunt doorrijden, is dit erg gevaarlijk. Bij een ongeval is de kans op ernstig letsel groter.
 • Oliedruk (rood): De oliedruk in de motor is waarschijnlijk te laag. Als je niet snel actie onderneemt, kan dit leiden tot ernstige motorschade. Controleer het oliepeil en voeg zo nodig olie toe. Als het lampje na het bijvullen blijft branden, moet je de auto direct stoppen en een monteur raadplegen.
 • Remmen (rood): Er is een probleem met het remsysteem van de auto. Dit kan variëren van een eenvoudig probleem zoals een lage remvloeistof tot ernstige problemen zoals versleten remblokken en een probleem in het ABS-systeem.
 • Bandenspanning (rood): Als jouw auto van voor 2014 is, heb je mogelijk geen lampje voor de bandenspanning. Als dit lampje brandt, heb je waarschijnlijk een lekke band of is de bandenspanning in een van je banden veel te laag. Ook al kun je nog rijden, verkeerde bandenspanning leidt tot een slechte wegligging en verhoogde slijtage van de banden.

Conclusie

Het is zeker mogelijk om zelf het EPC-lampje te resetten. Doe dit echter alleen als je zeker weet dat er geen echt probleem is. Het kan ook zijn dat het lampje opnieuw gaat branden als er wel een probleem is. Je zult in ieder geval aandachtig moeten blijven wanneer een waarschuwingslampje gaat branden. Het negeren van dergelijke lampjes brengt jou en andere weggebruikers onnodig in gevaar.

Heeft jouw 12-jarige zin om een leuke film te kijken? Dit zijn onze tips!

Picture of Denise
Denise

Auteur Woonstyletips.nl

Denise is een ervaren schrijfster en een enthousiaste liefhebber van interieurdecoratie, die haar expertise deelt op onze website Woonstyletips.nl. Denise heeft een achtergrond in interieurontwerp en een passie voor het creëren van prachtige leefruimtes.

Wanneer ze niet druk bezig is met het schrijven van boeiende inhoud voor Woonstyletips.nl, kun je Denise vinden terwijl ze antiekmarkten en vintagewinkels verkent, op zoek naar unieke decoratiestukken om aan haar eigen huis toe te voegen. Haar liefde voor interieurontwerp is niet alleen een beroep.

Ze streeft ernaar om lezers te inspireren met haar inzichtelijke artikelen over de laatste trends, doe-het-zelfprojecten en tips om stijlvolle en functionele leefruimtes te creëren.

 

Inhoud
Nieuwe blogs