Zoeken
Sluit dit zoekvak.

5x leuke films voor een 12 jarige

Pirates of the Caribbean

Het blijft uitdagend om een kind te vermaken dat waarschijnlijk net de puberteit ingaat. Alles is ‘stom’, ‘saai’, en ‘niet leuk’, zelfs voordat je hebt verteld waar het over gaat. Deze blog is geen gids voor “hoe overleef ik mijn puber”, maar eerder een lijst met films waaruit ze kunnen kiezen. Hoewel je pubers niet te veel moet beperken en ze absoluut niet willen dat hen wordt verteld wat ze moeten doen, kunnen ze wel wat sturing gebruiken.

Met deze lijst van vermakelijke films voor een 12-jarige geef je hen het gevoel dat zij de regie hebben over de filmavond, terwijl jij eigenlijk degene bent die de keuze heeft gemaakt. We raden daarom aan deze blog niet te laten lezen, maar in plaats daarvan een aantal van jouw favorieten te noemen, waarna je 12-jarige zoon of dochter kan kiezen. Laten we er niet langer omheen draaien en hier een lijst met leuke films presenteren.

Oh ja, ben jij stiekem de 12-jarige die deze blog leest? Geen probleem! Onthoud in ieder geval dat je ouders hun best doen. Met andere woorden: wees een beetje lief 😉

Tuin opknappen? Doe het low-budget!

#1 Pirates of the Caribbean

Met maar liefst vijf films heb je genoeg om uit te kiezen. Deze door Disney uitgegeven films zijn spannend, avontuurlijk en hebben een vleugje humor. De reeks bestaat uit de volgende films, uitgebracht in verschillende jaren:

 • The Curse of the Black Pearl (2003),
 • Dead Man’s Chest (2006),
 • At World’s End (2007),
 • On Stranger Tides (2011) en
 • Dead Men Tell No Tales (2017).

Eind 2022 is aangekondigd dat er mogelijk een zesde deel komt. Het zou leuk zijn om de filmavonden uiteindelijk af te sluiten met dit zesde deel, mocht dat te zijner tijd in de bioscoop verschijnen. Je kunt er ook voor kiezen om alle films achter elkaar te bekijken, maar weet dat de films behoorlijk lang zijn. Het kan je avond/nacht eerder een uitdaging dan een ontspannend moment maken.

Ooit wel eens de nadelen overdacht van het verfen van tegels? Dit zijn ze.

#2 Achtste groepers huilen niet

Als je 12-jarige zoon of dochter nog in groep 8 zit, is Achtste groepers huilen niet een aanrader. Deze emotionele film toont de gevoeligheid van jonge tieners. Het laat zien dat huilen juist kan helpen, maar dat het ondoorgrondelijke doorzettingsvermogen van leeftijdsgenoten ook kenmerkend is.

Als je kind meer van lezen houdt dan van films kijken, is dat geen probleem. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jacques Vriens.

#3 Kapsalon Romy

Deze relatief nieuwe Nederlandse film vertelt het ontroerende verhaal van de tienjarige Romy, die probeert om te gaan met haar oma die de diagnose Alzheimer heeft. Het toont het verhaal van een meisje dat misschien niet altijd de meest verstandige keuzes maakt, maar wel enorm doorzettingsvermogen laat zien. Zowel oma Stine als kleindochter Romy worden prachtig vertolkt door geweldige actrices. Je wordt volledig meegenomen in de emoties.

Het laat zien hoe de meest voorkomende vorm van dementie de wereld van familieleden en zelfs vreemden plotseling verandert. De vastberadenheid van kinderen is daarbij bijna onmisbaar.

#4 Guardians of the Galaxy

In een heel ander genre vinden we de films van de Guardians of the Galaxy-serie. Deze Marvel-films draaien om fantasie, avontuur en spanning. Groot zal waarschijnlijk een favoriet personage zijn, maar ook Rocket en Mantis zorgen voor emotie. De films die momenteel zijn uitgebracht, zijn:

 • Guardians Of The Galaxy,
 • Guardians Of The Galaxy Vol. 2 en
 • Guardians Of The Galaxy Vol. 3.

Omdat de films op sommige momenten behoorlijk spannend kunnen zijn, raden we aan om samen met een volwassene te kijken. En vergeet niet om na de aftiteling te blijven zitten, want alleen echte Marvel-kenners weten dat er na de aftiteling een soort voorproefje voor een vervolg komt.

#5 De Gelaarsde Kat 2: De Laatste Wens (Puss in Boots 2)

Of je nu naar de Engelse versie kijkt of niet, De Gelaarsde Kat 2 is een film waar iedereen blij van wordt. Jong of oud, groot of klein, man of vrouw: Antonio Banderas heeft de rol van de Gelaarsde Kat geweldig ingesproken. De animators hebben ook prachtig werk geleverd. Je wordt meegenomen op een reis vol emoties, met schattige momenten en hilarische uitspraken.

Het maakt De Gelaarsde Kat 2 tot een echte familiefilm. Als je de smaak te pakken hebt, zijn er nog talloze andere films van Dreamworks Animation. Denk aan de nummer 1 uit deze serie of gewoon de hele Shrek-filmreeks. In ieder geval zal de film bij velen een glimlach op het gezicht toveren. Een aanrader dus!

Dit zijn de perfecte alternatieven voor een vouwdeur!

Kijkwijzer voor films voor een 12-jarige

De bovenstaande vijf films zijn slechts enkele voorbeelden uit de enorme lijst van films geschikt voor een 12-jarige. Het is echter zo dat de ene 12-jarige de andere niet is. De ene zal meer behoefte hebben aan iets herkenbaars, terwijl de ander graag in een fantasiewereld wordt meegenomen, waar alles net wat anders is.

Over het algemeen zijn er rond het 13e levensjaar verschillende aspecten die als belangrijk worden beschouwd:

 • Echte emoties zijn belangrijk. Kinderen zijn zich zeer bewust dat acteurs acteren. Daarom is het van belang dat er wordt ingespeeld op emoties, zodat het niet lijkt alsof alles in scène is gezet. Een film waar niet alles een happy end heeft, kan meer impact hebben dan een waarbij bijvoorbeeld meerdere aanvallen worden overleefd zonder enige schram.
 • 12-jarigen hebben een grotere algemene kennis, en het zou fijn zijn als die overeenkomt met wat er wordt afgespeeld.
 • Kinderen leggen steeds meer verbanden tussen zaken in hun wereld. Met andere woorden: ze zijn misschien slimmer dan je denkt.

Hoewel bovenstaande films een goede start kunnen zijn om de meest geschikte film te vinden, is het belangrijk te weten dat films met geweld, alcohol, drugs en seks niet bovenaan het verlanglijstje zouden moeten staan. Deze onderwerpen staan nog te ver af van de belevingswereld van een kind. Vaak creëren dergelijke films geen realistische beeldvorming.

Picture of Denise
Denise

Auteur Woonstyletips.nl

Denise is een ervaren schrijfster en een enthousiaste liefhebber van interieurdecoratie, die haar expertise deelt op onze website Woonstyletips.nl. Denise heeft een achtergrond in interieurontwerp en een passie voor het creëren van prachtige leefruimtes.

Wanneer ze niet druk bezig is met het schrijven van boeiende inhoud voor Woonstyletips.nl, kun je Denise vinden terwijl ze antiekmarkten en vintagewinkels verkent, op zoek naar unieke decoratiestukken om aan haar eigen huis toe te voegen. Haar liefde voor interieurontwerp is niet alleen een beroep.

Ze streeft ernaar om lezers te inspireren met haar inzichtelijke artikelen over de laatste trends, doe-het-zelfprojecten en tips om stijlvolle en functionele leefruimtes te creëren.

 

Inhoud
Nieuwe blogs