Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat zijn de nadelen van tegels verven

Tegels

Hoewel je wellicht af en toe je interieur wilt veranderen, is dit in de badkamer een uitdaging. Herhaaldelijk tegels vervangen is kostbaar en onpraktisch. Een mogelijke oplossing is het schilderen van de tegels, maar is dat wel een effectieve keuze?

In deze blog bespreken we de nadelen van het verven van tegels en geven we tips voor het geval je toch voor deze optie kiest. Ondanks dat het in eerste instantie aantrekkelijk lijkt, zijn er aanzienlijke overwegingen bij dit concept.

Bekend met de nadelen van pampasgras? Wij vertellen ze je.

Nadelen op een rijtje

We behandelen vijf nadelen die zich voordoen bij het verven van tegels. Laten we beginnen met nummer 1: duurzaamheid.

#1 Duurzaamheid

Tegels verven is absoluut geen duurzame optie. Over het algemeen is tegelverf minder slijtvast, wat resulteert in snel optredende krassen en oneffenheden. Binnen korte tijd zal de frisse uitstraling van je tegels veranderen in een slordiger uiterlijk, vooral als je een complementaire kleur hebt gekozen.

#2 Assortiment

Vanwege de beperkte vraag naar tegelverf is het aanbod ook beperkt. De kans dat je de specifieke kleur vindt waar je naar op zoek bent, is waarschijnlijk klein. Hoewel er winkels zijn met een breder assortiment, zijn deze vaak duurder. Een badkamerrenovatie met verf is dus niet bepaald ‘goedkoop’.

#3 Voegen

Tegels hebben voegen, zorgvuldig geplaatst en waarschijnlijk niet exact dezelfde kleur als je tegels. Bij het verven van tegels ontstaat de vraag: wat te doen met de voegen?

Het afplakken van voegen lijkt bijna geen optie. Het vereist veel tape en moeite, met geen gegarandeerd strak resultaat. Verf kan onder het tape doorsijpelen. Het alternatief is om de hele wand te verven, maar dit kan een wat ongepolijste uitstraling geven.

#4 Vocht

Tegels bevinden zich vaak in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Als de verf niet goed is aangebracht, kan vocht de verf aantasten, waardoor deze sneller afschilfert. Als je toch wilt experimenteren met het verven van tegels, probeer het dan eerst in een vochtige maar iets vriendelijkere omgeving, zoals de keuken.

#5 Geen variatie

Dit heeft deels te maken met het kleurenassortiment, maar we verwijzen naar iets anders. Met verf is het moeilijker om te variëren in kleurpatronen dan met tegels, waar speelsheid gemakkelijk kan worden toegevoegd.

Bovendien biedt verf alleen een ‘vlak’ resultaat. Er is geen verf die slechts één kleur heeft.

Stappenplan voor het verven van tegels

Ondanks de nadelen, als je toch besluit om tegels te verven, kun je dit eenvoudige stappenplan volgen.

Stap 1: Reinig de tegels grondig

Gebruik een ontvetter en borstel om vuil en vet te verwijderen. Spoel de tegels af en laat ze volledig drogen.

Stap 2: Lichte schuurbeurt op de tegels

Schuur de tegels lichtjes om de hechting van de verf te verbeteren.

Stap 3: Bescherm de randen van de tegels

Gebruik afplaktape om te voorkomen dat verf op muren of andere oppervlakken terechtkomt. Een beschermdoek op de vloer is ook handig.

Stap 4: Breng de verf aan met roller of kwast

Begin bij de randen en werk naar binnen. Zorg voor een gelijkmatige verdeling zonder strepen of druipers. Laat de verf volgens de instructies drogen.

Stap 5: Tweede laag verf aanbrengen

Indien nodig, herhaal stap 4. Laat ook deze laag volledig drogen.

Stap 6: Verwijder de afplaktape van de tegelranden

Doe dit terwijl de verf nog nat is om beschadiging van de verf te voorkomen.

Let op: Geverfde tegels kunnen gevoeliger zijn voor krassen en beschadigingen dan ongeverfde tegels. Wees dus voorzichtig bij het reinigen en gebruik van de geverfde tegels.

Last van maagzuur? Bekijk of honing het wondermiddel is!

Conclusie

Hoewel het verven van tegels een goedkope en snelle manier is om een verouderde ruimte nieuw leven in te blazen, heeft deze methode enkele nadelen. Deze nadelen zijn uitvoerig besproken in deze blog, met voorbeelden zoals duurzaamheid en kleurenassortiment. Desondanks kan het in sommige gevallen nog steeds de moeite waard zijn om ermee aan de slag te gaan. In dat geval hebben we ook een stappenplan beschreven.

Benieuwd wie de bekendste Nederlandse zangduo’s zijn? Bekijk ze hier.

Picture of Denise
Denise

Auteur Woonstyletips.nl

Denise is een ervaren schrijfster en een enthousiaste liefhebber van interieurdecoratie, die haar expertise deelt op onze website Woonstyletips.nl. Denise heeft een achtergrond in interieurontwerp en een passie voor het creëren van prachtige leefruimtes.

Wanneer ze niet druk bezig is met het schrijven van boeiende inhoud voor Woonstyletips.nl, kun je Denise vinden terwijl ze antiekmarkten en vintagewinkels verkent, op zoek naar unieke decoratiestukken om aan haar eigen huis toe te voegen. Haar liefde voor interieurontwerp is niet alleen een beroep.

Ze streeft ernaar om lezers te inspireren met haar inzichtelijke artikelen over de laatste trends, doe-het-zelfprojecten en tips om stijlvolle en functionele leefruimtes te creëren.

 

Inhoud
Nieuwe blogs