Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kun je blauwe plekken krijgen door stress?

Stress

Au! Voor de zoveelste keer stoot je je been tegen de hoek van de tafel. Na enkele maanden ben je nog steeds niet gewend aan de uitstekende punten van je nieuwe, houten, rechthoekige tafel. Voorheen maakte je gebruik van een ronde tafel, hoewel de vorm niet echt je voorkeur had, bespaarde het je tenminste van zoveel blauwe plekken…

Een blauwe plek ontstaat meestal door een stoot of val. Maar is het ook mogelijk dat stress blauwe plekken veroorzaakt? En hoe zit het eigenlijk met blauwe plekken in het algemeen? Waarom is de ene bijna paars terwijl de andere blauw vlekt? In deze blog geven we je wat inzicht in blauwe plekken, zodat je meer kennis krijgt over je eigen lichaam.

Alle voor-en nadelen van Etsy beschreven.

Wat is een blauwe plek?

Een blauwe plek ontstaat doordat bloedvaatjes direct onder je huid beschadigd zijn. Als het ware lekt er bloed uit deze vaatjes, wat buiten de huid resulteert in een blauw/paarsachtige vlek. Vrijwel direct gaat je (gezonde) lichaam aan de slag om deze verwonding op te ruimen, alles te herstellen, en zal je blauwe plek weer verdwijnen.

Vaak weet je wel waar die blauwe plek vandaan komt, zoals bij een stoot of val. Maar dat is niet de enige manier waarop een blauwe plek kan ontstaan. Veel mensen hebben te maken met ‘plotselinge’ en ‘onverklaarbare’ plekken. Een van de manieren waarop blauwe plekken kunnen ontstaan, is mogelijk stress.

Waar koop je een goede budget powerbank? Wij hebben de opties vergeleken.

Stress en blauwe plekken

Je ervaart een stressvolle periode en hebt plotseling last van blauwe plekken. Kan dat?

Antwoord: Ja, in zekere mate.

Waarom het antwoord enigszins twijfelachtig is, heeft meerdere redenen. In de meeste gevallen is stress niet de directe oorzaak van een blauwe plek. Het is eerder een oorzaak met een gevolg, waarbij het gevolg vervolgens leidt tot een blauwe plek. Blauwe plekken en stress staan dus niet direct met elkaar in verband. Voorbeelden van zulke gevolgen zijn:

  • Verhoogde spanning in spieren: Stress en spanning kunnen leiden tot gescheurde bloedvaatjes door druk op de spieren, wat resulteert in een blauwe plek.
  • Slechte voeding: Tijdens stressvolle perioden wordt vaak minder gezond gegeten, wat de kwaliteit van de huid kan verminderen en de kans op blauwe plekken vergroot.
  • Verhoogd cortisolniveau: Stress kan het cortisolniveau verhogen, wat nadelige effecten heeft op processen zoals bloeddrukregulatie, mogelijk leidend tot blauwe plekken.
  • Vermoeidheid: Mensen onder stress zijn vaak vermoeid, wat kan leiden tot ongelukjes en blauwe plekken.

Let op: de genoemde oorzaken zijn veelal ‘mogelijkheden’ in plaats van ‘waarheden’. Met andere woorden: een verhoogde bloeddruk of spierspanning hoeft niet altijd door stress te komen en hoeft bovendien niet altijd tot een blauwe plek te leiden.

Blauwe plekken in de wetenschap

Waar we het wel over eens kunnen zijn, is dat een blauwe plek vervelend is. Bij een blauwe plek zijn altijd bloedvaatjes beschadigd. Waardoor dit komt en of stress een mogelijke oorzaak is, is enigszins twijfelachtig. Er bestaat een aanzienlijke kans dat bepaalde processen invloed hebben op elkaar, maar er is niet altijd één specifieke oorzaak aan te wijzen.

Het is vergelijkbaar met het idee dat iemand met buikpijn automatisch het prikkelbare darm syndroom (PDS) heeft. Een misselijke vrouw in de ochtend is niet per se zwanger. Iemand met hoofdpijn heeft niet per definitie migraine.

Dus: een blauwe plek ontstaat niet per se direct als gevolg van stress. De wetenschap achter blauwe plekken is complexer dan je op het eerste gezicht zou denken. Een blauwe plek kan bijvoorbeeld ook wijzen op iets ernstigs, zoals leukemie of een bindweefselafwijking.

EPC lampje resetten? Zo doe je dat.

Ik merk dat mijn blauwe plekken zonder duidelijke reden ontstaan, wat nu?

Waarschijnlijk hoef ik je niet te vertellen dat blauwe plekken nooit zonder reden ontstaan. Blauwe plekken kunnen bijvoorbeeld worden veroorzaakt door:

  • Zonneschade aan de huid
  • Een tekort aan vitamine C
  • Intensieve lichaamsbeweging
  • Levercirrose
  • Bijwerkingen van medicijnen

Maar goed, als je toch last hebt, raad ik aan je huisarts te bezoeken. De oorzaak van je blauwe plekken kan zorgwekkend zijn. Vaak geldt: hoe eerder je gediagnosticeerd wordt, hoe beter erop gereageerd kan worden.

Ook als je stress ervaart, kan je hulp zoeken bij een huisarts. Samen kunnen jullie kijken naar de oorzaken van de stress en hoe je ermee om kunt gaan. Stress door bijvoorbeeld een naderende verhuizing kan snel afnemen, maar langdurige stress als gevolg van bepaalde angsten kan leiden tot doorverwijzing naar een psychologisch professional. In Nederland hebben we een goed gezondheidssysteem waar je op kunt vertrouwen. Het is beter om veilig te zijn dan spijt te hebben!

Denise
Denise

Auteur Woonstyletips.nl

Denise is een ervaren schrijfster en een enthousiaste liefhebber van interieurdecoratie, die haar expertise deelt op onze website Woonstyletips.nl. Denise heeft een achtergrond in interieurontwerp en een passie voor het creëren van prachtige leefruimtes.

Wanneer ze niet druk bezig is met het schrijven van boeiende inhoud voor Woonstyletips.nl, kun je Denise vinden terwijl ze antiekmarkten en vintagewinkels verkent, op zoek naar unieke decoratiestukken om aan haar eigen huis toe te voegen. Haar liefde voor interieurontwerp is niet alleen een beroep.

Ze streeft ernaar om lezers te inspireren met haar inzichtelijke artikelen over de laatste trends, doe-het-zelfprojecten en tips om stijlvolle en functionele leefruimtes te creëren.

 

Inhoud
Nieuwe blogs