Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Alle voor-en nadelen van Etsy op een rij!

Etsy

Ben je vertrouwd met Etsy? In dit artikel bespreken we alle voor- en nadelen van deze online marktplaats voor individuele verkopers. We werpen ook een blik op de geschiedenis van Etsy.

In 2005 werd Etsy gelanceerd als een e-commerceplatform met als doel iedereen in staat te stellen hun producten te verhandelen. Het werd voornamelijk ontworpen voor ambachtslieden, kunstenaars en creatieve ondernemers, omdat er destijds nog geen platform was dat specifiek was gemaakt voor individuele verkopers. Via Etsy kunnen handelaren van over de hele wereld eenvoudig met elkaar in contact komen, en de verzending verloopt ook soepeler dankzij het platform.

Heeft iemand jou verteld dat knoflook in je neus goed is tegen verkoudheid? Lees hier of het klopt.

Voordelen van Etsy

Deze online marktplaats heeft veel voordelen opgeleverd voor handelaren. Sommigen hebben via Etsy duizenden euro’s aan transacties kunnen doen, wat wellicht zonder dit platform niet mogelijk zou zijn geweest. Hier zijn 7 voordelen van Etsy:

1. Internationaal handelen

Etsy is een internationaal platform, waardoor handelaren over de hele wereld zaken kunnen doen. Creatieve ondernemers en kunstenaars zijn niet beperkt tot hun eigen regio, maar kunnen wereldwijd handelen, wat extra inkomsten oplevert. Hoe meer je via Etsy verkoopt, hoe hoger je in de marktplaats komt te staan.

2. Unieke handgemaakte producten

Een van de meest aantrekkelijke aspecten van Etsy is dat je er unieke producten kunt vinden die je nergens anders ziet. Van kleding en sieraden tot tassen en schoenen, veel creatieve verkopers bieden handgemaakte producten aan, wat Etsy zo bijzonder maakt.

Japan is ver, maar hoe ver is het precies vliegen?

3. SEO-optimalisatie

Etsy heeft de waarde van zoekmachines zoals Google erkend en heeft daarom SEO-optimalisatie als functie toegevoegd voor gebruikers. Als handelaar kun je SEO-zoekwoorden gebruiken om beter vindbaar te worden op Google. Het gebruik van tags, titels en goede beschrijvingen helpt je om online beter gevonden te worden.

4. Een actieve gemeenschap

Binnen Etsy zijn talloze handelaren en kopers actief, waardoor er een bruisende gemeenschap is ontstaan. Binnen deze gemeenschap wordt regelmatig informatie gedeeld over nieuwe producten en diensten. Als jij unieke producten aanbiedt, is de kans groot dat je naam regelmatig wordt genoemd binnen de gemeenschap.

5. Veiligheid en betrouwbaarheid

Bij online marktplaatsen zien we vaak gevallen van internetcriminaliteit. Etsy heeft diverse maatregelen genomen om dit tegen te gaan. Verkopers en kopers kunnen beoordelingen geven over producten en handelaren, waardoor je als ondernemer een geloofwaardig netwerk kunt opbouwen. Daarnaast controleert Etsy altijd de betrouwbaarheid van gebruikers.

6. Duurzame producten

Etsy legt de nadruk op duurzame en ethisch verantwoorde producten. Hierdoor scoren ondernemers die hierop letten beter in de zoekresultaten. Het platform biedt tegenwoordig een breed scala aan handgemaakte of milieuvriendelijke producten.

Vaseline tegen wallen, waarheid of leugen?

7. Maatwerk voor kopers

Als handelaar kun je instellen dat je maatwerk aanbiedt, waardoor je je markt vergroot. In tegenstelling tot veel andere online marktplaatsen, is deze mogelijkheid bij Etsy wel aanwezig. Voor veel handelaren is maatwerk van groot belang.

De Nadelen van Etsy

Helaas is Etsy niet enkel positief. Als je overweegt om iets te kopen of verkopen via Etsy, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de tekortkomingen van dit platform. Hieronder staan 6 nadelen van Etsy op een rij.

1. Inkomsten en kosten

Hoewel Etsy een gratis platform is, betekent dit niet dat het niets kost voor verkopers. Je betaalt een bepaald bedrag per verkocht product. Deze kosten kun je natuurlijk meenemen in de prijsberekening, zodat je uiteindelijk niets extra verliest. Ook worden er transactiekosten in rekening gebracht bij de koper per voltooide transactie.

2. Intense concurrentie

Etsy is enorm gegroeid, wat betekent dat je niet de enige actieve handelaar bent. Vooral bij kleding en sieraden zul je te maken krijgen met intense concurrentie. Om op te vallen, moet je mogelijk een eigen Instagram-pagina starten of op andere manieren online bekendheid genereren. Dit leidt tot meer aankopen van je product en een hogere positie in de zoekresultaten van Etsy.

3. Gebrek aan gepersonaliseerde verkoopervaring

Als creatieve ondernemer wil je dat je pagina opvalt, maar bij Etsy kun je je verkooppagina niet personaliseren. Je moet werken binnen de verkoopomgeving die Etsy biedt, waarvan de interface en lay-out zijn vastgesteld door Etsy. Je hebt vaak beperkte mogelijkheden om kleuren en foto’s aan te passen.

4. Beperkte geavanceerde marketing

Hoewel je goed vindbaar kunt zijn via SEO, biedt Etsy niet de mogelijkheid om geavanceerde marketingtools toe te passen. Denk aan slimme geautomatiseerde berichten en een unieke e-commerce ervaring. Hiervoor moet je een eigen webshop op je website hebben.

5. Etsy is niet merkvriendelijk

Bij Etsy is er slechts één merk, en dat is Etsy zelf. Het platform staat niet toe dat ondernemers duidelijke merkvoering hebben op hun pagina. Etsy moedigt aan om te verkopen onder je eigen naam, waardoor er beperkte mogelijkheden zijn voor merkvoering binnen Etsy.

6. Voldoen aan Etsy-regels

Etsy heeft specifieke regels en richtlijnen waaraan ondernemers moeten voldoen. Je kunt niet zomaar alles verkopen of tonen op Etsy. Denk hierbij aan naleving van intellectuele eigendomsrechten en lokale wetten.

De geschiedenis van Etsy

In 2005 werd Etsy opgericht door Rob Kalin, Chris Maguire en Haim Schoppik. Het platform werd gestart voor iedereen die handgemaakte producten wilde verkopen. Na drie jaar van aanzienlijke groei werd een directe checkout geïntroduceerd, waardoor verkopers betalingen rechtstreeks via het platform konden doen, wat veiliger was.

Door de groei werd Etsy in 2015 zelfs een beursgenoteerd bedrijf. Etsy Wholesale werd gelanceerd, waardoor producten ook beschikbaar werden gesteld aan groothandelaren en winkels. Hierdoor konden ze grote partijen van individuele ondernemers inkopen.

Etsy is nu wereldwijd actief met miljoenen verschillende verkopers en kopers. Het platform biedt een breed scala aan producten en maakt wereldwijde koop- en verkooptransacties mogelijk. Etsy is het grootste platform voor individuele ondernemers.

Picture of Denise
Denise

Auteur Woonstyletips.nl

Denise is een ervaren schrijfster en een enthousiaste liefhebber van interieurdecoratie, die haar expertise deelt op onze website Woonstyletips.nl. Denise heeft een achtergrond in interieurontwerp en een passie voor het creëren van prachtige leefruimtes.

Wanneer ze niet druk bezig is met het schrijven van boeiende inhoud voor Woonstyletips.nl, kun je Denise vinden terwijl ze antiekmarkten en vintagewinkels verkent, op zoek naar unieke decoratiestukken om aan haar eigen huis toe te voegen. Haar liefde voor interieurontwerp is niet alleen een beroep.

Ze streeft ernaar om lezers te inspireren met haar inzichtelijke artikelen over de laatste trends, doe-het-zelfprojecten en tips om stijlvolle en functionele leefruimtes te creëren.

 

Inhoud
Nieuwe blogs