Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Helpt honing tegen maagzuur?

Honing

‘Goh, waar is dat maagzuur eigenlijk voor nodig? Als het omhoog komt, is dat behoorlijk onplezierig en bovendien niet gunstig voor je slokdarmwand. Dat kan toch niet goed zijn?’

Welnu, maagzuur vervult daadwerkelijk belangrijke functies in je lichaam. Het draagt bij aan de vertering van voedsel en doodt ongewenste bacteriën. Maar ja, het is inderdaad niet fijn als het omhoog komt. Gelukkig zijn er diverse middeltjes die de opkomst van maagzuur tegengaan. Of nou ja, het zal in ieder geval niet erger worden. In deze blog ontdek je onder andere hoe honing kan helpen bij het verlichten van brandend maagzuur. Bovendien krijg je uitleg over hoe je het moet gebruiken.

Evan Peters, een overzicht van al zijn Films en tv-programma’s.

Maagzuur, waarom eigenlijk?

Een goede vraag, precies wat wij ons afvroegen.

Het spijsverteringsproces begint in de mond, waar voedsel wordt gekauwd en zich vermengt met speeksel. Vervolgens gaat dit mengsel via je slokdarm naar de maag. In de maag wordt het voedsel afgebroken door maagzuur. Het zuur zorgt ervoor dat dit proces mogelijk is. Normaal gesproken merk je niets van dit zuur omdat de maagwand goed beschermd is door een dikke laag.

In sommige gevallen produceert de maag echter te veel maagzuur, en in andere gevallen is de maag overbelast. Hoe dan ook, het zal omhoog komen en in beide gevallen ontstaat brandend maagzuur. De slokdarmwand is namelijk niet zo goed beschermd als die van de maag. Het zuur veroorzaakt irritatie en natuurlijk het herkenbare, brandende gevoel.

Oorzaken van brandend maagzuur

Verschillende factoren kunnen leiden tot brandend maagzuur. Wat bij jou de oorzaak is, kun je wellicht begrijpen aan de hand van de volgende punten. Het kan echter zijn dat de echte oorzaak hier niet tussen staat. Heb je regelmatig last van brandend maagzuur? Raadpleeg dan altijd een medisch professional, zoals je huisarts. Hier zijn mogelijke oorzaken:

  • Stress (in combinatie met emotionele spanning)
  • Bijwerking van bepaalde medicijnen
  • Verkeerde voeding: overmatig gebruik van alcohol, het eten van veel citrusvruchten, pepermuntachtige voeding, veel eiwitten, etc.
  • Roken
  • Overgewicht
  • Zwangerschap
  • Ouderdom

Een combinatie van deze factoren kan de aandoening verergeren.

De connectie tussen brandend maagzuur en honing

Honing, een natuurlijk, zoet product geproduceerd door bijen, heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen, niet alleen vanwege de bedreiging voor bijen (lees: wij kunnen niet overleven zonder bijen), maar ook vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen. Honing kan daadwerkelijk een positieve bijdrage leveren aan het verminderen van brandend maagzuur.

Verschillende actieve verbindingen in honing kunnen helpen bij het kalmeren van de geïrriteerde slokdarm en verminderen de symptomen van brandend maagzuur. Honing heeft ontstekingsremmende eigenschappen, wat betekent dat je slokdarmwand je dankbaar zal zijn. Bovendien heeft honing de eigenschap dat het zich kan mengen met maagzuur, waardoor de agressiviteit afneemt en een oprisping minder intens aanvoelt.

Ray Stevenson, een overzicht van al zijn Films en tv-programma’s.

Welke honing moet ik gebruiken?

Bij het kiezen van honing voor verlichting van brandend maagzuur is het belangrijk om te zoeken naar onbewerkte, rauwe honing. Onbewerkte honing behoudt namelijk alle natuurlijke enzymen en verbindingen die bijdragen aan de gezondheidsvoordelen. Kies daarnaast voor een honingsoort met een hoge antioxidantenwaarde, zoals Manuka Honing, die je kunt verkrijgen bij een gezondheidswinkel zoals Holland & Barrett.

Je kunt de honing puur innemen of mengen met iets anders. Bijvoorbeeld door een lepel honing te consumeren of een kopje thee met honing te zetten. Houd er wel rekening mee dat honing veel suiker bevat. Vooral als je diabetes hebt of gevoelig bent voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel, moet je het met mate gebruiken.

Wat zijn andere huismiddeltjes tegen maagzuur?

Honing is natuurlijk niet het enige dat bijdraagt aan het verminderen van maagzuur. Er zijn meerdere huismiddeltjes die je kunt uitproberen.

#1 Havermout

Havermoutvlokken absorberen zuur en zijn bovendien betaalbaar. Bij voorkeur consumeer je het middel in zijn rauwe vorm voor optimale werking. Krijg je het niet weg? Meng het dan met wat warm water. Hoewel melk waarschijnlijk lekkerder is, is dat uiteindelijk niet helemaal bevorderlijk voor je maagzuur, dus raden we dat af.

#2 Kamille thee (met honing)

Kamille staat bekend om zijn kalmerende werking. Hoewel het niet per se het maagzuur zal tegengaan, draagt het wel bij aan verlichting van de slokdarm. Voor optimale werking voeg je daarom een schepje honing toe aan de thee. Het maakt het lekker zoet en stimulerend.

#3 Kauwgom

Geen pepermuntkauwgompje, maar iets anders om op te kauwen. Dit heeft niets te maken met pepermunt, maar wel met speekselproductie. Speeksel helpt bij neutralisatie en zal daardoor verlichtend werken.

Als je echt met je handen in het haar zit, is er altijd de mogelijkheid om professionele hulp te zoeken. Waarschijnlijk schrijft een arts je medicijnen voor of kun je al bij de apotheek terecht. Dat weten we zeker, want maagzuurremmers van lage dosering zijn al verkrijgbaar bij de drogisterij om de hoek. Houd wel rekening met mogelijke bijwerkingen van deze medicijnen en laat je goed informeren.

India Ria Amarteifio, een overzicht van al haar Films en tv-programma’s.

Conclusie

Honing kan een effectieve en natuurlijke optie zijn voor de behandeling van brandend maagzuur. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen, kalmeert de slokdarm(wand) en neutraliseert overtollig maagzuur. Kies voor rauwe, onbewerkte honing en consumeer het puur of verwerk het bijvoorbeeld in een kopje thee. Als je tegen honing en het suikergehalte kunt, zal het verlichting bieden zonder de bijwerkingen van traditionele medicijnen. Raadpleeg echter altijd een zorgverlener voordat je nieuwe behandelingen uitprobeert en gebruik honing met mate.

Foto van Denise
Denise

Auteur Woonstyletips.nl

Denise is een ervaren schrijfster en een enthousiaste liefhebber van interieurdecoratie, die haar expertise deelt op onze website Woonstyletips.nl. Denise heeft een achtergrond in interieurontwerp en een passie voor het creëren van prachtige leefruimtes.

Wanneer ze niet druk bezig is met het schrijven van boeiende inhoud voor Woonstyletips.nl, kun je Denise vinden terwijl ze antiekmarkten en vintagewinkels verkent, op zoek naar unieke decoratiestukken om aan haar eigen huis toe te voegen. Haar liefde voor interieurontwerp is niet alleen een beroep.

Ze streeft ernaar om lezers te inspireren met haar inzichtelijke artikelen over de laatste trends, doe-het-zelfprojecten en tips om stijlvolle en functionele leefruimtes te creëren.