Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Top 10 beste kleine houtkachels

Laatst bijgewerkt:

Beste kleine houtkachels, warm en praktisch – Met de oplopende energieprijzen kiezen steeds meer mensen weer voor een kleine houtkachel. Deze mini houtkachels zijn ideaal voor in een tiny house, vakantiehuisje of tuinhuisje. Bovendien is het dankzij een klein houtkacheltje mogelijk om in de winter te kamperen. 

Niet alleen zorgt een kleine houtkachel voor binnen voor lekker veel warmte en een gezellige sfeer. Met een kleine gietijzeren houtkachel of ander model is het ook mogelijk om te koken. Je slaat dus twee vliegen in één klap. Ben je op zoek naar de best geteste kleine houtkachel, wij hebben een kleine houtkachel vergelijking gemaakt. Ontdek de top 10 beste kleine houtkachels.

Inhoudsopgave

Wat is de beste kleine houtkachel? Onze top 10

Er zijn heel wat kleine houtkachels voor een tiny house, tent of kleine ruimte beschikbaar. Om je te helpen met het maken van een keuze zullen we hier 10 kleine houtkachels vergelijken. We hebben eerst gekeken naar kleine houtkachel reviews en kleine houtkachel ervaringen. We hebben de best beoordeelde kleine houtkachels vervolgens zelf aan een kleine houtkachel test onderworpen. Het resultaat is een top 10 kleine houtkachels met daarin alleen de best geteste kleine houtkachels.

1. Tomshoo draagbare houtkachel voor de tent

De Tomshoo kleine houtkachel is als beste getest. Als we de kleine houtkachel ervaringen lezen dan zien we alleen maar positieve berichten. Wil je een kleine houtkachel kopen dan is deze zeker het overwegen waard. Een belangrijke reden is het feit dat het een lichtgewicht houtkachel is die multifunctioneel is. Bovendien is het apparaat zeer praktisch in gebruik en hij ziet er ook nog eens mooi uit. De ideale kleine houtkachel voor op de camping of in het tuinhuis. 

 • Afmetingen: Lengte 39 cm, breedte 29 cm, hoogte 30 cm
 • Gewicht: 3,5 kg
 • Materiaal: Staal 
 • Toepassing: Koken & verwarmen
 • Brandstof: Hout, houtskool, aanmaakblokjes


Ga je kamperen dan neem je de kleine houtkachel eenvoudig mee dankzij de handvatten. Deze handvatten klap je vervolgens open waardoor je twee rekjes hebt om potten, pannen of mokken op te plaatsen. De kleine houtkachel wordt geleverd met een schoorsteen zodat je nooit last hebt van rook. In de deur zit bovendien een verstelbaar rooster voor de juiste luchtcirculatie. Verbranding zal hierdoor optimaal zijn. Dit zorgt ervoor dat je minder brandstof nodig hebt en je eten sneller klaar is.

Voor- en nadelen

➕ Zeer licht en makkelijk te verplaatsen

➕ Twee rekjes voor potten en pannen

➕ Inclusief schoorsteen

➕ Goede verbranding 

➖ Laag bij de grond

2. Prepyard tent kachel

Een van de beste kleine houtkachels in onze kleine houtkachel top 10 is die van Prepyard. Deze multifunctionele kleine houtkachel is perfect voor tijdens het kamperen. Maar ben je op zoek naar een kleine houtkachel voor in een tuinhuis of vakantiehuisje, dan is dit ook een hele goede optie. Als we deze kleine houtkachel vergelijken dan valt op dat deze heel veel verschillende functies heeft. Je kunt deze kleine gietijzeren houtkachel gebruiken om te koken, barbecueën en jezelf warm te houden. Je kunt zelfs direct op de bovenplaat bakken. 

 • Afmetingen: Lengte 46 cm, breedte 58 cm, hoogte 103 cm
 • Gewicht: 10 kg
 • Materiaal: Roestvrij staal
 • Toepassing: Koken & verwarmen
 • Brandstof: Hout, houtskool, aanmaakblokjes


De Prepyard houtkachel heeft een handig ontwerp waardoor de kleine houtkachel makkelijk te verplaatsen is. Schuif de poten uit en installeer de schoorsteen en je kunt beginnen met koken. Naast de kookplaat heeft de kleine open haard twee ijzeren platen om borden en bestek op te plaatsen of groenten te snijden. Het is ook mogelijk om twee rekjes uit te klappen. Ideaal om kleding of handdoeken aan te drogen. Deze kleine houtkachel kan dankzij de schoorsteen zowel binnen als buiten worden gebruikt.

Voor- en nadelen

➕ Multifunctionele houtkachel

➕ Inclusief werkblad 

➕ Makkelijk te verplaatsen op opzetten

➕ Voor binnen en buiten 

➖ Schoorsteen mag iets langer

3. LooMar draagbare houtkachel

Uit onze kleine houtkachel test is de LooMar draagbare houtkachek als een van de beste opties naar voren gekomen. Alle kleine houtkachel reviews tonen aan dat deze mini houtkachel een duurzaam en praktisch toestel is. De kleine houtkachel is gemaakt van roestvrij staal wat op zich al heel duurzaam is. De verbrandingskamer is bekleed met een laag vuurvast metaal voor nog meer duurzaamheid. 

 • Afmetingen: Lengte 32 cm, breedte 32 cm, hoogte 30 cm
 • Gewicht: 8,8 kg
 • Materiaal: Staal 
 • Toepassing: Koken & verwarmen
 • Brandstof: Hout, houtskool, aanmaakblokjes 


Deze kleine open haard heeft een uniek ontwerp. Het is een kleine ronde houtkachel die extra warm wordt door de luchtcirculatie. Dit zorgt voor een goede verbranding waardoor je minder brandstof nodig hebt. Daarnaast zorgt het ook voor minder rook en een volledige verbranding, wat weer handig is bij het schoonmaken. De kleine houtkachel heeft siliconen handgrepen zodat het apparaat altijd te verplaatsen is. Na gebruik kun je de kachel opbergen in de meegeleverde tas.

Voor- en nadelen

➕ Geschikt voor alle soorten pannen

➕ Verbeterde luchtcirculatie 

➕ Duurzaam materiaal 

➕ Makkelijk te verplaatsen

➖ Niet geschikt voor binnen

4. KESSER Raket Stove

Wij vroegen gebruikers, wat is de beste kleine houtkachel? Velen van hen gaven aan dat deze KESSER de beste kleine houtkachel is. Het is een zeer handige kleine houtkachel om te koken tijdens het kamperen. Je hebt geen gasflessen nodig, alleen wat hout of takken uit het bos. Dankzij de meegeleverde draagtas is het bovendien makkelijk om de kleine houtkachel mee te nemen.

 • Afmetingen: Lengte 32 cm, breedte 32 cm, hoogte 29 cm
 • Gewicht: 11 kg
 • Materiaal: Roestvrij staal 
 • Toepassing: Koken & verwarmen
 • Brandstof: Hout, houtskool, aanmaakblokjes 


De houtkachel van klein formaat is zeer handig in gebruik. Door de goede luchtcirculatie zal de verbranding optimaal zijn. Dit helpt je om je eten sneller klaar te maken en bespaart brandstof. Deze kleine houtkachel wordt geleverd met een ijzeren pan en een knijptang. Andere pannen passen ook prima op de kleine houtkachel. Wil je ook kunnen grillen dan kun je de speciale KESSER-grillplaat aanschaffen.

Voor- en nadelen

➕ Duurzaam materiaal

➕ Stevig en robuust

➕ Inclusief pan, knijptang en opbergtas

➕ Geschikt voor bijna elke pan

➖ Niet voor binnen

5. Hikr tentkachel

Uit onze kleine houtkachel test is deze optie als een van de beste kleine houtkachels voor in het tuinhuis gekomen. De kleine houtkachel is overigens ook geschikt voor in een tent. Dankzij de extra lange schoorsteen van 2,8 meter is deze kleine houtkachel geschikt voor bijna elke tent. Je kunt de kleine houtkachel zowel voor verwarmen als koken gebruiken, kortom een multifunctioneel apparaat. 

 • Afmetingen: Lengte 35 cm, breedte 18 cm, hoogte 29 cm
 • Gewicht: 3,2 kg
 • Materiaal: Staal 
 • Toepassing: Koken & verwarmen
 • Brandstof: Hout, houtskool, aanmaakblokjes 


Uit de kleine houtkachel reviews is gebleken dat gebruikers deze kleine houtkachel zeer handig vinden. Je kunt de kachel eenvoudig in elkaar zetten en uit elkaar halen. Dat maakt het extra makkelijk om mee te nemen. Eenmaal in elkaar gezet is de mini houtkachel zeer stevig en robuust. De houtkachel heeft een venster van kwartsglas en een verstelbare luchtschacht voor optimale luchtcirculatie.

Voor- en nadelen

➕ Lichtgewicht

➕ Handig te verplaatsen

➕ Goede luchtcirculatie

➕ Met schoorsteen

➖ Laag bij de grond

6. Tomshoo kleine ronde houtkachel

In deze kleine houtkachel vergelijking kan een handig lichtgewicht houtkachel zeker niet ontbreken. Deze kleine ronde houtkachel van Tomshoo is ideaal voor kampeerders. Deze houtkachel van klein formaat weegt slechts een halve kilo en is daarom makkelijk mee te nemen. Het is een zeer handzaam formaat dat ook nog eens heel functioneel is. De kleine houtkachel is zo ontworpen dat de lucht zo goed mogelijk circuleert voor betere verbranding.

 • Afmetingen: Lengte 5,4 cm, breedte 5,4 cm, hoogte 8,9 cm
 • Gewicht:  500 gram
 • Materiaal: Roestvrij staal
 • Toepassing: Koken 
 • Brandstof: Hout, houtskool, aanmaakblokjes 


Deze goede kleine houtkachel wordt geleverd met een rooster. Hier kun je een pan op plaatsen, maar je kunt ook direct op het rooster braden. Dankzij deze opties wordt je kampeerervaring een culinaire ervaring. Je hoeft overigens geen brandstof mee te nemen vanuit huis. Takken en twijgjes zijn voldoende om een complete maaltijd op te koken. Na gebruik berg je dit kleine houtkacheltje op in de meegeleverde opbergtas.

Voor- en nadelen

➕ Lichtgewicht

➕ Goede verbranding

➕ Inclusief barbecue-rooster

➕ Makkelijk schoon te maken

➖ Niet voor binnen

7. Giga Gaas draagbare mini houtkachel

Een mini houtkachel die niet kan ontbreken in onze kleine houtkachel vergelijking is die van Giga Gaas. Het is een kleine ronde houtkachel waardoor hij makkelijk schoon te maken is. Op de bovenkant is een vlak kookgedeelte aangebracht waar je zonder problemen op kunt koken. De kleine houtkachel biedt ruimte aan twee kleine pannen om koken nog makkelijker te maken. Een handige functie is het feit dat je de kleine houtkachel zowel van bovenaf als aan de voorkant kunt vullen met hout. 

 • Afmetingen: Lengte 50 cm, breedte 45 cm, hoogte 25 cm
 • Gewicht: 12 kg
 • Materiaal: Roestvrij staal 
 • Toepassing: Koken & verwarmen
 • Brandstof: Hout, houtskool, aanmaakblokjes 


Wil je een kleine houtkachel kopen voor op de camping dan is dit de ideale optie. Deze houtkachel van klein formaat is niet alleen geschikt voor in de tent, maar ook in andere kleine ruimtes. Zolang er maar genoeg ventilatie is. Deze houtkachel voor een kleine ruimte heeft een zeer lange schoorsteen van 2,5 meter. Dankzij deze schoorsteen wordt rook makkelijk afgevoerd. De schoorsteen bestaat bovendien uit verschillende stukken zodat die in lengte aan te passen is.

Voor- en nadelen

➕ Lange schoorsteen

➕ Ruimte voor 2 kleine pannen

➕ Zowel aan de voorkant als bovenkant vullen

➕ Dankzij handvaten makkelijk te verplaatsen

➖ Drie poten waardoor minder stabiel

8. Nurgaz houtkachel kleine ruimte

Een van de kleine houtkachels die het beste getest is, is deze mini houtkachel van Nurgaz. Het is een stalen kleine houtkachel voor binnen. De kleine houtkachel heeft de ideale afmetingen en gewicht om mee te nemen naar de camping. De vrijstaande mini houtkachel wordt razendsnel warm en zal je tent heerlijk warm houden. Hierdoor kun je ook in het najaar en de winter gaan kamperen. 

 • Afmetingen: Lengte 20,5 cm, breedte 32,5 cm, hoogte 33 cm
 • Gewicht: 6 kg
 • Materiaal: Staal 
 • Toepassing: Koken & verwarmen
 • Brandstof: Hout, houtskool, aanmaakblokjes 


Deze zeer goede kleine houtkachel heeft een handige schoorsteen waardoor de rook makkelijk wordt afgevoerd. De schoorsteen heeft een lengte van 2 meter. Je kunt de kleine houtkachel hierdoor in bijna elke ruimte plaatsen. De bovenkant van deze houtkachel van klein formaat is vlak. Koken kan dan ook prima op deze goede kleine houtkachel. Dankzij de stevige en stabiele poten is het bovendien veilig. Tot slot is de vrijstaande mini houtkachel eenvoudig te demonteren.

Voor- en nadelen

➕ Duurzaam materiaal

➕ Handige lange schoorsteen

➕ Klein op te bergen 

➕ Niet te zwaar 

➖ Ruimte voor maar één pan

9. Thuiser luxe rocket stove

Een goede kleine houtkachel is de Thuiser luxe rocket stove. Het is een klein houtkacheltje om op te koken. Koken op hout is niet alleen leuker, maar ook nog eens duurzamer. Met deze kleine open haard van Thuiser wordt het extra leuk. Deze handige kleine houtkachel van roestvrij staal wordt geleverd in een luxe draagtas. Je hoeft de kleine houtkachel verder niet te installeren. Je haalt hem simpelweg uit de draagtas en kunt aan de slag. 

 • Afmetingen: Lengte 38 cm, breedte 23 cm, hoogte 30 cm
 • Gewicht: 9,5 kg
 • Materiaal: Roestvrij staal 
 • Toepassing: Koken
 • Brandstof: Hout, houtskool, aanmaakblokjes 


Plaats de kleine ronde houtkachel direct op de grond of stenen. Vervolgens steek je het hout via de zijkant in de houtkachel. Onze ervaring met deze kleine houtkachel is dat hij snel warm wordt. Binnen een paar minuten kun je koken. Het ontwerp van deze goede kleine houtkachel is zo dat bijna elke pan past. Na het koken kun je de kleine houtkachel makkelijk schoonmaken en verplaatsen vanwege de handige handvaten.

Voor- en nadelen

➕ Zeer stabiel model

➕ Snel warm 

➕ Geschikt voor elk formaat pan

➕ Met handige draagtas

➖ Niet geschikt voor binnen

10. Boundless voyage titanium houtkachel

De laatste kleine houtkachel in onze top 10 kleine houtkachels is dit lichtgewicht model ban Boundless. Wil je een kleine houtkachel kopen die makkelijk mee te nemen is dan is dit de beste optie. Vanwege het titanium materiaal weegt dit fornuis slechts 287 gram. Dat maakt deze mini vrijstaande houtkachel perfect voor tijdens het kamperen. 

 • Afmetingen: Lengte 15,5 cm, breedte 15,5 cm, hoogte 17,5 cm
 • Gewicht:  287 g
 • Materiaal: Hoogwaardig titanium
 • Toepassing: Koken & verwarmen
 • Brandstof: Hout, houtskool, aanmaakblokjes 


Deze kleine houtkachel is zo ontworpen dat hij zeer stevig is waardoor je er bijna elke pan op kunt plaatsen. De kleine houtkachel heeft zowel aan de zijkant als onderkant gaten. Dit zorgt ervoor dat het vuur voldoende zuurstof krijgt en as vanzelf uit de houtkachel valt. Dit zorgt ervoor dat het vuur niet zomaar uitgaat. Aan de voorkant zit tevens een grote opening om tussentijds hout toe te voegen.

Voor- en nadelen

➕  Lichtgewicht

➕ Duurzaam en sterk materiaal 

➕ Stabiel en stevig

➕ Eenvoudig in gebruik

➖ Niet geschikt voor binnen

Wat is een kleine houtkachel?

Een houtkachel voor een kleine ruimte is een toestel om een ruimte te verwarmen met behulp van hout. Deze kachels zijn vaak van metaal gemaakt voor stevigheid en goede geleiding. Er zijn overigens ook lichtgewicht modellen die bijvoorbeeld van titanium gemaakt zijn. 

Een kleine houtkachel kan in verschillende ruimtes gebruikt worden. Je kunt een kleine houtkachel in een tuinhuis plaatsen, maar ook in een tent. Dit zijn kleine houtkachels die volledig gesloten zijn en een schoorsteen hebben. Andere kleine houtkachels zijn alleen geschikt voor buiten. Deze zijn met name bedoeld om te koken. De gesloten kleine houtkachels kunnen zowel verwarmen als gebruikt worden als fornuis.

Een kleine houtkachel kopen, waar je op moet letten

Wil je een kleine houtkachel kopen dan kun je een van de exemplaren uit onze kleine houtkachel top 10 kiezen. Op deze lijst vind je alleen de beste kleine houtkachels. Toch is het goed om te weten waar je op moet letten als je een kleine houtkachel gaat kopen. Er zijn een groot aantal opties met verschillende kenmerken. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje:

Functies van de houtkachel

De standaard functie van een kleine houtkachel is om een ruimte zoals een tent of tiny house te verwarmen. Maar dat is niet de enige functie. Veel kleine houtkachels bieden je ook de mogelijkheid om te koken en zelfs te grillen. Als je gaat kamperen is het ideaal om te kiezen voor een kleine houtkachel met beide functies.

Binnen of buiten te gebruiken

Er zijn twee belangrijke types te onderscheiden als het gaat om kleine houtkachels. Er zijn kleine houtkachels voor binnen en voor buiten. Sommige houtkachels zijn binnen en buiten te gebruiken, andere alleen buiten. Dit zijn kleine houtkachels die gedeeltelijk open zijn waardoor er vonken uit kunnen komen. Daarbij staan ze vaak direct op de grond en hebben geen schoorsteen. 

Wil je de kleine houtkachel binnen gebruiken dan moet je kiezen voor een afgesloten kachel met schoorsteen. Let erop dat de meegeleverde schoorsteen lang genoeg is voor de ruimte. Plaats de kleine houtkachel altijd op een vuurvaste ondergrond zoals steen of metaal.

Het gewicht van de houtkachel

Let bij aanschaf van een kleine houtkachel goed op het gewicht. Sommige kleine houtkachels wegen rond de 10 kilo. Dat is prima als je met de auto gaat kamperen, maar ga je op wandelvakantie dan is dat niet handig. Voor die momenten zijn er speciale lichtgewicht houtkachels die minder dan een kilo wegen.

De afmetingen van de kleine houtkachel

Een van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden als je een kleine houtkachel kiest is het formaat. Als je de houtkachel regelmatig wil gebruiken en er complete maaltijden op klaar wil maken dan kun je het beste voor een wat groter formaat kiezen. Kies in dat geval voor een kleine houtkachel met genoeg ruimte voor twee pannen. Het is daarnaast fijn als de houtkachel wat hoger is, zodat je kunt koken zonder te ver voorover te buigen.

Hoe de kleine houtkachel te verplaatsen

Voordat je een houtkachel van klein formaat koopt is het handig om te weten hoe je hem mee kunt nemen. Sommige houtkachels uit onze kleine houtkachel vergelijking kunnen handig in een opbergzak opgeborgen worden. Andere opties hebben een handvat of zijn volledig te demonteren. Met name voor kamperen is het handig om te kiezen voor een houtkachel die makkelijk te vervoeren is.

Extra functies

De meeste kleine houtkachels bieden warmte en de mogelijkheid om te koken. Maar er zijn nog een aantal extra functies die goed van pas kunnen komen. Denk hierbij aan een rek of plaat om te gebruiken als opslagruimte of werkblad. Daarnaast kun je op sommige kleine houtkachels ook barbecueën.

Conclusie over de best geteste kleine houtkachels

Dankzij deze top 10 kleine houtkachels weet je alles wat nodig is om een goede kleine houtkachel te kopen. De volgorde van de top 10 is bepaald op basis van kleine houtkachel reviews en kleine houtkachel ervaringen. Kies voor jezelf een kleine houtkachel die pas bij je wensen. Wil je een vrijstaande mini houtkachel, een kleine open haard, of een kleine houtkachel voor je tiny house. Je weet nu waar je op moet letten als je een kleine houtkachel gaat kopen.

Veelgestelde vragen over de beste kleine houtkachels

De Tomshoo draagbare houtkachel is de best geteste kleine houtkachel. Wil je een kleine houtkachel kopen dan is dit een zeer goede keuze. Uit de kleine houtkachel ervaringen is gebleken dat deze houtkachel op alle vlakken goed scoort. Het is een handige kleine houtkachel die het goed doet en een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft. 

Sommige kleine houtkachels zijn veilig voor in de tent. Kies altijd voor een kleine houtkachel die afsluitbaar is en een kachelpijp heeft. Zorg daarnaast voor goede ventilatie en plaats de kachel op een stenen of metalen ondergrond.

Een groot aantal van de kleine houtkachels die we in deze kleine houtkachel test hebben benoemd zijn ook binnenshuis te gebruiken. Voordat je een kleine houtkachel gaat kopen moet je de juiste optie kiezen. Kies voor binnen altijd voor een kleine houtkachel die dicht kan en een schoorsteen heeft. Voor binnen is het overigens wel extra belangrijk om de ruimte goed te ventileren.

Een kleine houtkachel werkt het beste op hout. Maar je kunt ook houtskool, takken en twijgjes gebruiken, zolang die goed droog zijn.