Op zoek naar juiste veiligheidskledij? Of wil je weten of de huidige kledij en overige beveiligingsmaatregelen van je bedrijf nog voldoen aan de huidige normeringen? In dit artikel vind je de antwoorden en waar je op moet letten.

ISO normen

Laten we beginnen met de ISO norm, wat staat voor International Organiszation for Standardization. Een product met een ISO normering is dus erkend en voldoet aan bepaalde kwaliteitskenmerken. Iets wat ook geldt voor een EN norm (Europese variant). 

Soorten ISO normen 

Uiteraard zijn er nogal wat ISO normen, waarbij het dus belangrijk is om aan de vereisten te voldoen die gelden voor jouw sector. Hierondreer een aantal veel voorkomende normeringen:

Als jullie werkzaamheden niet van toepassing zijn op bovenstaande lijst, is het nodig om te onderzoeken welke normeringen van toepassing zijn. Houd hierbij rekening dat sommige werkzaamheden veiligheidskledij vereisen met meerdere certificeringen. Ga niet uit van oude informatie, maar zorg dat je altijd de nieuwste eisen gebruikt bij het aankopen van beschermende kleding. Volg hiervoor onderstaande All Safety-checklist.

Checklist

Bij twijfel is het essentieel om een veiligheidskledij expert in te schakelen, aangezien de veiligheid van je werknemers de eerste prioriteit is. Je kunt deze checklist invullen en gebruiken voor het verkrijgen van advies

Onderhoud en vervanging

Tot slot is het goed om te onthouden dat veiligheidskledij altijd de hoogste mate van bescherming moet bieden. Dit betekent dat bij het wassen, drogen en dergelijke altijd de instructies van de fabrikant exact moeten worden opgevolgd. Evenals bijvoorbeeld het opnieuw aanbrengen van een vlamvertrager en dergelijke. 

Ook dient er te worden genoteerd wanneer de veiligheidskledij is gekocht en/of wanneer het wordt gebruikt, zodat alle items tijdig worden vervangen. Waarbij regelmatig moet worden gecontroleerd of de normering zelf niet veranderd is. Verouderde of kapotte veiligheidskledij is namelijk ontzettend gevaarlijk. Je kunt dit vergelijken met het herzien van het digitale veiligheidsprotocol, maar dan nog een tandje belangrijker (aangezien letterlijk de veiligheid van je werknemers op het spel staat).