Zoek
Sluit dit zoekvak.

De Kunst van Feng Shui in je slaapkamer

Feng Shui slaapkamer – Feng Shui is een praktijk die in China wordt toegepast om te zorgen voor harmonie en de juiste energiestroom. Ze geloven dat het goed is voor zowel je gezondheid als algemeen welzijn en welvaart. Door Feng Shui toe te passen in je slaapkamer slaap je beter en zul je vol energie wakker worden. Dit is de kunst van Feng Shui in je slaapkamer. 

Je gelooft nooit hoe je een minimalistisch interieur kunt bereiken!

Wat is Feng Shui?

Feng Shui is een Chinese praktijk die meer dan 3000 jaar geleden is ontstaan. Bij Feng Shui draait alles om een harmonieuze stroom van energie. Dit wordt ook wel Chi of Qi genoemd en is de levenskracht die door alle levende dingen stroomt. 

Om te zorgen dat chi soepel door de ruimte beweegt moet je die op een bepaalde manier inrichten. Zo is het belangrijk om de vijf elementen van Feng Shui in je huis te verwerken voor meer harmonie en balans:

 • Metaal
 • Hout
 • Vuur
 • Aarde 
 • Water 

Daarnaast komt ook het Yin en Yang concept terug. Dit gaat over de balans tussen passieve en actieve energie. Tot slot is de positie van de meubels heel belangrijk voor de juiste doorstroming.

Feng Shui in de slaapkamer

Heb je moeite met in slaap vallen of word je in de ochtend niet uitgerust wakker dan kan Feng Shui de uitkomst zijn. De harmonieuze energieflow kan zorgen voor meer ontspanning en een goede nachtrust. Er zijn een aantal dingen die je moet doen om een Feng Shui slaapkamer te creëren. 

Het geheim achter de rijkste landen van Europa dat je moet weten!

Feng Shui slaapkamer - Bed richting

Wil je een Feng Shui slaapkamer dan moet je goed nadenken over de plaatsing van je bed. In de Feng Shui zijn er een aantal regels voor, namelijk:  

 • Zet het bed in het midden van een muur met aan beide zijden ruimte.
 • Zorg dat het hoofdeinde richting het zuiden staat. 
 • Kies voor een bed met een hoofdbord. 
 • Plaats je bed in de commando positie zodat je de deur kunt zien.

Om Feng Shui in de slaapkamer te creëren is de bedrichting zeer belangrijk. Het is belangrijk om je bed zo te plaatsen dat je de deur in de gaten kunt houden. Dit noemen we de commando positie. Het geeft je een veilig gevoel. Maar dat is niet alles. Als volwassene wil je je bed in het midden van een muur zetten met aan beide zijden ruimte om te lopen. Voor kinderen mag het bed overigens wel tegen een muur geplaatst worden. 

Ontdek de verrassende ideeën voor roomdividers die je moet zien!

Slaap naar het zuiden

Het is ook slim om te kiezen voor een bed met een hoofdsteun. Die helpt je om beter in slaap te vallen. Tot slot is het belangrijk dat je met je hoofd naar het Zuiden slaapt. Dit heeft te maken met de elektromagnetische straling van de aarde. Lukt het niet om met je hoofd op het zuiden te slapen dan kun je ook richting het Oosten slapen. Het is niet aan te raden om richting het Noorden of Westen te slepen. 

Feng Shui slaapkamer - Kleuren

Als het gaat om Feng Shui slaapkamer kleuren moeten we kijken naar de vijf elementen van Feng Shui. Kies voor kleuren die vuur, aarde, metaal, hout en water weerspiegelen. Die kleuren zorgen niet alleen voor een goede balans, maar kunnen ook zorgen voor voorspoed. Hiervoor moet je ze wel op bepaalde plekken gebruiken. Dit staat aangegeven in de Feng Shui slaapkamer plattegrond Bagua.

Kleuren die je kunt gebruiken zijn de volgende:

 • Hout – Groen, paars, groen, goud
 • Vuur – Rood, oranje
 • Aarde – Roze, beige, aarde tinten, geel, blauw-groen
 • Metaal – Wit, felle kleuren, pasteltinten, grijs, mauve
 • Water – Donker blauw, zwart

Feng Shui toepassen in een kleine slaapkamer

Heb je een kleine slaapkamer dan lijkt het in eerste instantie lastig om Feng Shui toe te passen. Het vereist inderdaad een beetje creativiteit, maar Feng Shui in een kleine slaapkamer is zeker mogelijk. Allereerst moet je beginnen met het verwijderen van onnodige rotzooi en rommeltjes die je niet nodig hebt. Gebruik bijvoorbeeld opbergboxen om te voorkomen dat er te veel spullen in het zicht liggen.

Vuil wasgoed verstoort je Chi

Dit geldt zeker voor vuil wasgoed. Veel mensen laten hun vuile was in de slaapkamer liggen. Dit kan voor een blokkade in de energiestroom zorgen. Bewaar je vuile was liever in de badkamer of in ieder geval in een afgesloten wasmand. 

Kies voor rustige kleuren

Heb je een kleine slaapkamer dan is het aan te raden om het bij rustige koele kleuren te houden. Het toepassen van de vijf elementen in je kleuren is nog steeds aan te raden, maar houdt het rustig. Kies bijvoorbeeld voor dezelfde kleurtinten voor de muren, het bed en het plafond. Voeg een paar accentpunten toe om het geheel compleet te maken. 

Feng Shui slaapkamer bed richting voor kleine kamers

Ook voor kleine kamers is het aan te raden om je bed in commando richting te zetten. Dus op zo’n manier dat je de deur kunt zien. We begrijpen dat het niet altijd mogelijk is om ruimte aan beide zijden van het bed over te houden. Maar probeer wel rekening te houden met de slaaprichting. Kies er indien mogelijk voor om met je hoofd naar het zuiden te slapen. Het is overigens niet verstandig om de ruimte onder je bed te gebruiken voor opslag. Dit kan voor onrustige nachten zorgen. 

Uitgerust wakker worden in je Feng Shui slaapkamer

Als je Feng Shui in je slaapkamer haalt, zul je merken dat je overdag veel meer energie hebt en uitgerust wakker wordt. Het is niet iets wat we zelf verzonnen hebben. Feng Shui is een praktijk die al duizenden jaren beoefend wordt in China. 

De regels en Feng Shui slaapkamer kleuren zijn niet uit de lucht komen vallen. Ze zorgen allen voor de perfecte balans en de juiste energieflow. Probeer het zelf en merk het verschil. 

Picture of Denise
Denise

Auteur Woonstyletips.nl

Denise is een ervaren schrijfster en een enthousiaste liefhebber van interieurdecoratie, die haar expertise deelt op onze website Woonstyletips.nl. Denise heeft een achtergrond in interieurontwerp en een passie voor het creëren van prachtige leefruimtes.

Wanneer ze niet druk bezig is met het schrijven van boeiende inhoud voor Woonstyletips.nl, kun je Denise vinden terwijl ze antiekmarkten en vintagewinkels verkent, op zoek naar unieke decoratiestukken om aan haar eigen huis toe te voegen. Haar liefde voor interieurontwerp is niet alleen een beroep.

Ze streeft ernaar om lezers te inspireren met haar inzichtelijke artikelen over de laatste trends, doe-het-zelfprojecten en tips om stijlvolle en functionele leefruimtes te creëren.

 

Inhoud
Nieuwe blogs