Grindvloeren zijn een prachtige en veelzijdige optie voor elke ruimte in huis. Met hun unieke uitstraling en duurzame karakter bieden ze niet alleen esthetische waarde, maar ook praktische voordelen. Of je nu een moderne of een landelijke stijl in je woning wilt creëren, grindvloeren passen zich moeiteloos aan. In deze blog bespreken we daarom de voordelen van een grindvloer en gaan we dieper in op de levensduur van deze duurzame vloer.
Wat is een grindvloer?
Een grindvloer, ook wel bekend als een steentapijt, is een vloerafwerking die bestaat uit kleine steentjes of grindkorrels die met een bindmiddel, zoals epoxyhars wat je ook in gietvloeren terugvindt, aan elkaar worden gehecht. Deze vloeren zijn naadloos, wat zorgt voor een strakke en moderne uitstraling. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en korrelgroottes, waardoor ze aan diverse interieurstijlen kunnen worden aangepast.
Voordelen van grindvloeren
Waarom zou je nu kiezen voor grindvloeren in je woning in Limburg? Met een grindvloer geniet je van veel voordelen, zoals:
- Duurzame vloeren
- Slijtvast
- Stootvast
- Geluidsabsorberende werking
- Compatibel met vloerverwarming
- Meerdere afwerkingen mogelijk, waardoor je echt een unieke vloer krijgt.
- Kan geplaatst worden op bijna iedere ondervloer, mits deze goed voorbehandeld wordt.
- Natuurlijke look
- Naadloze vloer
- Vloeistofdicht
- Bestand tegen chemicaliën
- Stofvrij
- Onderhoudsvriendelijke vloer
- Zachte en warme vloer
Gemiddelde levensduur
Zoals bij alle vloeren is de levensduur van een grindvloer afhankelijk van de mate van onderhoud aan de vloer. Een grindvloer is onderhoudsvriendelijk, want poetsen hoeft niet vaak en het is makkelijk te reinigen. Wanneer je de vloer goed onderhoudt, dan kan de vloer meerdere decennia meegaan. Hoe je de grindvloer moet poetsen is afhankelijk van de structuur. Je hebt gesloten of open grindvloeren. Stofzuigen wordt aangeraden met een borstel kopstuk om krassen te voorkomen. Verwijder vlekken met licht vochtige en zachte doeken. Zware vervuiling kun je alleen bij een gesloten grindvloer verwijderen door te dweilen met een sterke vloerreiniger. Gebruik wel geen agressieve middelen, zoals chloor. Gebruik ook geen stoomreinigers.
Kosten van een grindvloer
De kosten van een grindvloer kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de materialen, het type steentjes, de grootte van de oppervlakte en de complexiteit van de installatie. Bovendien zit er een prijsverschil tussen de afwerkingen. Kies je voor een open of gesloten grindvloer. Wil je een patroon aangelegd krijgen?
Hoe wordt een vloer van grind gelegd?
Het leggen van een grindvloer is best een complexe klus, die je moet laten uitvoeren door een professional. Een grindvloer heeft namelijk meerdere lagen, die op een goede ondervloer gelegd moeten worden. Het grind volgt namelijk de ondergrond. Daarom vindt de plaatsing van de grindvloer meestal pas plaats na behandeling van de ondervloer. Er wordt eerst een primerlaag aangebracht, waardoor het grind zich goed vestigt aan de ondervloer. Hierna wordt het grind gemixt met de epoxyhars en bindmiddel. Daarna wordt de vloer afgewerkt met een laklaag. Na plaatsing moet de vloer na enkele tijd nodig om hard te worden.