Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe kan ik een waterleiding ontluchten?

Een klapperende waterleiding kan storend zijn en wijzen op een luchtdrukprobleem in het leidingsysteem. Gelukkig is het ontluchten van een waterleiding een eenvoudig proces dat je zelf kunt doen. Hier leggen we stap voor stap uit hoe je een klapperende waterleiding kunt ontluchten.

Waarom maakt mijn waterleiding geluid?

Het klapperende geluid in een waterleiding kan ontstaan door vastzittende luchtbellen in het leidingsysteem. Die bellen kunnen optreden na onderhoudswerkzaamheden, drukveranderingen in het leidingnetwerk of andere oorzaken. Als water door de leidingen stroomt, veroorzaken die luchtbellen trillingen en het klapperende geluid. Het ontluchten van de waterleiding is een effectieve manier om dit op te lossen.

Dit moet je weten als je geel slijm ophoest.

Benodigdheden voor het ontluchten van een waterleiding

Voordat je begint, zorg ervoor dat je deze spullen bij de hand hebt:

  • Een tang of sleutel om de kranen te bedienen
  • Een emmer of bak om eventueel water op te vangen
  • Een doek om druppels weg te vegen

Stap 1: Sluit de hoofdkraan

Voor je begint met ontluchten, draai eerst de hoofdkraan dicht. Hiermee voorkom je dat er water blijft stromen terwijl je de leidingen ontlucht. Meestal zit de hoofdkraan in de meterkast of kelder.

Wat is een hamerduim en wat doe je er aan?

Stap 2: Open de kraan op het laagste punt

Om effectief te ontluchten, open je de kraan op het laagste punt in huis. Dat kan bijvoorbeeld een kraan in de kelder of op de begane grond zijn. Hierdoor kan het water makkelijk uit de leidingen stromen.

Stap 3: Wacht tot het klapperen stopt

Zodra je de kraan op het laagste punt opent, hoor je waarschijnlijk het klapperende geluid. Wacht geduldig tot dat geluid stopt voordat je verdergaat. Dit kan enkele minuten duren.

Stap 4: Sluit de laagste kraan

Zodra het klapperende geluid stopt, sluit je de kraan op het laagste punt. Zo stopt de waterstroom uit die leiding.

Stap 5: Open de hoofdkraan weer

Nu is het tijd om de hoofdkraan opnieuw te openen. Hierdoor kan water weer normaal door de leidingen stromen en verdere luchtbellen worden afgevoerd.

Ken jij Maaike van Houten al? Leer haar hier kennen.

Stap 6: Check op lekkages

Na het ontluchten is het slim om te controleren op lekkages. Kijk bij alle kranen en leidingen of er ergens water lekt. Als je een lekkage vindt, laat die dan zo snel mogelijk repareren.

Picture of Denise
Denise

Auteur Woonstyletips.nl

Denise is een ervaren schrijfster en een enthousiaste liefhebber van interieurdecoratie, die haar expertise deelt op onze website Woonstyletips.nl. Denise heeft een achtergrond in interieurontwerp en een passie voor het creëren van prachtige leefruimtes.

Wanneer ze niet druk bezig is met het schrijven van boeiende inhoud voor Woonstyletips.nl, kun je Denise vinden terwijl ze antiekmarkten en vintagewinkels verkent, op zoek naar unieke decoratiestukken om aan haar eigen huis toe te voegen. Haar liefde voor interieurontwerp is niet alleen een beroep.

Ze streeft ernaar om lezers te inspireren met haar inzichtelijke artikelen over de laatste trends, doe-het-zelfprojecten en tips om stijlvolle en functionele leefruimtes te creëren.

 

Inhoud
Nieuwe blogs