Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De laatste jaren zien we heel wat alternatieven op de standaard stenen woning in Nederland. Zo is de populariteit van houten schuurwoningen in de afgelopen jaren flink toegenomen. Dat is niet zo heel gek, want deze woningen combineren de charme van traditionele cabins of schuren met moderne architectuur.

Logischerwijs wordt zo’n woning, zoals de naam het al zegt, gemaakt van hout. Maar waar moet je verder aan denken bij een houten schuurwoning? En hoe vind je meer informatie over de kosten van een schuurwoning? In dit artikel vertellen we je meer over dit soort woningen en over waarom een schuurwoning misschien wel iets voor jou is.

Wat is een houten schuurwoning precies?

Het aantal schuurwoningen van hout in Nederland zit in de lift. De kans is dus groot dat je er, misschien onbewust, al eens eentje hebt gezien. Een houten schuurwoning is een woonhuis dat geïnspireerd is op de structuur en het uiterlijk van een ouderwetse houten schuur. Dit soort huizen beschikken daarom over een eenvoudig maar functioneel ontwerp en worden gemaakt van natuurlijke materialen, waarbij voornamelijk hout gebruikt wordt. Door het eenvoudige ontwerp is een houten schuurwoning minimalistisch en vaak gericht op efficiëntie, hoewel het uiterlijk natuurlijk ook een grote rol speelt.

Binnen in houten schuurwoningen is vaak veel ruimte te vinden, soms in combinatie met hoge plafonds. Dit zorgt voor een prettig gevoel van ruimte en licht, zodat je woonomgeving groter lijkt. Wat we ook vaak zien bij dit soort huizen is het gebruik van grote ramen om zo het natuurlijke daglicht naar binnen te laten vallen. Wat ook kenmerkend is aan houten schuurwoningen is dat er niet altijd alleen hout gebruikt wordt om zo’n woning te bouwen, maar dat men soms ook gebruik maakt van andere natuurlijke materialen zoals steen en staal. Ook glas wordt uiteraard toegepast voor de ramen en eventueel de deuren.

Voordelen van een houten schuurwoning laten bouwen

Het is niet voor niets het geval dat het aantal schuurwoningen van hout in ons land toeneemt. Er zitten namelijk veel voordelen aan dit soort huizen. Zo is duurzaamheid een belangrijk voordeel voor veel mensen, nu het aantal Nederlanders dat duurzamer wil leven groeit.

Duurzaam wonen in een houten schuurwoning

Houten schuurwoningen worden namelijk meestal gebouwd met duurzaamheid in gedachten. Hout betreft namelijk een hernieuwbare grondstof en wordt vaak op een verantwoorde manier geoogst. Zolang je voor hout met een FSC keurmerk gaat, weet je zeker dat het hout uit verantwoord beheerde bossen komt. Hiermee heb je een kleinere ecologische voetafdruk dan wanneer je bouwt met beton of staal. Ook goed om te weten: houtsoorten zoals ceder, eiken en lariks zijn populaire keuzes wanneer we het hebben over duurzaam hout.

Houten schuurwoning zorgt voor minder kosten

Wat hierbij mooi meegenomen is, is het feit dat hout van nature een heel goede isolator is. Dat betekent dat je binnen minder hard hoeft te stoken om het lekker warm te houden, wat weer aantrekkelijk is voor je energierekening én voor een schoner milieu. Ook bespaar je kosten omdat houten schuurwoningen vaak tegen lagere kosten kunnen worden gebouwd. De materialen zijn vaak goedkoper en de bouwtijd is korter. Wat de exacte kosten zullen zijn voor jouw wensen kun je opvragen door middel van een offerte. Dit kun je gewoon online doen, zodat je binnen no time weet wat je kwijt bent aan de bouw van zo’n huis.

Snelle bouwtijd van houten woning is sowieso voordelig

Omdat het bouwen van een houten schuurwoning sneller verloopt dan het bouwen van een traditionele woning, kun je sneller verhuizen en/of in de woning trekken. Veel schuurwoningen worden geprefabriceerd, wat inhoudt dat grote delen van het huis al in een fabriek worden gemaakt. Vervolgens worden die onderdelen op de bouwplaats gemonteerd, waardoor de bouwtijd aanzienlijk korter wordt. Dat is qua tijd vaak handiger, maar scheelt dus ook enorm in kosten. Extra tip: check altijd de lokale bouwvoorschriften en eventuele vergunningseisen.

Houten schuurwoningen hebben een warme uitstraling

De bovenstaande voordelen zijn stuk voor stuk aantrekkelijk, maar het oog wil natuurlijk ook wat. Wat voor veel mensen met zo’n huis een groot voordeel is, is de natuurlijke schoonheid van hout. Hout heeft van zichzelf al een heel warm karakter en wordt in combinatie met een mooi ontwerp, grote ramen en fraaie deuren nog indrukwekkender. Op die manier is een houten schuurwoning ook esthetisch gezien een echte toevoeging aan iedere wijk in Nederland. En psst… je bent ook nog eens flexibel in het ontwerp. Er zijn namelijk veel mogelijkheden voor houten schuurwoningen!