Zoek
Sluit dit zoekvak.

Een warmtepomp is een verstandige investering die helpt bij het verminderen van het gasverbruik in huizen en gebouwen. De prijzen voor de aanschaf en installatie van een warmtepomp kunnen echter sterk verschillen, afhankelijk van het type systeem dat je selecteert.

Lucht warmtepompen

Luchtwarmtepompen zijn geliefd vanwege hun redelijk lage prijs en eenvoudige installatie. Een lucht-lucht warmtepomp, die warmte onttrekt aan de buitenlucht om je huis te verwarmen en ook als airconditioning kan dienen, heeft een prijskaartje van € 4.000 tot € 7.000, inclusief btw en installatie. Voor een lucht-water warmtepomp, die geschikt is voor het verwarmen van cv-water en mogelijk zwembadwater, moet je rekenen op een bedrag tussen de € 5.000 en € 9.000.

Grondwater warmtepompen

Grondwater warmtepompen, die warmte onttrekken aan de ondergrond, vallen in de duurdere categorieën, met prijzen die variëren van € 20.000 tot € 30.000, inclusief btw en installatiekosten. Deze hogere kosten komen voort uit de vereiste diepe boringen en een meer ingewikkelde installatieproces.

Hybride warmtepompen

Hybride warmtepompen, die in combinatie met je huidige cv-ketel werken, variëren gemiddeld in prijs van € 6.000 tot € 15.000. Ze zijn vooral geschikt voor huizen met gemiddelde isolatie en hebben als voordeel dat je kunt profiteren van een subsidie die de kosten aanzienlijk kan verlagen.

Subsidies en terugverdientijd

De overheid biedt aantrekkelijke financiële steun voor de aanschaf van warmtepompen, wat kan helpen om de totale investeringskosten aanzienlijk te verlagen. De tijd die nodig is om de investering terug te verdienen hangt af van verschillende factoren, zoals:


Over het algemeen varieert de terugverdientijd tussen 7 en 15 jaar, afhankelijk van het specifieke type warmtepomp en eventuele subsidies die worden verkregen.

Keuze en advies

De beslissing om een warmtepompsysteem te kiezen wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de specifieke vereisten van je huis, het budget dat je beschikbaar hebt en de langetermijnbesparingen die je nastreeft. Het is verstandig om advies in te winnen bij ervaren installateurs, zoals ons team bij WarmteMeesters, die een persoonlijk voorstel kunnen doen dat aansluit op jouw behoeften.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *