Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ook al gebruik je de waterkoker alleen om water te verwarmen, er ontstaat na een tijdje een aanslag die er niet smakelijk uitziet. In dit artikel kun je lezen hoe je eenvoudig de kalkaanslag in je waterkoker verwijdert met producten die je waarschijnlijk al in huis hebt. De eenvoudigste manier om aanslag te voorkomen is door de waterkoker af te spoelen met koud water, en hem na elk gebruik droog te vegen. Als je die routine nog niet overgenomen hebt, volgen hier tips over eenvoudige methoden die je in plaats daarvan kunt gebruiken.

Hoe ontstaat kalk?

Water bevat magnesium en calciumcarbonaat, wat ook wel koolzuurhoudende kalk genoemd wordt. Calciumcarbonaat is een natuurlijk en onschadelijk mineraal dat in al het water voorkomt, hoewel zogenaamd hard water meer calcium bevat. Wanneer water wordt verwarmd, verandert de kalk in het water in een vaste vorm, het zogenaamde calciumoxide of ongebluste kalk, dat zich als een dunne laag op de bodem en de randen van de ketel nestelt. Dit proces maakt de waterkoker ontkalken tot een klus die met regelmaat geklaard moet worden. Er zijn goede reinigingsmiddelen verkrijgbaar die hierbij kunnen helpen. Daarnaast bestaan er huismiddelen die ook effectief zijn.

Azijnzuur en azijn

Om aanslag te verwijderen moet je zuur toevoegen, zodat de pH-waarde in het water daalt. Tegelijkertijd is het belangrijk dat het zuur niet te geconcentreerd is, omdat anders zowel de waterkoker als jou kan beschadigen. Azijn is een goed zuur om te gebruiken, en staat in veel huishoudens in de voorraadkast. Het is een effectieve en tegelijkertijd zachte manier om de waterkoker te ontkalken. Azijn is er in verschillende vormen. De meest voorkomende, die bij het koken worden gebruikt, zijn azijnzuur en azijn. Het verschil tussen beide is dat azijnzuur meer geconcentreerd is. In waterkokers is het het handigst om azijn te gebruiken, omdat deze meer verdund is met water. Wanneer je je waterkoker wilt ontkalken met azijn, meng dan twee deciliter azijn met acht deciliter water. Giet het mengsel vervolgens in de ketel. Breng het aan de kook, en laat het vervolgens een kwartier staan. Maak de waterkoker daarna schoon met een afwasborstel. Als de kalkaanslag hardnekkig is, is het misschien noodzakelijk om de procedure te herhalen. Om te voorkomen dat de azijn smaak aan het water geeft, kun je een paar keer water koken voordat je de waterkoker gebruikt om het water te verwarmen dat je wilt gebruiken.

Citroen

Een andere goede manier om kalkaanslag te verwijderen is het gebruik van citroen. Dit komt doordat de vrucht van nature zowel citroenzuur als ascorbinezuur bevat. Ascorbinezuur is een stof die van nature voorkomt in verschillende soorten fruit en groenten. Ascorbinezuur vertraagt ​​namelijk het effect van oxidatie, dat wil zeggen het effect van zuurstof op het voedsel. Het is tevens effectief tegen kalkaanslag. Om te ontkalken met citroen vul je de waterkoker met water, en voeg je vervolgens citroen toe; of een hele in stukjes gesneden of een deciliter geperst citroensap. Kook alles samen, en laat het een uur inwerken. Maak vervolgens schoon met een afwasborstel en spoel af.