Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dit zijn de nadelen van een fatbike

Het straatbeeld veranderde tijdens en na de enorme hype van de VanMoof fietsen. Er worden steeds vaker de zogeheten fatbikes gezien, naast alle elektrische fietsen die als “gewoon” worden beschouwd, zoals stadsfietsen, kinderfietsen en alles tussenin.

Fatbikes hebben de naam vanwege hun buitengewoon brede banden. De banden hebben een uitstekende grip op zachte losse ondergronden, zoals sneeuw en modder, omdat ze vaak niet erg hard worden opgeblazen. Je kunt je comfortabel verplaatsen dankzij het unieke ontwerp. Het is natuurlijk ook te wijten aan het feit dat de fietsen elektrisch zijn, wat betekent dat je niets hoeft te doen. Je fietst heerlijk, ook al lijkt het alsof je zadel te laag is.

Cola tegen keelpijn? Lees hier of het werkt.

Het ontstaan van fatbikes

De populariteit van fatbikes is niet alleen te wijten aan de ineenstorting van de VanMoof. Het is bijvoorbeeld ook het gevolg van de helmplicht die op 1 januari 2023 van kracht is geworden. Jongeren zochten naar een alternatief waar je geen helm voor hoeft te dragen en dat werd… de fatbike!

Als gevolg hiervan zal een comfortabele fiets met een snelheid van 25 km/h steeds vaker in het straatbeeld te zien zijn. Je gaat hard, maar niet te hard (als je hem niet hebt opgevoerd), dus je hoeft eigenlijk niets te doen, behalve doen alsof je trapt. Natuurlijk is het milieuvriendelijker omdat je niet meer hoeft te tanken, maar gaat “laden”. Om het anders te zeggen: Dit soort fatbikes klinkt geweldig. Maar er zijn veel nadelen. In de blog die hierna volgt, zal je een aantal van deze nadelen lezen.

Wat zijn de nadelen van een fatbike?

Zoals eerder vermeld, zijn er hier nadelen. Lees ze zorgvuldig door en onthoud: We willen je niet overtuigen er geen aan te schaffen, maar we willen je enkele kritieken op de fiets noemen. Bekijk: We hebben het alleen over elektrische fatbikes.

Paracetamol tegen duizeligheid? Lees hier of het werkt.

#1 Onverzekerd op weg

Fatbikes worden regelmatig opgevoerd, ook al mag het niet. Toch vergeten gebruikers sommige dingen die essentieel zijn. Denk hieraan:

  • Volgens de wet ben je nu aan het rijden op een “bromfiets”, dus je mag niet meer op het gewone fietspad fietsen. Dus alleen als zowel fietsen als bromfietsen, mag je daar rijden.
  • Je moet een verzekering hebben. Je kunt dit gegeven natuurlijk negeren, maar als je erin betrokken raakt of een ongeval veroorzaakt, kan je in de problemen komen.
  • Het is niet duidelijk of je een helm moet dragen als je sneller dan 25 km/h gaat. Speed pedelecs hebben bijvoorbeeld een rijbewijs nodig.
 

Weet dus dat je niet zomaar met de maximale snelheid van je fatbike mag rijden. Of dit soort fietsen in de fout zat of niet, er zijn al veel ongelukken meegemaakt. Het is een buitengewoon vervelend nieuws, en het zou nog veel vervelender zijn als het blijkt dat u ook betrokken bent bij deze problemen.

#2 Een houding die niet comfortabel is

Neen, de elektrische versie van een fatbike is niet erg sportief. Dat betekent echter natuurlijk niet dat je onmiddellijk een andere houding op de fiets moet aannemen. Dit is echter het geval in dit geval. Je knieën en je heupen zijn de grootste slachtoffers in dit verhaal. Dit is het gevolg van twee factoren: je fatbike zit wat ingezakt en je trappers zijn iets breder. Het is een beetje moeilijker dan normaal om een actieve houding aan te nemen.

Je moet ook wennen aan het maken van bochten. Dit komt door de brede, zacht opgepompte banden. Een scherpe bocht die je op een sportieve fiets met hele dunne banden kunt nemen, is niet echt iets.

#3 Kwaliteit

Helaas voldoen niet alle geïmporteerde fatbikes aan de Europese typegoedkeuringen. De onderdelen zijn van lage kwaliteit, dus de garantie voor dezelfde kwaliteit neemt snel af. Er worden meestal goedkope onderdelen gebruikt, zoals de motor, tandwielen, schakelmateriaal en zelfs de accu! De dure fatbike is eigenlijk meer geld waard dan een goed alternatief. Bovendien wil je een veilige rit hebben, omdat je met ongeveer 25 km/h over de wegen rijdt. Die onderdelen worden absoluut niet gebruikt om dit te maken. De slechte kwaliteit van de accu kan leiden tot een accubrand. Als het remmen niet goed werkt, willen we niet bedenken wat er mis kan gaan.

Er zijn ook fatbikes die voldoen aan specifieke veiligheids- en kwaliteitsnormen. We adviseren je graag een adviseur te raadplegen om hier duidelijkheid over te krijgen. Vraag bijvoorbeeld naar het land van herkomst, of er een Europese typegoedkeuring is en waar je precies voor betaald hebt (alleen voor het merk of ook voor de kwaliteit). Over het algemeen zijn fatbikes buitengewoon duur.

Een allergie voor water, kan dat? Leven met een waterallergie

#4 Zwaar

Het maakt niet uit, maar een fatbike is meestal geen lichtgewicht. Houd er rekening mee dat het moeilijk is om de fiets op te tillen als je in een stad woont en een fietsenstalling dicht bij huis wilt gebruiken. Denk ook aan fietsgleuven, waar je je fiets kan opbergen op het station door een trap omhoog te nemen. Denk eraan dat je banden daar niet passen. Bovendien vinden we het overdreven om de fiets op 50 traptreden te tillen en naar boven te slepen. Het installeren van een goede fietslift is een optie. Misschien kan dat helpen met het onderhoud.

Conclusie

Een fatbike is zwaar en kost veel geld. Het is mogelijk dat niet iedereen in een comfortabele houding kan zitten, en dit is misschien nog wel het belangrijkste: De fatbike is vaak een gevaarlijke machine. Het is gevaarlijk als het is opgevoerd (hoewel het niet echt moeilijk is), gevaarlijk als de bestuurder niet is verzekerd en gevaarlijk omdat er nog steeds veel gebruik wordt gemaakt van goedkope materialen. We adviseren om een betrouwbaar en lang bestaand fietsmerk te kiezen. Wil je toch een fatbike kopen? Dat is mogelijk, maar wees je bewust van de risico’s.

Denise
Denise

Auteur Woonstyletips.nl

Denise is een ervaren schrijfster en een enthousiaste liefhebber van interieurdecoratie, die haar expertise deelt op onze website Woonstyletips.nl. Denise heeft een achtergrond in interieurontwerp en een passie voor het creëren van prachtige leefruimtes.

Wanneer ze niet druk bezig is met het schrijven van boeiende inhoud voor Woonstyletips.nl, kun je Denise vinden terwijl ze antiekmarkten en vintagewinkels verkent, op zoek naar unieke decoratiestukken om aan haar eigen huis toe te voegen. Haar liefde voor interieurontwerp is niet alleen een beroep.

Ze streeft ernaar om lezers te inspireren met haar inzichtelijke artikelen over de laatste trends, doe-het-zelfprojecten en tips om stijlvolle en functionele leefruimtes te creëren.

 

Inhoud
Nieuwe blogs