Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Helpt cola tegen keelpijn?

Vele mensen drinken cola, die wereldwijd bekend is. Het wordt vaak gegeten als een lekkernij na een lange dag sporten of als medicijn. Als een medicijn? Ja, als medicijn.

Helpt cola tegen keelpijn? Een aantal mensen beweren dat cola hoesten kan helpen. Laten we voorop stellen dat het niet wetenschappelijk is onderbouwd. Waarom wordt beweerd dat cola wonderen doet?

coca cola

Cola vermindert hoesten

Hoewel de precieze oorsprong ervan onbekend is, zou cola in sommige gevallen hoesten verlichten. Het is zeker geen cafeïne. De stof veroorzaakt een droge mond omdat het de productie van speeksel vermindert. Dit is zeker geen bevorderlijk hoesten.

Cafeïne opent ook de luchtwegen. Dit kan nuttig zijn als je verkouden bent en hoest. De negatieve aspecten van cola in het algemeen blijven echter bestaan. Op dat moment is de keel niet blij met de aanzienlijke suikerhoeveelheid.

Bakpapier nodig, maar niet in huis? Gebruik dit.

Waarom zou cola dan effectief zijn?

Er zijn weleens kleine onderzoeken gedaan met hoestende mensen. Degenen die cola drinken, hoesten minder dan mensen die een andere soort frisdrank drinken. Daarom kwamen ze tot de conclusie dat cola het hoesten helpt.

Wat is de bron van hoesten en keelpijn?

Hoewel cola hoesten tegenhoudt, wat veroorzaakt het eigenlijk?

De meeste van deze klachten komen voort uit ontstekingen in de keel en luchtwegen. Dit kan het gevolg zijn van een aantal dingen, zoals:

Verkoudheid of griep

Griep of verkoudheid zijn een van de meest voorkomende oorzaken van hoesten en keelpijn. Deze virale infecties kunnen hoesten en pijn veroorzaken in de luchtwegen en keel. Viraal betekent dat het door een virus in het lichaam is gekomen.

Allergenen

Allergieën kunnen bij sommige mensen voorkomen. Blootstelling aan huisstofmijt, pollen of andere allergenen kan dit bijvoorbeeld veroorzaken. Who is with us, hooikoortspatiënten?

Roken

Roken is een belangrijke bron van pijn in de keel en hoesten. Tabaksrook veroorzaakt hoesten en pijn in de keel en luchtwegen. Mensen merken pas hoe veel minder ze last hebben van een kuchje wanneer ze stoppen met roken.

Zure reflux

Zware reflux kan ook hoesten en keelpijn veroorzaken. Bij deze aandoening stroomt maagzuur terug in de keel en slokdarm, waardoor ze pijnlijk en irriterend kunnen zijn. Ernstig vervelend en niet goed voor je lichaam.

Waterleiding ontluchten? Dit kun je zelf doen op deze manier.

Remedies voor hoesten en keelpijn

Nu we weten wat hoesten en keelpijn veroorzaakt, kunnen we naar effectieve oplossingen kijken om deze problemen te verlichten. Enkele van de meest effectieve opties zijn hieronder vermeld. We praten over andere dingen dan cola. De keuzes die we bieden, worden vaker gebruikt en zijn aangetoond effectiever.

 

  • Een eenvoudige maar effectieve manier om keelpijn te verlichten, is het gorgelen met zout water. Los een theelepel zout op in een glas warm water. Gorgel gedurende 30 seconden. Het zal ontstekingen verminderen en de keel kalmeren.
  • Een glas water met honing en citroen is een andere populaire remedie. Gebruik een glas warm water om een eetlepel honing en het sap van een halve citroen te mengen. Drink het dan langzaam op. Honing heeft antibacteriële eigenschappen en kan infecties bestrijden, terwijl citroen rijk is aan vitamine C en eigenschappen heeft die juist ontstekingsremmende zijn.
  • Stomen zijn een andere manier om te verlichten, hoewel ze voornamelijk worden gebruikt om te kouden. Als je wilt proberen: Voeg een paar druppels menthol of etherische olie toe aan een kom met heet water. Bedek je hoofd met een handdoek om de stoom te behouden en plaats je gezicht boven de kom. Adem de stoom in door je neus gedurende tien tot vijftien minuten.
  • Hoesten en keelpijn kunnen gemakkelijk worden behandeld met sommige kruidenremedies. Zo kan saliethee en tijmthee ontstekingen en hoesten verzachten.
  • De behandeling van hoesten en keelpijn vereist meestal medicatie. Hoestmiddelen, zoals hoestdrank, en pijnstillers, zoals paracetamol en ibuprofen, zijn allemaal beschikbaar. Lees de bijsluiters voor gebruik goed door.
  • We noemen het laatste middel tegen keelpijn sabbelen op snoepjes. Als je keelpijn hebt, moet je ervoor zorgen dat je mond niet uitdroogt om de productie van speeksel te behouden. Als je dagelijks snoepjes zuigt, voel je je beter.
 

Tips om keelpijn en hoesten te voorkomen

Er zijn verschillende richtlijnen die je kunt volgen om hoesten en keelpijn te voorkomen, naast de eerder genoemde middelen. Een paar voorbeelden zijn:

  • Handen schoonmaken. Om de verspreiding van bacteriën en virussen te voorkomen, was je handen regelmatig. Dit kan verkoudheid en griep voorkomen.
  • Hydrateren. Om gehydrateerd te blijven, drink genoeg water. De keel kalmeert en de slijm wordt verzwakt.
  • Luchtvochtigheid. Het is mogelijk dat de luchtvochtigheid in uw huis te laag is. Een luchtbevochtiger kan dit probleem oplossen. Zo voorkom je het hoesten en behoud je je keel gezond.

Conclusie

Is cola goed voor hoesten en keelpijn?

Het is altijd mogelijk om te proberen. Hoewel het niet officieel goedgekeurd is, is het niet erg slecht om het te proberen. We weten allemaal dat sommige stoffen in cola schadelijk zijn voor de gezondheid. Gelukkig zijn er veel andere goede dingen die je kunt doen om deze problemen te verlichten en te voorkomen. Kies wat je wilt, van zout water gorgelen tot honing en citroen drinken. Het is echter van cruciaal belang om een arts te raadplegen als de symptomen aanhouden.

Dagje uit? Waarom niet naar de grootste dierentuin van Nederland!

Picture of Denise
Denise

Auteur Woonstyletips.nl

Denise is een ervaren schrijfster en een enthousiaste liefhebber van interieurdecoratie, die haar expertise deelt op onze website Woonstyletips.nl. Denise heeft een achtergrond in interieurontwerp en een passie voor het creëren van prachtige leefruimtes.

Wanneer ze niet druk bezig is met het schrijven van boeiende inhoud voor Woonstyletips.nl, kun je Denise vinden terwijl ze antiekmarkten en vintagewinkels verkent, op zoek naar unieke decoratiestukken om aan haar eigen huis toe te voegen. Haar liefde voor interieurontwerp is niet alleen een beroep.

Ze streeft ernaar om lezers te inspireren met haar inzichtelijke artikelen over de laatste trends, doe-het-zelfprojecten en tips om stijlvolle en functionele leefruimtes te creëren.

 

Inhoud
Nieuwe blogs