Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat is de grootste dierentuin van Nederland?

Grootste dierentuin in Nederland

Een fervent liefhebber van dieren en op zoek naar de grootste dierentuin in de buurt? Overweeg misschien eens een uitstapje naar de overkant van de grens!

In Nederland bevindt zich de grootste dierentuin op een redelijke afstand, namelijk Safaripark Beekse Bergen. In deze blog vind je alle informatie die je wilt weten over dit park.

 

Geschiedenis

Dit jaar viert het park zijn 55e verjaardag, om precies te zijn op 2 juni 2023. Oorspronkelijk opende het als Leeuwenpark Beekse Bergen, en het was destijds iets kleiner, met een oppervlakte van 60 hectare. Net als nu konden bezoekers destijds met de auto de dieren bewonderen.

In 1972, slechts vier jaar later, vond de naamsverandering plaats. Dit gebeurde omdat het ‘assortiment’ aan dieren werd uitgebreid met onder andere zebra’s, tijgers en giraffen. Als we denken aan een safari, denken we aan rangers die uitleg geven over wat er te zien is. Ook hier speelde het park op in, want eind jaren ’70 vertrok de eerste educatiebus.

Een ander hoogtepunt vond plaats eind jaren ’80. Er kwamen twee reuzenpanda’s ‘op vakantie’. Maar liefst 100.000 bezoekers kwamen in vier maanden tijd om de twee dieren te bekijken. In de jaren die volgden, werd het park steeds populairder. Het was zelfs mogelijk om tussen een aantal dieren door te wandelen. Bovendien kon je op een gegeven moment een bootsafari maken. Het was geweldig om vanaf het water het een en ander te bewonderen.

Op zoek naar een vervanging voor crème fraîche? Gebruik dit.

Missie en visie

Want dat is waar het om draait in Safaripark Beekse Bergen: het bewonderen van dieren. Het park is uniek omdat de dieren niet achter tralies zitten. Met meer dan 100 hectare aan grond biedt dit natuurlijk een unieke ervaring. Geen enkele andere dierentuin in Nederland is op deze manier opgezet.

Het park streeft ernaar om mens en natuur opnieuw te verbinden. We hebben al lange tijd te maken met fenomenen zoals verstedelijking, waarbij dieren verdwijnen door menselijk handelen. In het park wordt de connectie tussen mens en dier opnieuw gelegd. Bovendien speelt het park in op milieubewustzijn. Door mensen bewust te maken van de natuur hopen ze een positieve verandering teweeg te brengen op het gebied van natuurbehoud.

Niet alleen het milieu en de natuur zijn belangrijk, maar ook het algemene maatschappelijk belang. Het park zet zich onder andere in zodat elk lid van de bevolking de mogelijkheid heeft voor een dagje uit. Om dit te bevorderen, ondersteunen ze goede doelen die zich hierop richten.

Aanbod

Maar wat valt er tegenwoordig nog te beleven? Ons antwoord op deze vraag is: genoeg. Hier volgt een overzicht van diverse activiteiten.

Safari’s: Je kunt nog steeds op safari, met de auto, te voet, per bus of per boot. Bij de autosafari dien je zelf voor eigen vervoer te zorgen.

Backstage: Vanuit het perspectief van de dierenverzorgers ga je een dagje mee op stap.

Evenementen: Vooral in het hoogseizoen worden regelmatig evenementen georganiseerd. Dit varieert van een expeditie met Rangers tot een bierfestival en speciale activiteiten voor kinderen.

Overnachten: Of je nu de voorkeur geeft aan een hotel of kamperen, alles is mogelijk in het park. Je wordt in ieder geval wakker met uitzicht op wilde dieren, hoe gaaf is dat!

Natuurlijk zijn er nog tal van andere activiteiten, maar daarvoor moet je zelf even op ontdekkingsreis gaan. Informatie verkrijgen kan via een nieuwsbrief of simpelweg op de website.

Een sodabadje voor je wond nemen? De waarheid erachter.

Recensies

Maar goed, biedt het park echt alles wat het belooft? Deze recensies geven in ieder geval veel inzicht. Neem eruit wat je wilt.

Een voorbeeld van een vijfsterrenrecensie:

“Erg leuke dag gehad. Zowel de 🚶‍♀️ wandelsafari, 🚤 bootsafari als de 🚗 autosafari kunnen doen. Het was gezellig druk maar zeker niet te druk. De olifanten waren voor ons het meest de moeite waard. Niet alle dieren hebben we even goed kunnen zien, maar we begrijpen dat ze lekker rustig in een hoekje blijven liggen. De kinderen vonden het fantastisch, vooral toen ze ook nog een mooie knuffel mochten uitzoeken in de shop. 🐘🐧”

Een voorbeeld van een driesterrenrecensie:

“Leuke dag gehad maar wel een paar puntjes. Helaas zijn er weinig prullenbakken op de routes door het park. Prijzen in de horeca zijn echt absurd hoog. 2 broodjes gezond met 2 chocomel en een appelsap kostten meer dan 23 euro. De temperatuur van de broodjes was veel te hoog. De dag afgesloten met de autosafari. Dit is zeker een aanrader. Komen graag nog eens terug.”

In ieder geval zijn de recensies overwegend positief en wordt een bezoek over het algemeen aanbevolen. Hoe en wanneer je je bezoek plant, is aan jou.

Dieren in het wild, maar toch uit het wild

De dieren in Safaripark Beekse Bergen hebben ontzettend veel beweegruimte, maar leven niet op de plekken waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Wat doet dat met de dieren? Is het nog wel verantwoord? Of overstijgt de visie van het park de natuurlijke leefomgeving van de dieren?

In een dierentuin worden dieren in gevangenschap gehouden en leven ze meestal in een beperkte ruimte. Hoewel dierentuinen over het algemeen goede bedoelingen hebben om voor de dieren te zorgen, is het leven in gevangenschap niet ideaal voor wilde dieren. Dieren hebben in het wild grote gebieden nodig om te jagen, zich voort te planten en hun instincten te volgen. In een dierentuin is dit niet mogelijk, en worden ze vaak blootgesteld aan een stressvolle omgeving.

Een safaripark biedt daarentegen een omgeving die meer lijkt op het natuurlijke leefgebied van de dieren. In een safaripark kunnen de dieren in grote open ruimtes leven en hun natuurlijke gedrag vertonen. Ze kunnen jagen, hun territorium afbakenen en communiceren met soortgenoten. Dit is veel beter voor het welzijn van de dieren dan een beperkte ruimte in een dierentuin.

Hoewel het leven in het wild de voorkeur heeft voor dieren, kan een safaripark een goede optie zijn om hen te beschermen en ervoor te zorgen dat ze in een zo natuurlijk mogelijke omgeving kunnen leven. Met een bezoek aan Safaripark Beekse Bergen, bezoek je de grootste ‘dierentuin’ van Nederland.

Weet jij wie Maaike van Houten is? Leer haar kennen!

Picture of Denise
Denise

Auteur Woonstyletips.nl

Denise is een ervaren schrijfster en een enthousiaste liefhebber van interieurdecoratie, die haar expertise deelt op onze website Woonstyletips.nl. Denise heeft een achtergrond in interieurontwerp en een passie voor het creëren van prachtige leefruimtes.

Wanneer ze niet druk bezig is met het schrijven van boeiende inhoud voor Woonstyletips.nl, kun je Denise vinden terwijl ze antiekmarkten en vintagewinkels verkent, op zoek naar unieke decoratiestukken om aan haar eigen huis toe te voegen. Haar liefde voor interieurontwerp is niet alleen een beroep.

Ze streeft ernaar om lezers te inspireren met haar inzichtelijke artikelen over de laatste trends, doe-het-zelfprojecten en tips om stijlvolle en functionele leefruimtes te creëren.

 

Inhoud
Nieuwe blogs