Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wel of geen sodabadje voor het ontsmetten van een wond

In het verleden werd een sojabadje gebruikt om acute wonden te behandelen. Er is door de jaren heen veel over geschreven. De belangrijkste vraag waarop dit artikel antwoord op geeft: Is een sojabadje achterhaald of niet?

Kortom, het antwoord is: Goed. Al zo’n tien jaar geleden gaf de Nederlandse Vereniging van Heelkunde een negatief advies over het gebruik van een sojabadje.

Waarom is hetachterhaald?

Een sojabadje is om verschillende redenen achterhaald. Het zou juist de kans op infectie vergroten en de genezing verstoren. iets dat je absoluut niet wilt als je een acute wond behandelt. Bovendien zou het de snelheid van maceratie van de huid verbeteren.

Soda, een mild antisepticum, kan niet alle bacteriën doden en kan zelfs ontsteking en irritatie veroorzaken bij een open wond. Omdat het de cellen in het wondgebied kan beschadigen, wordt de genezing vertraagd.

Wanneer je toch een open wond hebt, hoef je deze alleen te reinigen wanneer het vies is. Jodium wordt vaak aangeraden voor wonden die kleiner zijn. We adviseren het gebruik van een zoutoplossing bij een open wond. Zorg ervoor: Het zal geen leuke ervaring zijn, en het kan zelfs brandend zijn.

Weet jij welke transportbedrijven de grootste zijn in Nederland? Check hier of het klopt.

Behandeling van een open wond

Open wondjes kunnen klein of groot zijn en bloeden. Het is absoluut noodzakelijk om de wond zo snel mogelijk te behandelen om de kans op infecties te verminderen.

  1. Maak je handen goed droog en was ze grondig voordat je de wond behandelt. Om bacteriën zoveel mogelijk van de wond af te houden, draag bij de behandeling wegwerphandschoenen.
  2. Gebruik ontsmettingsmiddelen indien nodig. Daarom is het niet de bedoeling om een sojabadje te maken.
  3. Voordat u de wond verbindt, moet u het vuil eruit halen. Je wilt infecties voorkomen.
  4. De wond moet altijd een tijdje doorbloeden. Hoewel dit misschien een beetje angstaanjagend klinkt, zal dit ervoor zorgen dat de wond al een deel van zichzelf reinigt.
  5. Is het bloedverlies groot en stopt het bloeden niet? Gebruik snelverband bij wonden. Wil je de wond bedekken en is het bloeden redelijk gestopt? Dan gebruik je eilandpleister of gaaskompres.

Mochten er vragen zijn over de omvang van de wond? Dan moet u altijd naar de huisartsenpost of de ER gaan. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je helemaal niet goed kunt tegen bloed en dergelijke. Ga er ook nooit alleen heen. Flauwvallen zijn mogelijk als u te veel bloed verliest. Natuurlijke rampen wil je voorkomen.

Vaseline tegen wallen? Fabel of niet?

Wat moet je doen met soda?

Wat kan je echter met soda doen?

Genoeg. Soda, ook wel natriumcarbonaat genoemd, is een veel voorkomend alkalisch zout in de natuur. Het is populair als schoonmaakmiddel omdat het vet en vuil kan oplossen en verwijderen. Een paar voorbeelden van schoonmaken met soda zijn:

Reparatie van huishoudelijke apparate: Probeer een badje soda te gebruiken om vlekken uit je oven, koelkast of vaatwasser te verwijderen. Soda verergert ook het ontgeuren. Het zijn zeer kwetsbare apparaten, dus wees voorzichtig.

Reiniging van de badkamer: Soda is een fantastisch schoonmaakmiddel voor de badkamer omdat het schimmel en zeepresten effectief verwijdert. Het is geschikt om toiletten, badkuipen, douchecabines en wastafels schoon te maken.

Reiniging van vloeren en tapijten: heb je een vlek of een vervelende geur op je vloer of tapijt? Soda verwijdert het heel goed. Let op tapijten gemaakt van gevoelige materialen. Soda kan zeer giftig zijn.

Ontkalker—Soda is uw beste vriend als natuurlijke ontkalker voor huishoudelijke apparaten zoals waterkokers, koffiezetapparaten en andere apparaten.

Tuinieren: Soda kan de groene aanslag van de tegels in uw tuin verwijderen. Heb je veel onkruid in huis? Gebruik vervolgens baking soda. De zuurgraad van de bodem moet niet worden aangetast

Wat is het verschil tussen soda en baking soda?

De soda die in dit artikel wordt besproken, verschilt echt van baking soda. Soda wordt nog steeds door veel mensen verward met baking soda. Baking soda, ook wel natriumbicarbonaat genoemd, is een wit poeder dat wordt gebruikt om voedsel te bakken. Het kan als rijsmiddel worden gebruikt. Het is absoluut verboden om gebruik te maken van gewone soda in voedingswaren.

Baking soda wordt veel gebruikt, zoals in tandpasta, als deodorant, om oppervlakken schoon te maken, geuren te verwijderen en jeuk tegen insectenbeten.

Soda en baking soda verschillen voornamelijk doordat de eerste een mild zuur is en de laatste een alkalisch zout is. Terwijl baking soda zuur kan verminderen, kan soda zuur verhogen. Het is van cruciaal belang om te weten welk product je nodig hebt voor welke functie.

Is je was verkleurd? Dit moet je doen.

Conclusie

De conclusie is dat soda geen veilige of effectieve behandeling is voor een open wond. Soda was vroeger populair vanwege de veronderstelde desinfecterende eigenschappen, maar het veroorzaakt irritatie en ontsteking en zelfs vertraagt de genezing. Voor de juiste behandeling raadpleeg altijd een arts of medische professional. Soda kan worden gebruikt als alkalisch zout voor het ontkalken van apparaten en het ontgroenen van tuintegels.

Er is een verschil tussen baking soda en gewone soda. Soda verhoogt de zuurgraad, terwijl baking soda het effectief neutraliseert.

Picture of Denise
Denise

Auteur Woonstyletips.nl

Denise is een ervaren schrijfster en een enthousiaste liefhebber van interieurdecoratie, die haar expertise deelt op onze website Woonstyletips.nl. Denise heeft een achtergrond in interieurontwerp en een passie voor het creëren van prachtige leefruimtes.

Wanneer ze niet druk bezig is met het schrijven van boeiende inhoud voor Woonstyletips.nl, kun je Denise vinden terwijl ze antiekmarkten en vintagewinkels verkent, op zoek naar unieke decoratiestukken om aan haar eigen huis toe te voegen. Haar liefde voor interieurontwerp is niet alleen een beroep.

Ze streeft ernaar om lezers te inspireren met haar inzichtelijke artikelen over de laatste trends, doe-het-zelfprojecten en tips om stijlvolle en functionele leefruimtes te creëren.

 

Inhoud
Nieuwe blogs