Zoek
Sluit dit zoekvak.

Op deze manier kun je de gekleurde was herstellen

Je hebt per ongeluk een rode sok en spierwitte was in de wasmachine gestopt terwijl je nog half slaperig bent. Je echtgenoot is niet blij met het roze op zijn eerste witte overhemd, ook al is het je favoriete roze.

Een droom voor veel mensen: De kleur van je was is veranderd. De kleding die vroeger zo mooi was, is nu bijna niet meer gebruikelijk. Maar wees niet bang; het probleem is opgelost. We zullen in deze blog verschillende manieren bespreken om verkleurde was te herstellen.

Scheid de was

Hoewel het misschien een beetje vreemd klinkt, is de enige manier om verkleurde was te voorkomen het scheiden van je was. Wit, bont en donker zijn de drie meest voorkomende “wassen”. In ieder geval zal het een groot aantal problemen voorkomen. Je partner is tevreden en je ziet er goed uit. Gebruik één van deze tips als je toch een fout hebt gemaakt.

Geen crème fraîche in huis? gebruik dit!

Azijn

Azijn is een fantastische manier om verkleurde kleding te herstellen. Was verkleurde kleding met witte azijn. Zorg ervoor dat de was op dezelfde temperatuur wordt gewassen als wanneer u het voor het eerst wast. Dit is vooral effectief voor witte was.

Het weken van de was in een badje van azijn met water is een extra manier om azijn te gebruiken. Voeg vijftig milliliter azijn toe aan vijf liter water en laat de was een paar uur weken. Door de was opnieuw te doen, lijkt de was weer zo goed als nieuw.

Baking soda

een methode die tegenwoordig in veel keukenkastjes in Nederland te zien is. Een middel dat perfect werkt met witte was is baking soda. Je kunt de witte was weken in water, baking soda en citroensap. Het zuur van het citroensap en de soda helpen kleding glad te maken. Laat het weken, en was het dan volgens de wasvoorschriften.

Zuiveringszout

Een oude remedie voor het herstel van verkleurde was is zuiveringszout. Was verkleurde kleding met een kopje zout in de wasmachine.

Kleurhersteller

Iets minder logisch, maar het zal werken: een verfmachine voor kleuren. Om verkleurde was te herstellen, kun je een verscheidenheid aan kleurmakers gebruiken. Waterstofperoxide is een component van deze stoffen. Dat zal helpen om de kleur van je kleding terug te krijgen. Bekijk de instructies op de verpakking voordat u het middel gebruikt.

Hét alternatief voor backpapier, vind je hier!

Bleekmiddel

Een bleekmiddel kan worden gebruikt voor witte en bonte was. Maar let op dat er verschillen zijn in de soorten bleek die u moet gebruiken.

De witte was: Voeg niet meer dan 15 ml chloorvrije bleek toe aan een liter koud water. Je laat de was er ongeveer vijftien minuten in weken, waarna je het afspoelt met koud water. Daarna moet de was opnieuw worden gewassen. Zorg ervoor: Verwijder was in de droger! Om te voorkomen dat verkleuring zich vastbijt in de stof, laat de kleding drogen aan de lucht.

Het bonte was: Er is kleurechte bleek voor bonte was. Omdat het een kleurenwas is, moet u ervoor zorgen dat de stof niet wordt beïnvloed door de bleek. Het is logisch dat je dit doet op een plek waar niemand je kan zien als je het draagt. Na het wasproces met chloor en water was je de was volgens de wasvoorschriften.

De zon

De zon is een goede vriend. Niet alleen voor warmte en een bruine huid, maar ook voor witte was. Zorg ervoor: We hebben het hier niet over een roze kleur, maar over een ietwat grauwe kleur die op de witte kleur lijkt. De verblekende kracht van de zon maakt je witte haar weer stralend. De was moet echter niet te lang hangen, anders krijgt het witte een gelige gloed.

Textielverf

Textielverf kan soms de laatste optie zijn om een kledingstuk te redden. De kleur van de kleding wordt weer zoals je hem gewend bent. Het is moeilijk omdat sommige kledingstukken een bepaalde kleur hebben die je nooit meer terug kunt krijgen. T-shirts met opdruk van verschillende kleuren zijn een extra verhaal. Hoe wil je dat oplossen met textielverf?

Voorkomen is beter dan genezen

De volgende middelen zijn vermeld voor was die door verkeerd wassen extreem verkleurd is. Maar soms kan de was zijn felle kleur verliezen door ouderdom. Of, tenminste, ouderdom, ook een onjuiste manier van wassen. Hier zijn enkele tips waarop u zich zo lang mogelijk mooi kunt houden:

 

  • Gebruik geen wasverzachter op synthetische materialen: Wasverzachter kan synthetische stoffen beschadigen, dus gebruik het niet op kleding gemaakt van acryl, polyester of nylon.

 

  • Binnenstebuiten wassen: Voordat je kleding in de wasmachine doet, draai het binnenstebuiten. In ieder geval zal de buitenkant van de kleding geen schade oplopen. De buitenkant wordt ook niet aangetast door wrijving met andere stoffen.

 

  • Sorteren op basis van materiaal: was sorteer je op materiaal en kleur. Denk aan een wasmachine voor ondergoed of handdoeken. Er zijn speciale waszakken voor ondergoed die delicate stoffen beschermen van de trommel.

 

  • Het strijken op de juiste temperatuur: De wasregels op kledinglabels zijn niet onnodig! Voordat je gaat strijken, lees deze goed door. Nog steeds worden stoffen regelmatig op een te hoge temperatuur gestreken, waardoor ze verkleuren.

 

Conclusie

Gelukkig hebben niet alleen jij te maken met verkleurde was. Gelukkig zijn er veel manieren om verkleurde was te repareren. Denk aan het gebruik van dingen zoals azijn, zout of textielverf. Zorg er te allen tijde voor dat u de wasvoorschriften correct volgt. Zo blijf je zo lang mogelijk goed, schoon en, belangrijker nog, mooi.

Gestoken op je ooglid? Dit doe je tegen deze vervelende muggenbult.

Picture of Denise
Denise

Auteur Woonstyletips.nl

Denise is een ervaren schrijfster en een enthousiaste liefhebber van interieurdecoratie, die haar expertise deelt op onze website Woonstyletips.nl. Denise heeft een achtergrond in interieurontwerp en een passie voor het creëren van prachtige leefruimtes.

Wanneer ze niet druk bezig is met het schrijven van boeiende inhoud voor Woonstyletips.nl, kun je Denise vinden terwijl ze antiekmarkten en vintagewinkels verkent, op zoek naar unieke decoratiestukken om aan haar eigen huis toe te voegen. Haar liefde voor interieurontwerp is niet alleen een beroep.

Ze streeft ernaar om lezers te inspireren met haar inzichtelijke artikelen over de laatste trends, doe-het-zelfprojecten en tips om stijlvolle en functionele leefruimtes te creëren.

 

Inhoud
Nieuwe blogs