Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Dit zijn goede franse scheldwoorden om te weten voor als je naar Frankrijk gaat

Frankrijk

Op een zwarte zaterdag besluit je richting Frankrijk te rijden. Zoals verwacht is de weg buitengewoon druk en strekt de file voor je zich eindeloos uit. Af en toe steekt een Fransman zijn hoofd uit het raam, en zijn gezichtsuitdrukking verraadt zijn ontevredenheid. Een woord dat uit zijn mond ontsnapt, bevestigt je vermoeden. Voor je zie je een toerist zich opnieuw tussen de Fransman en zijn voorganger persen. Plotseling klinkt er een scheldwoord, al ben je niet helemaal zeker.

Mensen maken gebruik van scheldwoorden. Het werkt bevrijdend, biedt een uitlaatklep voor emoties en maakt duidelijk wat je voelt ten opzichte van degene tegen wie je het zegt. Maar wat zijn eigenlijk de meest gebruikte Franse scheldwoorden? In deze tekst gaan we in op deze vraag.

Is het weer tijd om de waterontleiding te ontluchten? Hoe dit gaat, lees je hier.

Uitschelden, maar dan in het Frans

Voordat je verder leest, willen we benadrukken dat het niet de bedoeling is om te pas en te onpas te schelden. Uiteraard begrijpen we dat er weleens iets uitflapt wanneer je je kleine teen stoot, maar schelden naar personen is niet acceptabel. Hoe dan ook, hier is een lijst met Franse scheldwoorden.

  • Merde: betekent zoiets als ‘shit’. Het wordt uitgesproken wanneer bijvoorbeeld je teen wordt gestoten of wanneer er iets gebeurt waar je niet blij mee bent.
  • Putain: als je weleens een Franse serie of film hebt gekeken met grof taalgebruik, is de kans groot dat je het woord ‘putain’ hebt gehoord. De vertaling is ‘hoer’, maar gebruik het niet tegen een vrouw, alsjeblieft.
  • Zut: ‘verdorie’, bijvoorbeeld wanneer je ontdekt dat iemand je melk is vergeten bij de supermarkt. Het is een redelijk onschuldig scheldwoord dat je zo nu en dan kunt gebruiken.
  • Con: een ander woord van drie letters met een andere betekenis. Soms noem je een vriend misschien grappend zo. Het betekent namelijk ‘eikel’ en wordt over het algemeen niet al te serieus gebruikt.
  • Pute: ‘kut’, simpelweg. Een geliefd scheldwoord onder Nederlanders, vaak gebruikt in combinatie met andere woorden zoals ‘kutzooi’ of ‘kut hoerenzooi’.
  • Ta gueule: als je er helemaal klaar mee bent, kan dit uit je Franse woordenschat naar boven komen. Vertaald als ‘kop dicht’. Soms heb je van die momenten dat iemand zo vervelend is dat je het er gewoon uit wilt gooien.
  • Salop(e): dit scheldwoord richt je echt op een persoon en verwijst naar ‘kut’ of ‘lul’. Lekker duidelijk, laten we maar zeggen.
  • Enfoiré: ‘he joh, mafklapper. Wat denk jij?’ Oké, het betekent misschien geen ‘mafklapper’, maar wel ‘idioot’, en dat komt op hetzelfde neer.
  • Rien à foutre: het fijne aan Fransen is dat ze alles uitspreken met een bepaalde nadruk. Zo ook deze uitroep, wat ‘kan me niks schelen’ betekent.

 

Dagje Biesbosch? Ontdek de verschillende vaarroutes.

Picture of Denise
Denise

Auteur Woonstyletips.nl

Denise is een ervaren schrijfster en een enthousiaste liefhebber van interieurdecoratie, die haar expertise deelt op onze website Woonstyletips.nl. Denise heeft een achtergrond in interieurontwerp en een passie voor het creëren van prachtige leefruimtes.

Wanneer ze niet druk bezig is met het schrijven van boeiende inhoud voor Woonstyletips.nl, kun je Denise vinden terwijl ze antiekmarkten en vintagewinkels verkent, op zoek naar unieke decoratiestukken om aan haar eigen huis toe te voegen. Haar liefde voor interieurontwerp is niet alleen een beroep.

Ze streeft ernaar om lezers te inspireren met haar inzichtelijke artikelen over de laatste trends, doe-het-zelfprojecten en tips om stijlvolle en functionele leefruimtes te creëren.

 

Inhoud
Nieuwe blogs