Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wanneer moet de verwarming aan in huis?

Wanneer het koud wordt in Nederland, dan gaat overal de verwarming weer aan. We willen graag warm binnen zitten, maar wanneer moet de verwarming aan? Hieronder lees je wanneer de verwarming aan gaat in Nederland.

Gemiddeld genomen gaat in Nederland de verwarming aan, wanneer de buitentemperatuur zakt tot 13,9 ºC of minder. Natuurlijk zijn er ook mensen die de verwarming eerder of later aanzetten.

Dit schokkende feit over Rotterdamse uitspraken zal je dag maken!

Wat zijn belangrijk factoren?

Allereerst ben jij als persoon een belangrijke factor. Elk mens in verschillend. Wat voor de ene persoon lekker aanvoelt, kan voor een ander koud zijn, maar voor weer een ander kan het te warm aanvoelen. Dit heeft alles te maken met de thermische behaaglijkheid en deze is bij ieder mens anders.

Ook het huis waar je in woont, is bepalend. Als het huis goed geïsoleerd is, dan blijft de warmte die al in de woning zit beter hangen. Hierdoor kan de verwarming een stuk later aan, dan wanneer de woning slecht geïsoleerd is. Bij oudere huizen kan de warmte veel sneller ontsnappen waardoor het gauw koud wordt in huis.

Het geheim achter een minimalistisch interieur dat iedereen moet weten!

In de avond gaat de verwarming hoger

Vooral ’s avonds gaat de verwarming in veel huizen aan. Per soort verwarming verschilt het erg of de woning snel warm wordt. Heb je een warmtepomp met vloerverwarming, dan duurt het even voordat het lekker warm wordt. Heb je een cv-ketel op aardgas, dan kun je deze even flink opstoken en wordt het snel warm. Staat wel tegenover dat je een fossiele brandstof verbrandt.

Waarom je nooit zou geloven hoeveel contant geld je in huis mag hebben!

Beste instellingen voor de nacht

De verwarming helemaal uitzetten in de nacht is niet aan te raden. Het RIVM raadt aan om hem dan op 15 ºC te zetten. Toch is dit niet altijd de beste optie. Als je een wat ouder huis hebt dat vochtig is, dan kun je hem beter niet lager zetten dan 18 graden. Dit voorkomt schimmelvorming en vochtproblemen.

Voor oude en kwetsbare mensen is 15 graden veel te koud. De minimumtemperatuur voor oude en kwetsbare mensen ligt in de nacht zo rond de 20 ºC. Daarom is het in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen ook altijd zo warm.

Picture of Denise
Denise

Auteur Woonstyletips.nl

Denise is een ervaren schrijfster en een enthousiaste liefhebber van interieurdecoratie, die haar expertise deelt op onze website Woonstyletips.nl. Denise heeft een achtergrond in interieurontwerp en een passie voor het creëren van prachtige leefruimtes.

Wanneer ze niet druk bezig is met het schrijven van boeiende inhoud voor Woonstyletips.nl, kun je Denise vinden terwijl ze antiekmarkten en vintagewinkels verkent, op zoek naar unieke decoratiestukken om aan haar eigen huis toe te voegen. Haar liefde voor interieurontwerp is niet alleen een beroep.

Ze streeft ernaar om lezers te inspireren met haar inzichtelijke artikelen over de laatste trends, doe-het-zelfprojecten en tips om stijlvolle en functionele leefruimtes te creëren.

 

Inhoud
Nieuwe blogs