Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat zijn de nadelen van aquacell?

Aquacell

Op de website van AquaCell lezen we: ‘De meest compacte en geavanceerde waterontharder van Nederland, met een garantie van ‘100% kalkvrij’,’ en we zijn meteen geïntrigeerd. Het klinkt echt indrukwekkend, nietwaar? Het is fascinerend dat we in een tijd leven waarin voor vrijwel alles een oplossing bedacht kan worden. Hard water en de daarmee gepaard gaande kalkaanslag zullen echter nog geruime tijd aanwezig blijven.

Dit artikel geeft een uitgebreid overzicht van de AquaCell. Omdat we ervan overtuigd zijn dat geen enkel product uitsluitend voordelen heeft, zullen we ook de nadelen van dit product benadrukken. Dit artikel is geen kritiek op het product, maar een eerlijke weergave om jou een goed beeld te geven.

Iets terugsturen van Vanharen? Volg dit stappenplan.

Wat houdt een AquaCell precies in?

Misschien ben je al goed op de hoogte van wat een AquaCell is, maar het is begrijpelijk als je hier nog geen helder beeld van hebt. Laten we dat eerst uitleggen.

AquaCell is in wezen geen object op zich; het is een merk van een apparaat (namelijk een waterontharder) dat is ontworpen om hard water zacht te maken. Hard water bevat hoge concentraties mineralen zoals calcium en magnesium, wat kan leiden tot kalkaanslag en andere problemen in huishoudelijke apparaten en leidingen. Hierdoor moet je deze apparaten meerdere keren per jaar ontkalken, wat geen eenvoudig proces is. Sommige apparaten, zoals heetwaterdispensers, hebben weliswaar ingebouwde anti-kalkfilters, maar preventie is altijd beter dan genezen. Met andere woorden, het is beter om water te hebben dat al van goede kwaliteit is, zodat je het filter eigenlijk niet nodig hebt.

Een AquaCell is een waterontharder die hard water behandelt door middel van celfiltratie. Het is de oplossing voor kalkaanslagproblemen, omdat twee cellen de kalk uit het water filteren. Omdat ze parallel aan elkaar werken, wordt het water altijd ontkalkt. Praktisch gezien betekent dit dat wanneer de ene cel verzadigd is met kalk, deze wordt schoongespoeld terwijl de andere nog bezig is met ontkalken. Eenvoudig, maar zeer slim.

Iets terugsturen van We Fashion? Volg dit stappenplan.

Wat betekent een AquaCell eigenlijk?

De bovenstaande uitleg was bewust eenvoudig gehouden. Als we echt in detail treden over wat er werkelijk gebeurt, kunnen er ongetwijfeld meer vraagtekens ontstaan. Een AquaCell is in feite een ionenwisselaar:

‘Een Aquacell werkt door middel van een ionenwisselingsproces, waarbij mineralen zoals calcium en magnesium worden vervangen door natriumionen, waardoor water zachter wordt. Dit voorkomt kalkaanslag in apparaten en leidingen, verlengt hun levensduur en verbetert efficiëntie.’

De nadelen van de AquaCell

Nu je het concept van AquaCell begrijpt, lijkt het waarschijnlijk een aantrekkelijke keuze. Hoewel je nog niet zeker weet of het echt zo goed werkt, lijkt het op zijn minst iets bij te dragen. Voordat je tot aanschaf overgaat, willen we je echter wijzen op enkele nadelen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

#1 De AquaCell is niet goedkoop

Voor dit geavanceerde stuk technologie betaal je minimaal zo’n €2000,- tot €2200,-. Niet iedereen heeft dat budget beschikbaar. Bovendien zijn er goedkopere alternatieven op de markt. We begrijpen dus dat dit apparaat misschien niet voor iedereen geschikt is, vooral als je bedenkt dat er mogelijk ook nog installatiekosten bijkomen.

#2 Na de aanschafkosten ben je er nog niet

Beschouw de aanschaf van de AquaCell als een investering. Het zal in eerste instantie wat kosten, maar je krijgt er veel voor terug. Je huishoudelijke apparaten zullen langer meegaan, en je bespaart uiteindelijk kosten. Helaas betekent dit niet dat je na de aanschafkosten van de AquaCell zonder extra kosten door het leven gaat. Hoewel de AquaCell weinig onderhoud vergt, zal het zout dat je moet toevoegen niet eeuwig meegaan. Je zult dit op den duur moeten bijbestellen. Op dit moment kost een zak zout €7,-, met een minimale afname van vijf zakken. Bovendien geldt: hoe ‘harder’ het water en hoe meer water je gebruikt, hoe meer zout je moet bijvullen.

#3 Hoe zit het met jouw afvoer?

Het installeren van een Aquacell is niet zo eenvoudig. Voor deze waterontharder heb je namelijk een geschikte afvoer nodig. Heb je deze al? Mooi meegenomen. Zo niet, dan moet je dit ook nog laten installeren, omdat je anders problemen zult ondervinden. Op de lange termijn zal dit echter de moeite waard zijn.

#4 Het apparaat is niet geruisloos

Met een geluidsniveau van ongeveer 41 dB is het apparaat niet geruisloos. Sommige mensen zullen dit niet erg vinden, terwijl anderen bijvoorbeeld in kleine woningen wonen waar elk extra geluid als storend wordt ervaren. Het geluidsniveau is vergelijkbaar met dat van een koelkast, dus het is niet het meest ondraaglijke geluid dat je je kunt voorstellen.

Zoals je hebt kunnen lezen, hebben we bij elk nadeel ook een genuanceerd perspectief gegeven. Nogmaals willen we benadrukken dat dit niet bedoeld is als negativiteit, maar als een poging om je te laten zien waarom je zou kunnen overwegen de AquaCell niet aan te schaffen.

Conclusie

Over het algemeen biedt een Aquacell waterontharder voordelen zoals verminderde kalkaanslag, langere levensduur van apparaten en potentieel minder gebruik van zeep en reinigingsmiddelen. Het is echter belangrijk op te merken dat het gebruik van waterontharders ook enkele nadelen met zich mee kan brengen, waaronder regelmatig onderhoud, extra kosten en inspanning voor bijvullen van zout. Bovendien zijn de initiële kosten van aanschaf en installatie aanzienlijk. Bij het overwegen van een Aquacell waterontharder is het cruciaal om een evenwicht te vinden tussen de voordelen en deze nadelen. Het is ook handig als je advies kunt inwinnen bij mensen in je omgeving die ervaring hebben met dit product.

Werkt paracetamol tegen hartkloppingen? De waarheid.

Picture of Denise
Denise

Auteur Woonstyletips.nl

Denise is een ervaren schrijfster en een enthousiaste liefhebber van interieurdecoratie, die haar expertise deelt op onze website Woonstyletips.nl. Denise heeft een achtergrond in interieurontwerp en een passie voor het creëren van prachtige leefruimtes.

Wanneer ze niet druk bezig is met het schrijven van boeiende inhoud voor Woonstyletips.nl, kun je Denise vinden terwijl ze antiekmarkten en vintagewinkels verkent, op zoek naar unieke decoratiestukken om aan haar eigen huis toe te voegen. Haar liefde voor interieurontwerp is niet alleen een beroep.

Ze streeft ernaar om lezers te inspireren met haar inzichtelijke artikelen over de laatste trends, doe-het-zelfprojecten en tips om stijlvolle en functionele leefruimtes te creëren.

 

Inhoud
Nieuwe blogs