Zoek
Sluit dit zoekvak.

De beste huismiddeltjes tegen een lage bloeddruk

Niet verwonderlijk dat de bloeddruk abnormaal laag is bij mensen met lage bloeddruk. Dat is vervelend omdat er verschillende gevolgen aan te koppelen zijn. Ze kunnen dus duizeligheid, vermoeidheid en zelfs flauwvallen ervaren.

Hoewel het niet vaak een ernstige aandoening is, kan het soms ongemak veroorzaken. We beschrijven in deze blog een aantal huismiddeltjes die de symptomen kunnen verlichten. Ervaar de voordelen van een leven zonder zorgen door ze te lezen en te proberen.

Wat is de definitie van een te lage bloeddruk?

In plaats van te vragen: “Wat is een te lage bloeddruk?” zou het beter zijn om te zeggen: “Wanneer heb je een te lage bloeddruk?” Dat komt omdat metingen kunnen worden vastgesteld, maar de klachten worden vaak gezien als een echt te lage bloeddruk.

Lage bloeddruk in waardes betekent een lagere bloeddrukmeting dan normaal. Het is nuttig om een paar begrippen te begrijpen voordat we verder uitleggen. Lees:

 

  • Bovendruk: Je hart vormt een eenheid en levert het bloed in je lichaam. Je bovendruk, ook wel systolische druk genoemd, is de hoogte van de druk in je bloedvaten op dat specifieke moment.

 

  • Oplichting: Diastolische druk, ook wel onderdruk genoemd, is de mate van druk op je bloedvaten wanneer je hart ontspant. Dit is het moment waarop de druk op de hartspieren afneemt.

 

  • mmHg: De bloeddruk wordt weergegeven met twee cijfers: de bovendruk en de onderdruk. De meeteenheid is millimeters kwik (mmHg). 120/90 mmHg is een normale bloeddruk.

 

Als je bloeddruk lager is dan 90/60 mmHg, heb je een lage bloeddruk. De grens ligt hier niet per definitie, omdat vrouwen doorgaans een lagere bloeddruk hebben dan mannen.

Wat maakt een lage bloeddruk uit van een te lage?

Er zijn veel mensen die een lage bloeddruk hebben en nooit problemen ervaren. Misschien weten ze dit zelfs niet. Daarom is het duidelijk om een lage bloeddruk van een te lage te onderscheiden. Je bloeddruk is pas te laag als je klachten hebt, terwijl je er zonder problemen mee kan leven.

De blog die je alles leert over je haar koper rood verfen, lees je hier.

Oorzaken en symptomen van lage bloeddruk

Te lage bloeddruk kan verschillende symptomen hebben. De eerder genoemde symptomen kunnen herhalende duizeligheid, flauwvallen, concentratieproblemen, vermoeidheid, wazig zicht en misselijkheid zijn. Maar in gevallen waarin dit niet of bijna nooit voorkomt, hoeft dit niet per definitie verband te houden met uw bloeddruk. Komt het vaker voor en blijven de gecombineerde symptomen voorkomen? Raadpleeg dan een arts of andere arts.

Overigens kan er een factor zijn die een te lage bloeddruk kan “aangewakkerd”. Er zijn mogelijke redenen voor een te lage bloeddruk:

  • Hevig bloedverlies (bijvoorbeeld tijdens wonden of menstruatie)
  • Dehydratie, of een verminderd vochtgehalte
  • Bepaald gebruik van medicijnen
  • ouderdom (veel ouderen hebben bijvoorbeeld een lage bloeddruk na het eten van een maaltijd)
  • Zwanger zijn
  • Problemen met het hart
  • en andere redenen die door een arts kunnen worden vastgesteld.

In ieder geval is het belangrijk om in gedachten te houden dat een te hoge bloeddruk meestal schadelijker is dan een te lage bloeddruk.

Wat zijn de grappigste vrouwen van dit moment? Ontdek de leukste vrouwelijke cabaratiers.

Huismiddeltjes tegen lage bloeddruk

Als je af en toe last hebt van problemen veroorzaakt door een te lage bloeddruk, zou je kunnen overwegen een van de volgende huismiddeltjes te proberen. Het is echter van groot belang te onthouden dat het nooit verstandig is om zelf dokter te spelen. Raadpleeg altijd een arts als je klachten hebt of als je niet goed reageert op een medicijn. Huismiddeltjes tegen lage bloeddruk kunnen een aanvulling zijn op professioneel medisch advies, maar dienen niet ter vervanging daarvan.

#1 Drink voldoende water

Om je bloeddruk op peil te houden, is het belangrijk om een goede hydratatie te behouden. Je moet je bijvoorbeeld blijven hydrateren, omdat uitdroging schadelijk is voor je bloeddruk. We spreken dan met name over water, omdat koffie, bijvoorbeeld, door de cafeïne werkt om het water te dehydrateren. Je moet meer water drinken, vooral als het warm is en je regelmatig lichaamsbeweging doet. Als je dagelijks ongeveer twee liter water drinkt, kom je al een heel eind.

#2 Neem voldoende vitamines in

Een vitaminetekort kan in sommige situaties leiden tot een te lage bloeddruk, of juist een te hoge bloeddruk. Daarom is het van cruciaal belang dat u voldoende vitamines inneemt. Dit kan worden bereikt door een gezond dieet te volgen dat gevarieerd en voldoende voedsel bevat. Eat your vegetables!

#3 Probeer een kruidensupplement te gebruiken

Om de bloeddruk te verhogen, worden soms kruidensupplementen gebruikt, zoals ginseng of zoethoutwortel. Voordat u kruidensupplementen gebruikt, raadpleeg altijd een specialist, aangezien overmatig gebruik bijwerkingen of wisselwerkingen met andere medicijnen kan veroorzaken.

#4 Een beker koffie

Een kopje koffie op z’n tijd is niet verkeerd. Zelfs niet als u hoort dat de cafeïne die in koffie zit de bloeddruk verhoogt. Maar je kunt je dag niet volmaken met zwarte glorie, aangezien dit slechts een tijdelijke oplossing is. Bovendien moet je nog meer water drinken omdat koffie je lichaam dehydrateert.

#5 Gember:

Gember zou je bloeddruk op een normale hoogte kunnen houden. Dit is het gevolg van het grote kaliumgehalte in de wortel, dat helpt bij het behouden van een gezonde bloeddruk. Gember heeft veel andere gezondheidsvoordelen, dus je zou het moeten proberen. Let echter op dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor veel van de vermeende voordelen. Wees kritisch tegenover mensen die je op hun woord vertrouwen.

De beste tips voor het wassen van nieuwe handdoeken, lees je hier.

Conclusie

Hoewel een lage bloeddruk pijn kan veroorzaken, hoeft dat niet het geval te zijn. Te lage bloeddruk wordt pas gedefinieerd als een symptoom. Er zijn verschillende manieren om uw bloeddruk te verhogen thuis. Denk aan het handhaven van een gezond dieet en voldoende hydratatie. Maar raadpleeg altijd een arts voor een goede diagnose en behandeling. Zijn kunnen je bloeddruk meten, wat dat betekent voor je, hoe dat zich verhoudt tot de rest van je lichaam en of je je zorgen moet maken.

Denise
Denise

Auteur Woonstyletips.nl

Denise is een ervaren schrijfster en een enthousiaste liefhebber van interieurdecoratie, die haar expertise deelt op onze website Woonstyletips.nl. Denise heeft een achtergrond in interieurontwerp en een passie voor het creëren van prachtige leefruimtes.

Wanneer ze niet druk bezig is met het schrijven van boeiende inhoud voor Woonstyletips.nl, kun je Denise vinden terwijl ze antiekmarkten en vintagewinkels verkent, op zoek naar unieke decoratiestukken om aan haar eigen huis toe te voegen. Haar liefde voor interieurontwerp is niet alleen een beroep.

Ze streeft ernaar om lezers te inspireren met haar inzichtelijke artikelen over de laatste trends, doe-het-zelfprojecten en tips om stijlvolle en functionele leefruimtes te creëren.

 

Inhoud
Nieuwe blogs