Zoek
Sluit dit zoekvak.

Is strooizout tegen onkruid effectief of niet?

Onkruid

Onkruid kan soms een ware overlast vormen in tuinen en op opritten. Niet alleen wordt de esthetiek aangetast, maar onkruid kan ook schade veroorzaken aan bepaalde oppervlakken. In deze blog zullen we onderzoeken of strooizout een effectieve methode is tegen onkruid. We gaan kijken of het werkt en hoe je het eventueel kunt toepassen.

De definitie van onkruid is overigens niet heel eenduidig. Waar de ene persoon er zich niet aan stoort en alles simpelweg als plantjes ziet, geeft de ander er de voorkeur aan alles te verwijderen. Een accurate beschrijving van onkruid zou dan ook zijn: planten die op een bepaalde plek groeien, maar daar niet gewenst zijn.

Wil jij je tegels verfen? Let op deze nadelen.

Kun je strooizout gebruiken om onkruid te bestrijden?

Laten we direct ter zake komen: nee, eigenlijk niet.

Strooizout, ook bekend als wegenzout of dooizout, is een soort zout dat wordt ingezet om gladde oppervlakken, zoals wegen, paden en opritten, ijsvrij te maken. Het bestaat meestal uit natriumchloride (NaCl), hetzelfde zout dat we gebruiken om voedsel op smaak te brengen. Toch is het niet helemaal identiek. Volgens sommigen moet je strooizout strikt gebruiken waarvoor het bedoeld is.

Kun je dan helemaal geen zout gebruiken?

Jawel, je kunt wel zout strooien op onkruid tussen bijvoorbeeld tegels. Het dringt door tot de vaak oppervlakkige wortels en zal het onkruid vrijwel laten verdwijnen. Hierbij wordt vaak grover zout gebruikt dat vanzelf weer verdwijnt. Hoewel het niet optimaal is voor de grond, zal het zijn werk goed doen.

Niet alles van Aquacell is goed. Bekijk de nadelen hier.

Alternatieven voor strooizout

Als je liever geen zout gebruikt, zijn er enkele alternatieve methoden om onkruid te bestrijden. Een populaire keuze is het gebruik van azijn. Azijn heeft ook een osmotisch effect op planten en kan onkruid effectief doden. Andere alternatieven zijn:

  1. Branders: Met branders ben je uiterst effectief bezig. Bij correct gebruik wordt de hele plant verwijderd, waardoor het onkruid niet de kans krijgt terug te groeien. Branders zijn verkrijgbaar in tuincentra of online, met verschillende prijsklassen voor diverse behoeften.
  2. Schoffel: Het is misschien niet de meest gewenste methode, maar wel effectief. Door de grond rond bestaande planten schoon te houden, ben je niet belastend voor het milieu. Er zijn zelfs speciale schrapers om tussen tegels te komen, maar een schilmesje voldoet ook aan de eisen. Na een middag schrapen zul je een tijdlang geen last hebben van het als onkruid beschouwde groen.
  3. Bestrijdingsmiddelen: Winkels bieden diverse bestrijdingsmiddelen aan. Met een pomp breng je dit aan op het onkruid, dat het middel niet zal overleven. Slim is om al in het voorjaar te beginnen met bestrijden, want soms is voorkomen beter dan genezen.
  4. Kokend water: Met enig risico kun je kokend water op het onkruid gieten. De celstructuur van de plant raakt beschadigd en de kans op herstel is minimaal.
  5. Graven: In feite geldt altijd dat je onkruid beter kunt verwijderen voordat je het gaat bestrijden. Dat betekent dat je hardnekkigere soorten met een schep moet uitgraven. Dit voorkomt dat de plant op dezelfde plek weer terug groeit, met langdurig voordeel.

De ene oplossing is wat milieuvriendelijker dan de ander. In ieder geval ben je niet vriendelijk voor het onkruid, gezien zijn overlevingskansen minimaal zijn.

Waarom groeit er überhaupt onkruid?

Om onkruid en zijn motivaties beter te begrijpen, is het interessant om te bedenken waarom onkruid op een bepaalde plek gedijt. Het lijkt alsof onkruid uit het niets opduikt en zich snel verspreidt. We geven enkele redenen waarom onkruid op een bepaalde plek goed kan gedijen.

Allereerst groeit onkruid gemakkelijk in grond die eigenlijk niet geschikt is voor groei. Een gebrek aan voedingsstoffen of compacte grond is geen belemmering voor groei. Denk ook aan bodems die beschadigd zijn door bouwwerkzaamheden of zware belasting.

Natuurlijk belanden de zaden waaruit het onkruid groeit niet zomaar op een plek. Soms blijven ze jarenlang in de grond bewaard op de groeiplek, maar vaker worden zaden verspreid door wind, vogels, insecten en andere dieren. De natuur lijkt letterlijk tegen je te werken, ondanks jouw inspanningen voor een mooie, gevarieerde tuin. Het is echter van groot belang om je tuin divers te maken met veel plantensoorten, omdat dit concurrentie voor onkruid creëert.

Op zoek naar een alternatief voor vouwdeuren? Bekijk ze hier.

Bestaat er zoiets als 'goed' onkruid?

Hoewel onkruid over het algemeen als ongewenst wordt beschouwd vanwege de concurrentie met gewenste planten, zijn er enkele soorten onkruid die een positieve invloed kunnen hebben op de biodiversiteit. Denk aan het bieden van voedsel en schuilplaatsen voor insecten, het bevorderen van bestuiving en het verbeteren van de bodemkwaliteit. Hier zijn twee voorbeelden:

  1. Paardenbloem: Paardenbloemen zijn van groot belang voor insecten die zich willen voeden of voor vogels die zich met insecten voeden. Ze zien er bovendien aantrekkelijk uit en dragen bij aan het mooie beeld van de Nederlandse natuur.
  2. Brandnetel: Brandnetels gedijen goed op plaatsen waar de grond verstoord is (bijvoorbeeld door veel stikstof). Ze trekken veel dieren aan en helpen kwetsbare, inheemse planten te verdringen. Hiermee blijft de biodiversiteit behouden.

Conclusie

Al met al kan geconcludeerd worden dat strooizout niet effectief is voor het bestrijden van onkruid. In plaats daarvan raden we aan te kiezen voor ander zout of een van de gegeven alternatieve methoden. Het is het beste om de planten volledig te verwijderen en uit te graven om te voorkomen dat ze op dezelfde plek weer terug groeien.

Denise
Denise

Auteur Woonstyletips.nl

Denise is een ervaren schrijfster en een enthousiaste liefhebber van interieurdecoratie, die haar expertise deelt op onze website Woonstyletips.nl. Denise heeft een achtergrond in interieurontwerp en een passie voor het creëren van prachtige leefruimtes.

Wanneer ze niet druk bezig is met het schrijven van boeiende inhoud voor Woonstyletips.nl, kun je Denise vinden terwijl ze antiekmarkten en vintagewinkels verkent, op zoek naar unieke decoratiestukken om aan haar eigen huis toe te voegen. Haar liefde voor interieurontwerp is niet alleen een beroep.

Ze streeft ernaar om lezers te inspireren met haar inzichtelijke artikelen over de laatste trends, doe-het-zelfprojecten en tips om stijlvolle en functionele leefruimtes te creëren.

 

Inhoud
Nieuwe blogs