Zoek
Sluit dit zoekvak.

Laminaat staat bol, wat nu?

Laminaat is een populaire vloerbedekking en niet zonder reden! Het materiaal is duurzaam, je kunt het gemakkelijk plaatsen en het vergt weinig onderhoud. Soms kan het echter voorkomen dat het laminaat bol gaat staan. Het is een veelvoorkomend probleem dat in sommige gevallen kan leiden tot schade aan de vloer. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken, gevolgen én oplossingen. 

Ontdek het geheim achter Rotterdamse uitspraken dat je nog nooit hebt gehoord!

Oorzaken van bolstaand laminaat

Er zijn verschillende factoren die kunnen leiden tot laminaat dat bol staat. 

Laminaat staat bol door vocht

Laminaat is een type vloerbedekking dat erg gevoelig is voor vocht. Wanneer er sprake is van een lekkage of een te hoge luchtvochtigheid in jouw woning, kan het laminaat hierdoor gaan uitzetten en bol staan. 

Je gelooft nooit wanneer je de verwarming echt aan moet zetten in huis!

Laminaat staat bol door warmte

Laminaat heeft uitzettingsruimte nodig. Wanneer de temperatuur stijgt zet de vloerbedekking uit. Dit kan ervoor zorgen dat je laminaat bol staat.

Laminaat staat bol door slechte installatie

Wanneer het laminaat verkeerd is geïnstalleerd, kan dit leiden tot een ongelijke ondergrond en het bol gaan staan van de vloerbedekking. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als het laminaat niet genoeg uitzettingsruimte heeft. 

Laminaat staat bol door schade

Wanneer jouw laminaat beschadigd is, vergroot dit de kansen dat de vloerbedekking uitzet. Hierdoor kan het bol gaan staan.

Deze bizarre ontdekking over maden op het plafond zal je versteld doen staan!

De gevolgen van bolstaand laminaat

Wanneer laminaat gaat bol staan, kan dit negatieve gevolgen hebben voor de vloer.

  • Ongemak

Over bolstaand laminaat lopen kan leiden tot ongemak en zelfs pijn aan de voeten.

  • Schade veroorzaken aan de vloer

Wanneer laminaat zich blijft uitzetten en dus steeds verder opbolt, kan dit leiden tot volledige beschadiging van het laminaat. 

  • Verdere problemen

Als het probleem niet snel wordt opgelost, kan dit leiden tot verdere problemen. Van schimmelvorming tot insectenplagen!

Mijn laminaat staat bol! Dit zijn de oplossingen!

Laminaat dat bol staat kan dus nare gevolgen hebben… Gelukkig zijn er verschillende oplossingen voor dit probleem.

Verwijder het laminaat volledig

In sommige gevallen is de beste oplossing om het bolle laminaat volledig te verwijderen en te vervangen door een nieuwe (laminaat)vloer. Als de oorzaak van het bol staan van het laminaat te wijten is aan vochtschade, dan kan een professional helpen om de vochtschade te verhelpen vóór het plaatsen van de nieuwe laminaatvloer.

Repareer het laminaat

Als een deel van de vloer bol staat, is het mogelijk om alleen dat deel van het laminaat te repareren. Dit kan gedaan worden door het gebied voorzichtig te verwarmen met een föhn om het laminaat uit te zetten. Daarna kan het laminaat weer geplaatst worden.

Verbeter de ventilatie

Als het bolle laminaat te wijten is aan de luchtvochtigheid, dan kan het helpen om de ventilatie in de ruimte te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door een luchtontvochtiger te plaatsen.

Laat het laminaat op correcte wijze installeren

Om problemen te voorkomen is het belangrijk om het laminaat correct te installeren. Dit omvat onder andere het zorgen voor genoeg uitzettingsruimte en het gebruik van de juiste installatietechnieken. Het is aan te raden om deze installatie te laten uitvoeren door een professional. Zo is een correcte installatie gegarandeerd.

Laminaat staat bol: een conclusie

Laminaatvloeren zijn erg populair, maar laminaat wat bol staat is een erg veel voorkomend probleem. Het kan leiden tot ongemak en het kan zelfs schade aanrichten aan de vloer! Er zijn veel verschillende oorzaken, van vochtproblemen tot hoge temperaturen en een incorrecte installatie.

Gelukkig zijn er ook tal van oplossingen te vinden. Denk hierbij aan het vervangen van de vloer of het repareren van het probleemgebied.

Picture of Denise
Denise

Auteur Woonstyletips.nl

Denise is een ervaren schrijfster en een enthousiaste liefhebber van interieurdecoratie, die haar expertise deelt op onze website Woonstyletips.nl. Denise heeft een achtergrond in interieurontwerp en een passie voor het creëren van prachtige leefruimtes.

Wanneer ze niet druk bezig is met het schrijven van boeiende inhoud voor Woonstyletips.nl, kun je Denise vinden terwijl ze antiekmarkten en vintagewinkels verkent, op zoek naar unieke decoratiestukken om aan haar eigen huis toe te voegen. Haar liefde voor interieurontwerp is niet alleen een beroep.

Ze streeft ernaar om lezers te inspireren met haar inzichtelijke artikelen over de laatste trends, doe-het-zelfprojecten en tips om stijlvolle en functionele leefruimtes te creëren.

 

Inhoud
Nieuwe blogs