Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat te doen tegen maden op je plafond?

Heb je last van maden op het plafond? Dit probleem is niet enkel onaangenaam om te zien, maar ook onhygiënisch. Via de muren komen de kleine witte rupsjes op het plafond terecht. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaak van het probleem, maar nog belangrijker op de verschillende manieren om dit tegen te gaan! 

De verrassende reden waarom je laminaat bol kan gaan staan!

De voedselmot

Voordat we ingaan op de verschillende manieren om de maden te verwijderen, is het belangrijk dat je weet om wat voor soort ongedierte het eigenlijk gaat. De kans is groot dat de witte maden op het plafond de larven van voedselmotten zijn. Hoe je de larve van de voedselmot herkent? Het lijf van de larven van de voedselmot zijn cremekleurig. De kop is donker en hierdoor goed zichtbaar.

Je gelooft nooit wat Feng Shui kan doen voor je slaapkamer!

Last van de voedselmot?

De aanwezigheid van (de larven van) voedselmotten in huis is erg vervelend, vooral omdat het ongedierte zich erg snel kan verspreiden. Twijfel jij of je last hebt van voedselmotten? Ga dan dit rijtje eens af:

 • Larven in en op verpakkingen van voedsel
 • Spint (een soort webben) in en op verpakkingen van voedsel
 • Maden op het plafond 
 • Volwassen motten die rondvliegen in huis in de buurt van eten, denk bijvoorbeeld aan de voorraadkast.

Wanneer een of meerdere situaties bij jou thuis het geval is, is de kans erg groot dat je voedselmotten in huis hebt. De beestjes leggen eitjes en kunnen zich hierdoor snel verspreiden over je hele woning. 

Zo snel mogelijk handelen

Zodra jij maden op het plafond aantreft, is het belangrijk om zo snel mogelijk te handelen. Wanneer je de maden lekker laat zitten, zullen deze uiteindelijk uitgroeien tot volwassen voedselmotten. Deze kleine, bruine motjes zullen dan eitjes leggen in jouw eten. Dit doen zij het liefst in meel, granen, noten, peulvruchten en dierlijke producten.

Een vrouwelijke mot kan tot wel 300 eitjes per keer leggen. Binnen ongeveer een week komen deze eitjes uit. Je kunt dus al snel met een gigantische plaag komen te zitten op het moment dat je te lang wacht! Dit is niet enkel nadelig voor jouw gezondheid, maar ook een teken dat een nieuwe lading maden zich over jouw woning zal verspreiden!

Dit bizarre feit over kleurenpsychologie in interieurontwerp zal je verbazen!

De oorzaken van maden op plafond

Er zijn verschillende oorzaken voor de aanwezigheid van maden op het plafond. Wel zijn er een aantal veelvoorkomende oorzaken te benoemen.

 • Besmet voedsel: Voedselmotten worden vooral aangetrokken tot voedselbronnen, vandaar ook hun naam. Een manier waarop voedselmotten in huis kunnen komen is via voedsel dat al besmet is voordat je het product hebt aangeschaft. Dit is vooral het geval bij producten als meel, noten en zaden.
 • Onjuiste voedselopslag: Een andere oorzaak is de onjuiste opslag van voeding. Voedselmotten leggen namelijk graag eitjes in open of slecht afgesloten verpakkingen.
 • Klimaat: Het klimaat speelt een grote rol in de aanwezigheid, verspreiding en groei van mottenpopulaties. Een warme en vochtige omgeving is de ideale omstandigheid voor de voedselmotten. De kans is dus groter dat er motten zullen zijn in woningen met een hoge vochtigheidsgraad en temperatuur.
 • Onhygiënische omstandigheden: Voedselresten en kruimels in de keuken of in kasten bieden een fantastische voedingsbodem voor de motten. Zij worden dus aangetrokken tot dit soort omstandigheden.

 

Maden op plafond (thuis): Hoe verwijder ik ze?

Heb jij last van een motten- of madenplaag? Dan zul je snel moeten handelen, want het bestrijden ervan kost nogal wat tijd. Ben je er klaar voor om de maden te verwijderen? Volg dan ons stappenplan.

 • Begin bij de bron: Ga op zoek naar de bron van de maden. Waar komen zij vandaan en waar heeft een vrouwelijke mot dus haar eitjes gelegd? Vaak is dit voedselafval, een open verpakking of gemorst eten. Verwijder de bron direct!

 • Verwijder de maden: Je kunt op verschillende manieren van de maden afkomen. Het feit dat zij zich op het plafond bevinden, maakt het echter wat lastiger. Je kunt gebruik maken van een insectenzuiger. Dit is een soort stofzuiger waarmee je in de kleinste hoekjes, naden en kieren komt. Vanwege het formaat kom je ook een stuk makkelijker bij het plafond.

  Houdt de plaag aan? Dan kun je overwegen om gebruik te maken van insecticide. Zorg er hierbij wel voor dat je kiest voor een product dat veilig is om in huis te gebruiken.


 • Verwijder de motten: Het is natuurlijk ook erg belangrijk om de volwassen motten te vangen. Dit kan door middel van een feromonenval. De geur van de val trekt voedselmotten aan, waardoor je de voortplanting van het ongedierte kunt stoppen.

 • Schoonmaken!: De laatste stap is er een die je zeker niet over moet slaan! Het is namelijk heel belangrijk om besmette verpakkingen weg te gooien en de keukenkastjes goed schoon te maken. Hiervoor kun je het beste zeep en warm water gebruiken. Haal ook de (insecten)stofzuiger erbij om eventuele maden, eieren, cocons en spint te verwijderen.

 

Maden op plafond (thuis): Hoe voorkom ik ze?

Hoe kun je er nu voor zorgen dat de maden niet terugkomen? Ten eerste is het belangrijk om te zorgen voor een schone omgeving. Dit kun je doen door schoon te maken, afval weg te gooien en te controleren of de verpakkingen van je eten goed afgesloten zijn. Daarnaast kun je feromonenvallen goed inzetten als preventieve maatregel! Deze val werkt trouwens niet enkel voor voedselmotten, maar voor ieder type mot. Daarnaast is het een biologische en diervriendelijke maatregel. 

Maden op plafond? Geen last meer van!

De aanwezigheid van maden op plafond is een enorm onaangename ervaring en je wilt de beestjes het liefst zo snel mogelijk weg hebben. Door de beestjes te spotten en herkennen kun je gericht aan de slag om verdere verspreiding te voorkomen. Begin bij de bron, verwijder de maden en motten en zorg voor een schone omgeving.

Gelukkig zijn er ook genoeg manieren om voedselmotten en -larven te voorkomen. Maak regelmatig schoon, gooi afval weg en controleer regelmatig je verpakkingen. Door al deze stappen te volgen zul je niet langer last hebben van het ongedierte op het plafond. Gelukkig maar! 

Picture of Denise
Denise

Auteur Woonstyletips.nl

Denise is een ervaren schrijfster en een enthousiaste liefhebber van interieurdecoratie, die haar expertise deelt op onze website Woonstyletips.nl. Denise heeft een achtergrond in interieurontwerp en een passie voor het creëren van prachtige leefruimtes.

Wanneer ze niet druk bezig is met het schrijven van boeiende inhoud voor Woonstyletips.nl, kun je Denise vinden terwijl ze antiekmarkten en vintagewinkels verkent, op zoek naar unieke decoratiestukken om aan haar eigen huis toe te voegen. Haar liefde voor interieurontwerp is niet alleen een beroep.

Ze streeft ernaar om lezers te inspireren met haar inzichtelijke artikelen over de laatste trends, doe-het-zelfprojecten en tips om stijlvolle en functionele leefruimtes te creëren.

 

Inhoud
Nieuwe blogs