Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Mijn waterleiding maakt geluid: wat is dat geluid bij het openen van je kraan

Kraan

Bij technische problemen in huis, zolang het niet gaat om zaken als elektriciteit, nemen mensen graag zelf initiatief om deze aan te pakken. Over het algemeen begint dit vaak met het raadplegen van online bronnen om het probleem te begrijpen. De overweging hierbij is of men zelf actie kan ondernemen of dat professionele hulp nodig is.

Nu, de reden waarom je waarschijnlijk deze tekst hebt geopend, is wellicht omdat je een geluid hoort in je waterleiding wanneer je de kraan opent. Het tikkende geluid kan verschillende oorzaken hebben en er zijn diverse manieren om het op te lossen. In deze tekst delen we alles wat je moet weten over dit geluid. Hiermee voorkom je niet alleen verdere irritatie, maar ook potentiële schade aan de leidingen en mogelijke verslechtering van de waterkwaliteit.

De nadelen van Aquacell uitgelegd.

Wat veroorzaakt dit geluid?

In de meeste gevallen kan het tikkende geluid worden toegeschreven aan waterslag. Bij het snel openen of sluiten van de waterleiding ontstaat dit tikkende of bonkende geluid. De waarschijnlijke oorzaak is de aanwezigheid van lucht in de leidingen. Er is altijd wel enige hoeveelheid lucht in de leidingen, maar bij zeer lage niveaus wordt dit niet opgemerkt en is het onschadelijk.

Lucht in de leidingen

Wanneer er lucht vastzit in de leidingen, kan dit ervoor zorgen dat het stromende water begint te klapperen en te tikken. Een luchtbel kan vastzitten in een bocht of bij een splitsing in de leiding. Het ontstaan van lucht in leidingen kan verschillende oorzaken hebben, zoals een leiding die tijdens het vullen nooit volledig is gevuld.

Niet te veel geld kwijt zijn voor het opknappen van je tuin? Ontdek onze tips.

Gevolgen van waterslag

In eerste instantie zal waterslag niet veel invloed hebben op zaken die te maken hebben met je kraan of waterleidingen. Het is echter belangrijk om er snel iets aan te doen, omdat het op de lange termijn wel negatieve gevolgen kan hebben. Enkele gevolgen zijn:

  • Lekkage als gevolg van scheuren en barsten in het metaal van de leidingen (ook bekend als metaalmoeheid).
  • Geen vloeiende watertoevoer uit de kraan.
  • Lekkage door loslatende waterleidingen.
  • Geluidsoverlast door het bonken van de kraan. Het vermijden van het gebruik van de kraan is geen oplossing voor het probleem.

Als de gevolgen zo ernstig zijn, wat zijn dan oplossingen voor het tikkende en klapperende geluid in je leidingen?

Hoe kan het probleem worden opgelost?

Met andere woorden, wat zijn de oplossingen voor dit probleem? Afhankelijk van de oorzaak van het tikkende geluid zijn er verschillende oplossingen beschikbaar.

#1 Ontlucht de leidingen

Als het gaat om waterslag, is het nodig om de leidingen te ontluchten. Dit kan worden gedaan met behulp van een waterslagdemper. Het gebruik ervan is in principe niet erg moeilijk, maar het is raadzaam om een loodgieter in te schakelen om mogelijke schade te voorkomen. Als er toch iets misgaat, is het in ieder geval niet jouw eigen probleem en kan er direct actie worden ondernomen. Waarom een demper? Het maakt het mogelijk voor de lucht in de leiding om te ontsnappen, waardoor de problemen verdwijnen.

#2 Bevestig de waterleidingen

In sommige gevallen hoor je trillingen of bonkgeluiden doordat de waterleidingen (als gevolg van waterslag) zijn losgeraakt. In de meeste gevallen is dit zelf op te lossen, mits je over het juiste gereedschap beschikt. Gezien de kans groot is dat de waterleiding door een serieus probleem is losgeraakt, wordt echter aangeraden om toch een professional in te schakelen.

Vanharen retourneren doe je zo!

#3 Verminder de waterdruk

Een te hoge waterdruk? Het tikkende geluid heeft hoogstwaarschijnlijk niets te maken met een leiding van je kraan, maar eerder met je verwarmingssysteem. Een te hoge waterdruk in je cv-ketel, te herkennen aan veranderingen in je verwarming, is absoluut niet wenselijk. Er bestaat een risico dat beveiligingen springen, met waterschade als gevolg. In dit geval moet je de ketel ontluchten. Het is weer iets met lucht, inderdaad.

Regelmatig onderhoud of inspectie van de waterleidingen in je huis is essentieel om problemen zoals waterslag te voorkomen. Laat deze controles uitvoeren door een professional, zoals een loodgieter. Deze expert weet waar hij op moet letten en kan potentiële problemen identificeren voordat ze ernstig worden. Hoewel het wellicht een investering lijkt, is het altijd voordeliger dan de kosten die gepaard gaan met het herstellen van waterschade.

Conclusie

Als je last hebt van tikkende geluiden in de waterleidingen, weet dan dat er verschillende oorzaken kunnen zijn. Waarschijnlijk is het waterslag. Het is cruciaal om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken, omdat het kan leiden tot schade aan de leidingen en waterschade. Gelukkig zijn er diverse stappen die je kunt nemen om het probleem op te lossen en te voorkomen dat het zich in de toekomst herhaalt.

Foto van Denise
Denise

Auteur Woonstyletips.nl

Denise is een ervaren schrijfster en een enthousiaste liefhebber van interieurdecoratie, die haar expertise deelt op onze website Woonstyletips.nl. Denise heeft een achtergrond in interieurontwerp en een passie voor het creëren van prachtige leefruimtes.

Wanneer ze niet druk bezig is met het schrijven van boeiende inhoud voor Woonstyletips.nl, kun je Denise vinden terwijl ze antiekmarkten en vintagewinkels verkent, op zoek naar unieke decoratiestukken om aan haar eigen huis toe te voegen. Haar liefde voor interieurontwerp is niet alleen een beroep.

Ze streeft ernaar om lezers te inspireren met haar inzichtelijke artikelen over de laatste trends, doe-het-zelfprojecten en tips om stijlvolle en functionele leefruimtes te creëren.