Oei, tijdens de voetbalwedstrijd van afgelopen week heb je een hamerduim opgelopen en het doet behoorlijk zeer. Je hebt van een teamgenoot gehoord dat het herstel een aantal weken in beslag kan nemen, dus besluit je meteen een arts te raadplegen.
Hoe onstaat een hamerduim? Maar wacht even, betekent een hamerduim nu dat je vingerkootje niet meer recht staat of heeft het te maken met je nagel? Omdat er soms verwarring is over wat een hamerduim precies inhoudt, behandelen we in deze blog twee verschillende ‘interpretaties’. Je zult het een en ander lezen onder de kopjes ‘hamerduim – nagel’ en ‘hamerduim – kootje’.
Let op: Zoek altijd professioneel medisch advies en behandeling bij specifieke gezondheidsvragen. De informatie in dit artikel dient uitsluitend ter informatieve doeleinden.
Veel mensen horen de term ‘hamerduim’ en denken meteen aan een duim waarvan de nagel anders staat dan bij alle andere nagels. Kenmerkend voor deze nagel is dat deze vooral in de breedte erg lang is, in plaats van de gebruikelijke lengte. Een voorbeeld van zo’n duim kun je zien in de volgende video.
Een andere naam voor een dergelijke duim, die zich daarmee ook onderscheidt van de beschrijving ‘hamerduim – kootje’, is een knuppelduim. Het bovenste kootje van de duim is abnormaal kort, vooral goed zichtbaar aan de nagel. Dit kan mogelijk duiden op de afwijking brachydactylie type D.
Heb jij spataderen? Lees hier of sudocreme daartegen werkt.
Een knuppelduim ontstaat niet zomaar. Als we kijken naar de besproken afwijking hierboven, betreft het een erfelijke variant. Kinderen van ouders met deze afwijking hebben over het algemeen een redelijke kans om het zelf ook te ontwikkelen. Over het algemeen is het goed mee te leven en het is niets meer dan een wat afwijkende duim.
Toch kan het behoorlijk pijnlijk zijn en kunnen er soms enkele problemen optreden. Dit komt doordat brachydactylie vaak deel uitmaakt van een ander syndroom. Het zal dat specifieke syndroom zijn dat de symptomen verergert. Voor mensen die van lange nagels houden, kan een knuppelduim minder aangenaam zijn. Standaard kunstnagels zijn mogelijk te smal, en zelfs als je nagels laat zetten, garandeert dat niet dat je nagel vanzelf smaller wordt.
Nou ja, in principe is er niet heel veel dat je kunt doen aan een knuppelduim. Als het niet gepaard gaat met een syndroom, zul je er zelfs weinig tot geen last van hebben. Het is dus raadzaam om ‘ermee te leren leven’ in plaats van je er dagelijks zorgen over te maken. Misschien kan een nagelstylist iets voor je betekenen, maar verwacht hier niet te veel van.
Tijd om je gordijnen te wassen? Dit is waarom je dit met azijn moet doen.
Naar onze mening komt de verklaring van een hamerduim het meest overeen met deze uitleg. In de medische terminologie wordt de term ‘mallet finger’ gebruikt, wat in het Nederlands ‘hamervinger’ betekent.
Bij iemand met een hamervinger is de pees van het bovenste kootje gescheurd of losgeraakt van het bot. Hierdoor kan het kootje niet meer worden gestrekt en blijft het gebogen staan, wat de vergelijking met een hamer verklaart en meteen de naam verduidelijkt.
Het hebben van een hamervinger is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van een harde klap tegen een gestrekte vinger. Dit kan leiden tot:
Een hamervinger is vaak een veelvoorkomende blessure bij sportactiviteiten, zoals balsporten waar harde ballen met hoge snelheden worden gegooid. Het is dan ook niet vreemd dat bijvoorbeeld keepers handschoenen dragen en honkballers speciale handschoenen gebruiken.
Afhankelijk van de ernst van de situatie zijn er verschillende behandelingen beschikbaar voor een hamervinger. In de meeste gevallen wordt een spalk voorgeschreven die enkele weken gedragen moet worden. Deze spalk zorgt ervoor dat de pees in de juiste positie kan genezen, waardoor de vinger niet gebogen blijft. Na enkele weken kan de spalk worden verwijderd en kan men beginnen met het oefenen van het buigen van de vinger.
In sommige gevallen kan een kleine operatie noodzakelijk zijn. Een chirurg plaatst dan een metalen pin in de vinger om ervoor te zorgen dat zowel het bot als de pees op de juiste manier teruggroeien. In dergelijke gevallen is er vaak sprake van zowel een botbreuk als een gescheurde pees.
Niet tevreden met je Tess V kleding? Zo retourneer je het.
Het antwoord op deze vraag is vrij eenvoudig, aangezien in principe iedereen het risico loopt om deze blessure op te lopen. Dit komt omdat het meestal het gevolg is van een ongelukkige klap tegen een gestrekte vinger, eerder dan dat het aangeboren is. Het kan dus gebeuren dat je per ongeluk met een gestrekte vinger ergens tegenaan stoot, wat resulteert in een hamervinger. Hoewel dit het letsel relatief ‘onschuldig’ maakt, is het belangrijk altijd een arts te raadplegen als de vinger niet meer kan worden gestrekt door een dergelijk incident. Als de vinger niet wordt behandeld, bestaat het risico dat deze permanent gebogen blijft.
In deze blog hebben we uitgelegd wat een hamerduim is en hebben we twee interpretaties van het begrip besproken om eventuele verwarring te voorkomen. Hoewel beide aandoeningen als ‘hamerduim’ worden aangeduid, hebben ze verschillende oorzaken, symptomen en behandelingen.
Een hamervinger ontstaat hoogstwaarschijnlijk door een harde klap op het vingerkootje, waarbij een pees scheurt en het kootje niet meer recht kan staan. Als dit bij de duim gebeurt, lijkt het op een hamer, vandaar de term hamerduim. Bij een knuppelduim wordt gekeken naar een ander type nagel, die eerder breed dan lang is en afwijkt van andere vingers. Deze aandoening is erfelijk en niet gemakkelijk te behandelen.
Als je last hebt van een van beide duimen, is het raadzaam een arts te raadplegen. Zij kunnen de juiste diagnose stellen en indien nodig een specifieke behandeling aanbevelen. Bij een hamervinger is het vaak belangrijk snel actie te ondernemen om verdere complicaties te voorkomen. Een pijnlijke vinger die stijf is en waarbij functieverlies optreedt, is immers iets waar niemand op zit te wachten.
Auteur Woonstyletips.nl
Denise is een ervaren schrijfster en een enthousiaste liefhebber van interieurdecoratie, die haar expertise deelt op onze website Woonstyletips.nl. Denise heeft een achtergrond in interieurontwerp en een passie voor het creëren van prachtige leefruimtes.
Wanneer ze niet druk bezig is met het schrijven van boeiende inhoud voor Woonstyletips.nl, kun je Denise vinden terwijl ze antiekmarkten en vintagewinkels verkent, op zoek naar unieke decoratiestukken om aan haar eigen huis toe te voegen. Haar liefde voor interieurontwerp is niet alleen een beroep.
Ze streeft ernaar om lezers te inspireren met haar inzichtelijke artikelen over de laatste trends, doe-het-zelfprojecten en tips om stijlvolle en functionele leefruimtes te creëren.
Tijdloos interieur creëren met tips voor een stijlvolle en duurzame inrichting
Hoe leg je een stilokleed neer? Praktische tips voor een stijlvol resultaat
Laatste artikelen