Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zonnepanelen schoonmaken met kraanwater en tuinslang: tips & tricks

Zonnepanelen schoonmaken met kraanwater, hoe het werkt – Heb je zonnepanelen aangeschaft dan levert dat heel wat voordelen op. Zowel voor je portemonnee als voor het milieu. Maar het houdt niet op bij simpelweg het plaatsen van zonnepanelen. Je moet zonnepanelen ook schoonmaken. Wie hier nog geen ervaring mee heeft kan hier wel wat hulp bij gebruiken. Dit is hoe zonnepanelen schoonmaken met kraanwater werkt.

Waarom de waarheid over de rijkste persoon ter wereld je zal verrassen!

Moet je zonnepanelen schoonmaken?

Je vraagt je misschien af of je zonnepanelen überhaupt schoon moet maken. Het antwoord is ja, zonnepanelen schoonmaken is in de loop der tijd noodzakelijk. Zonnepanelen worden geleverd met een speciale coating tegen vuil. Dit laagje zal je zeker twee tot drie jaar tegen vuil beschermen. In die periode is het niet verstandig om de zonnepanelen schoon te maken, daarmee beschadig je de coating.

Na verloop van tijd zullen de zonnepanelen toch vies worden door zand, aanslag en stof. Woon je vlak bij een bos of park dan zullen de zonnepanelen sneller vies worden. Dit kan groene aanslag of bladeren op de panelen opleveren. Dat kan ervoor zorgen dat de zonnepanelen tot 20% minder energie produceren. Dat is natuurlijk zonde. Tijd dus om zonnepanelen schoon te maken.

Ontdek hoe je laminaat bol kan gaan staan en wat je eraan kunt doen!

Hoe vaak moet je zonnepanelen schoonmaken?

De volgende vraag is hoe vaak je over moet gaan op zonnepanelen schoonmaken? Het ligt een beetje aan de lokale situatie, maar ga uit van één keer per twee jaar. Het is aan te raden om dit in april te doen. Vanaf april begint namelijk de meest zonnige periode in Nederland. Het zou zonde zijn als je hier niet volledig van kunt profiteren. 

Je gelooft nooit hoeveel contant geld je in huis mag hebben!

Zonnepanelen schoonmaken, zo ga je te werk

Zonnepanelen schoonmaken is een klusje waar veel mensen tegenop zien. Voor iedereen die het niet ziet zitten is het mogelijk om een professional in te schakelen. Wil je het zonnepanelen schoonmaken liever niet uitbesteden dan kun je het ook prima zelf doen. Je hebt er in principe niet zoveel voor nodig zonnepanelen schoonmaken met kraanwater wordt verkozen boven zonnepanelen schoonmaken met schoonmaakmiddel. 

Benodigdheden voor zonnepanelen schoonmaken

Voordat je de zonnepanelen met een tuinslang schoon begint te maken eerst een lijstje van benodigdheden. Het is belangrijk dat je dit allemaal vooraf klaar hebt staan, zodat je niet continu de ladder op en af hoeft.

  • Stevige ladder 
  • Schoenen met goede grip 
  • Lange tuinslang met telescoopreiniger 
  • Zachte borstel

Zonnepanelen schoonmaken met autoshampoo

Je vraagt je misschien af waarom er geen schoonmaakmiddel zoals autoshampoo op het lijstje staat. Zonnepanelen schoonmaken met autoshampoo of andere schoonmaakmiddelen kan de toplaag beschadigen. Daarom moet je zonnepanelen schoonmaken met kraanwater.

Denk hieraan voordat je begint met het schoonmaken van je zonnepanelen

Het zonnepanelen schoonmaken zelf is in principe niet zo ingewikkeld, maar je moet er wel even tijd voor vrijmaken. Voordat je begint, is het van belang dat je de ladder stevig neerzet. Probeer de ladder op een vlakke ondergrond te zetten. Het is geen slecht idee om hierbij hulp in te roepen van iemand anders om te zorgen dat de ladder niet omvalt.

Omdat waarschijnlijk je hele dak bedekt is met zonnepanelen is het niet mogelijk om op het dak te staan. Dat maakt het schoonmaken wat lastiger, maar niet onmogelijk. Sproei de zonnepanelen met de tuinslang om al het vuil eraf te spoelen.

Zachte borstel om krassen te voorkomen

Als er plekken zijn die niet schoon worden, kun je een zachte borstel gebruiken. Als het nodig is, kun je kiezen voor een borstel met een stok. Borstel hiermee voorzichtig over de hardnekkige vlekken om krassen te voorkomen. Het is belangrijk om geen krassen te veroorzaken, dat kan er namelijk voor zorgen dat de zonnepanelen niet meer goed werken. Spoel daarna nogmaals de zonnepanelen af, inclusief de randen en klaar ben je. 

Let bij het schoonmaken van de zonnepanelen op het volgende:

  • Zet de zonnepanelen uit tijdens het schoonmaken.
  • Gebruik nooit een hogedrukspuit. 
  • Maak de zonnepanelen bij voorbaat op een bewolkte dag schoon. Doe je dit op een zonnige dag dan drogen ze te snel op wat voor vlekken kan zorgen.
  • Leun tijdens het schoonmaken niet op de zonnepanelen.

Zelf zonnepanelen schoonmaken of laten doen?

Heb je de juiste spullen in huis dan kun je zonder probleem zelf je zonnepanelen schoonmaken. We kunnen ons overigens ook goed voorstellen dat je het liever uitbesteed. Een van de redenen is omdat sommige zonnepanelen moeilijk te bereiken zijn. Als je er zelf niet bij kunt, ben je min of meer gedwongen om iemand in te huren. 

Professionals kosten natuurlijk wel wat, maar ze zullen de zonnepanelen ook zorgvuldig schoonmaken zonder schade te veroorzaken. Zet de opties tegen elkaar af en bepaal wat het beste is in jouw situatie. Kies je voor zelf zonnepanelen schoonmaken dan weet je nu in ieder geval hoe het moet. 

Picture of Denise
Denise

Auteur Woonstyletips.nl

Denise is een ervaren schrijfster en een enthousiaste liefhebber van interieurdecoratie, die haar expertise deelt op onze website Woonstyletips.nl. Denise heeft een achtergrond in interieurontwerp en een passie voor het creëren van prachtige leefruimtes.

Wanneer ze niet druk bezig is met het schrijven van boeiende inhoud voor Woonstyletips.nl, kun je Denise vinden terwijl ze antiekmarkten en vintagewinkels verkent, op zoek naar unieke decoratiestukken om aan haar eigen huis toe te voegen. Haar liefde voor interieurontwerp is niet alleen een beroep.

Ze streeft ernaar om lezers te inspireren met haar inzichtelijke artikelen over de laatste trends, doe-het-zelfprojecten en tips om stijlvolle en functionele leefruimtes te creëren.

 

Inhoud
Nieuwe blogs